Özel Okul Teşvik Ödemelerinde Tespit Edilen Hatalar

Özel Okul Teşvik Ödemelerinde Tespit Edilen Hatalar, Özel Okul Teşvik Ödemelerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Özel Okul Teşvik Ödemelerinde Tespit Edilen Hatalar

Özel Okul Teşvik Ödemelerinde Tespit Edilen Hatalar, Özel Okul Teşvik Ödemelerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Özel Okul Teşvik Ödemelerinde Tespit Edilen Hatalar

Özel Okul Teşvik Ödemelerinde Tespit Edilen Hatalar

Bilindiği üzere özel eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler için her yıl belirlenen rakamlarda özel okul teşvik ödemeleri yapılmaktadır.Özel okullarda okuyan öğrenciler için yapılacak teşvik ödemelerine ilişkin olarak mevzuat düzenlemesi 5580 sayılı kanunla yapılmıştır.İlgili kanunun Ek 1 inci maddesinde "Kanun kapsamında örgün eğitim yapan özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler için, resmî okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere, eğitim ve öğretim desteği verilebileceği," hükmü yer almaktadır.

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin Ek 2’nci maddesinde ise; eğitim öğretim desteği tutarının nasıl belirleneceği, başvuru şartları, tercihlerin nasıl yapılacağı, destekten faydalanmanın nasıl devam edeceği, desteğin veriliş tarihleri gibi hususlar düzenlenmiştir. Ayrıca her yıl temmuz ayında Maliye Bakanlığı ile müştereken hazırlanan tebliğlerde ve bu tebliğlere uygun olarak MEB tarafından yayımlanan kılavuzlarda illere göre destek verilecek okul türleri, her bir öğrenci için verilebilecek eğitim öğretim desteği tutarları belirlenmektedir.2016 yılında sayıştay başkanlığı tarafından yapılan denetimler sonucunda düzenlenen raporda Özel Okul Teşvik ödemelerin hem mevzuat yönünden hemde uygulama yönünden hataların olduğu tespiti yapılmış ve yapılan tespitler Milli Eğitim Bakanlığı için düzenlenen raporda yer almıştır.Raporun ilgili maddesinde tespit edilen eksikliklerin uygulamada adaletsizliğe ve haksızlığa neden olduğu bunun için gerekli önlemlerin Milli Eğitim Bakanlığınca  alınması gerektiği bildirilmiştir.

İlgili raporda yer alan hususlar başlıklar halinde gösterilmiştir

- Öğrenci Velilerinin Başvuru Esnasında Beyan Ettikleri Aylık Kira Gelirlerinin Doğruluğunun Kontrol Edilememesi

Kira geliri elde eden kişiler bu gelirlerini ertesi yıl 1-25 mart tarihleri arasında yıllık olarak beyan edeceklerdir. Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, (2016 yılı için 3.800 TL)’den az olanlar ile işyeri kira gelirleri (2016 yılı için 30.000 TL)’den az olanlar kira gelirlerini beyan etmek zorunda değillerdir. Bu sebeple, beyanname verme zorunluluğu sınırının altında kira geliri elde edenlerin beyanlarının doğruluğunu tespit etmek mümkün görülmemektedir. Ayrıca veliler okullara kira gelirlerini aylık olarak beyan etmektedir. Vergi dairelerine ise kira gelirlerini yıllık olarak beyan etmektedirler. Dolayısıyla elde edilen gelirin hangi aya ait olduğu/doğruluğu beyannamelerden tespit edilememektedir. Bu itibarla, kira gelirlerinin nasıl değerlendirileceğine ilişkin düzenleme yapılması

gerekmektedir.

- Öğrenci Velilerinden Gelir Getirici Bir İşte Çalışmadıklarına İlişkin Her Hangi Bir Belge İstenmemesi

5580 Sayılı Kanun Kapsamındaki Özel Okullarda Eğitim Gören/Görecek Öğrenciler İçin Verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği Uygulama e-Kılavuzunda anne ve babanın gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimleri veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak belgenin başvuru esnasında okul müdürlüğüne teslim edileceği belirtilmiştir. Ancak gelir getirici bir işte çalışmayan kişilere ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla kişiler gelir getirici bir işte çalışmadıklarına dair bir belge vermemektedir. Yapılan incelemelerde öğrenci velilerinden gelir getirici bir işte çalışmadıklarını beyan edenlerden bazılarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlüklerinden alınan bilgilerden çalıştıkları ve gelir elde ettikleri tespit edilmiştir.

