Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Eğitiminin Yönetici Değerleme Formunda Puanlanması

Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Eğitiminin Yönetici Değerleme Formunda Puanlanması

Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Eğitiminin Yönetici Değerleme Formunda Puanlanması

Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Eğitiminin Yönetici Değerleme Formunda Puanlanması

Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Eğitiminin Yönetici Değerleme Formunda Puanlanması

Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Eğitiminin Yönetici Değerleme Formunda Puanlanması

Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitiminin Yönetici Değerlendirme Formunun "Eğitim" başlıklı bölümünde öngörülen puanlamada  değerlendirilmesi istemiyle açılan davada başvurunun reddi yönünde karar vermiştir.

T.C.

DANIŞTAY

İkinci Daire

Esas      No : 2014/2820

Karar No : 2016/1447

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesi'nce işin gereği düşünüldü:

Dava, .....................müdürü olarak görev yapan davacının, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitiminin, Yönetici Değerlendirme Formunun "Eğitimi" bilgi başlığında öngörülen puanlamada değerlendirilmeye alınması istemiyle yapmış olduğu başvurunun reddine ilişkin 19/11/2012 günlü, 173186 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

........İdare Mahkemesi'nin 26/11/2013 günlü, E:2013/24, K:2013/2617 sayılı kararıyla; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 23/11/2011 günlü, 050015 sayılı yazısında belirtildiği üzere, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitiminin kariyere yönelik olarak yapılan tezli ve tezsiz yüksek lisans öğrenimi ile aynı kapsamda değerlendirildiği, öte yandan davacının bitirdiği yüksek lisansın, öğretmenliğe atamaya esas formasyon kazandırmak amacıyla yapılmış olmasının bitirilen eğitimin yüksek lisans eğitimi olma özelliğini değiştirmeyeceği dikkate alındığında davacının, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitiminin Yönetici Değerlendirme Formunun "Eğitimi" bilgi başlığında öngörülen puanlamada değerlendirilmeye alınmasına ilişkin olarak yaptığı başvurunun reddine dair dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.

Davalı idare; uyuşmazlık konusu işlemin mevzuat hükümlerine uygun olduğunu öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.

Dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan 13/08/2009 günlü, 27318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlan Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesinde; "Yönetici: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında, eğitim kampusu bünyesinde yer alan okulların yöneticileri dâhil müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlerinde bulunanları ifade eder" hükmüne, "Müdürlük İçin Duyuru ve Atama" başlıklı 20. maddesinde; (1) Atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine ihtiyaç duyulan zamanlarda valiliklerce il genelinde her adayın bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde başvuru tarihinden en az on gün önce duyuru yapılır. Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının adları, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir. (2) (Değişik ikinci fıkra: 09/08/2011 28020 RG) Müdürlük sınavını kazanmış olan yönetici adayları, duyurusu yapılan boş eğitim kurumu müdürlüklerine atanmak üzere, bu Yönetmelik ekinde yer alan EK-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla yirmi beş eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle elektronik ortamda başvuruda bulunabilirler. Başvuru süresi 5 işgününden az olamaz. (3) (Değişik üçüncü fıkra: 09/08/2011 28020 RG) Bu madde kapsamında başvuruda bulunan adayların atamaları; müdürlük sınavından almış oldukları puan ile bu Yönetmelik ekinde yer alan EK-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirmede aldıkları puan dikkate alınmak suretiyle oluşacak toplam puan esas alınarak, atanmak istedikleri öncelik sırasına göre tercihleri doğrultusunda puan üstünlüğüne göre yapılır.(4) (Ek dördüncü fıkra: 09/08/2011 28020 RG) Atama sonuçları atamaların yapıldığı tarihten itibaren en geç 5 iş günü içinde il millî eğitim müdürlüğünün internet sitesinde en az 5 gün süreyle yayımlanır, "hükmüne yer verilmiş, aynı Yönetmelik EK-2 Yönetici Değerlendirme Formunun "Eğitimi" başlıklı bölümünde; Yönetim alanında yapılan yüksek lisans için 8 puan, Diğer alanlardaki yüksek lisans için (Alan Öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programı hariç) 4 puan verileceği kuralı yer almıştır.

Talim ve Terbiye Kurulu'nun 07/07/2009 günlü, 80 sayılı karar eki Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ile Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esasların "Tanımlar" başlıklı 4. maddesinde; "j) Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı: Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu iş birliği ile belirlenen alanlarda açılan öğretmenlik formasyon derslerinin alındığı programı ifade eder" hükmüne yer verilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden; ............. müdürü olarak görev yapan davacının, .............. Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü'nde tezsiz yüksek lisans öğrenimini 17/02/2004 tarihinde tamamladığı, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitiminin Yönetici Değerlendirme Formunun "Eğitimi" bilgi başlığında öngörülen puanlamada değerlendirilmeye alınması istemiyle davalı idareye başvuruda bulunduğu, anılan başvurunun dava konusu işlem ile reddedilmesi üzerine bakılmakta olan bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden; eğitim kurumu yöneticilerinin performans ve yeterlilikleri, kariyer ve liyakat esasları kapsamında Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-2 Yönetici Değerlendirme Formuyla değerlendirileceği, Yönetici Değerlendirme Formunun "Eğitimi" başlıklı bölümünde puanlama yapılırken de Alan Öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programının puanlamaya dahil edilmeyeceği sonucuna varılmıştır.

Bu durumda; davacının 2004 yılında tamamladığı ................... Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü tezsiz yüksek lisans öğreniminin Yönetmelik düzenlemesi uyarınca yönetici atamalarına esas puanlamada dikkate alınmayacağı açık olduğundan dava konusu işlemde hukuka aykırılık, işlemi iptal eden Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulü ile ........... İdare Mahkemesince verilen 26/11/2013 günlü, E:2013/24, K:2013