-Eğitim ve Öğretim Desteği Uygulama e-Kılavuzunda “Maaş veya Aylık Kapsamında Yapılan Ödemeler Dışında Kalan Bilirkişi Ücreti, Sınav Ücreti, Ek Ders Ücreti Gibi Ek Ödemeler Hariç” İfadesinin Velilerin Gelir Miktarının Belirlenmesinde Tereddütler Oluşturması

Kılavuzun “Öğrenci Başvurularını Alacak Resmi/Özel Okulların Yapacakları İşlemler” başlıklı maddesinin (b) kısmında anne ve babanın toplam gelirinin belirlenmesine ilişkin “maaş veya aylık kapsamında yapılan ödemeler dışında kalan bilirkişi ücreti, sınav ücreti, ek ders ücreti gibi ek ödemeler hariç” ifadesi karışıklığa neden olmaktadır. Hangi ek ödemelerin maaş ve aylık kapsamında yapılan ödemeler olduğu, toplam gelirleri hesaplayıp sisteme veri girişi olarak ekleyen kişilerce bilinmemektedir. Döner sermaye ücretleri, 666 Sayılı KHK’ya göre ödenen ek ödeme, ikramiyeler, komisyon ücretleri vs. gibi gelirlerin toplam gelire eklenmesinde farklı uygulamalar oluşmuştur. Bazı okullar bunları ek ödemeler kapsamında değerlendirmiş ve toplam gelire dahil etmemiş iken bazı okullar ise ek ödemeler kapsamında değerlendirmemiş ve toplam gelire dahil etmişlerdir. Eğitim ve Öğretim Desteği Uygulama e-Kılavuzunda “maaş veya aylık kapsamında yapılan ödemeler dışında kalan bilirkişi ücreti, sınav ücreti, ek ders ücreti gibi ek ödemeler hariç” düzenlemesinin uygulamada tereddütlere ve veliler arasında adaletsizliğe yol açtığı görüldüğünden, sürekli nitelikte elde edilen gelirlerin gelir miktarının belirlenmesinde esas alınacak şekilde düzenleme yapılması gerekmektedir.

6) Desteğin Verilmesini Belirleyen Verilerin Alınması, Modüle Girilmesi ve Saklanmasında Yetki ve Sorumluluk Verilen Okul Yöneticilerine Yeterli Bilgilendirme Yapılmaması ve Bu Hususların e-Kılavuzda Yeterince Açıklanmaması

Yapılan denetimlerde çalışan kişiye ait işyerinden aldığı avans, kira/lojman kesintisi, sandık kesintisi, icra kesintisi, İLKSAN kesintisi vs. gibi özel kesintilerin bordrolarda kesinti olarak yer almasına rağmen, net ücretin hesabında dikkate alınmadığı tespit edilmiştir. Ancak bunların tamamı özel kesintiler olup toplam gelire dahil edilmesi gereken gelirlerdir. Bu özel durumlara ilişkin okul yetkililerinin yeterli ve gerekli bilgiye sahip olmamaları toplam net gelirin hatalı olarak sisteme girilmesine ve dolayısıyla öğrencilerin başvuru puanlarının hatalı olarak belirlenmesine yol açmaktadır. Bu itibarla, desteğin verilmesini belirleyen verilerin alınması, modüle girilmesi ve saklanmasında yetki ve sorumluluk verilen okul yöneticilerine yeterli bilgilendirme yapılması ve bu hususların e-kılavuzda tereddüte mahal vermeyecek şekilde örneklerle açıklanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

- Öğrenci Velileri Tarafından Beyan Edilen Gelirlerin Özel Okul Yetkilileri Tarafından Modüle Eksik Girilmesi

Özel okullarda saklanan belgeler üzerinde yapılan incelemelerde okul yetkililerinin, bazı öğrenci velilerinin gelir durumu beyanlarını e-okuldaki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği menüsüne hatalı kaydettikleri görülmüştür. Bu hatalı giriş, öğrencilerin alması gereken puandan daha yüksek puan almalarına neden olmuştur.

- Bazı Velilerin Gelirlerini Eksik Beyan Etmesi

Özel okullarda saklanan belgeler üzerinde yapılan incelemelerde, okullara verilen gelir beyanları ile vergi dairelerinden alınan geçici vergi beyanları SGK’dan alınan bilgilerle karşılaştırılmış, bazı öğrenci velilerinin gelir durumlarını eksik beyan ettikleri görülmüştür. Bunun sonucunda gelirlerini eksik beyan eden kişilerin çocuklarına alması gereken puandan daha yüksek puan verilmiştir.

- Çalıştığı ve Gelirleri Olduğu Halde Bazı Velilerin Çalışmadıklarını ve Gelirlerinin Olmadığını Beyan Etmesi

Özel okullarda saklanan belgeler üzerinde yapılan incelemelerde gelir beyanları ile sosyal güvenlik il müdürlüklerinden alınan bilgiler karşılaştırıldığında, çalışmadığını ve herhangi bir geliri olmadığını beyan eden bazı velilerin gelir getirici bir işte çalıştığı ve sigorta primine esas kazançları olduğu görülmüştür. Bunun sonucunda çalışmadığını ve geliri olmadığını beyan eden kişilerin çocuklarına alması gereken puandan daha yüksek puan verilmiştir.

-Resmi ve Özel Okullarda Eğitim ve Öğretim Desteğinin Verilmesine İlişkin Bakanlık ve Taşra Birimlerince Yeterli Denetim Yapılmaması

Özel okullarda saklanan belgeler üzerinde yapılan incelemelerde eğitim ve öğretim desteği alan özel okullar ile destek için resmi okullara başvuranların belgeleri üzerinde müfettişler veya il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkilileri tarafından yeterli denetimin yapılmadığı görülmüştür.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2019, 14:50
YORUM EKLE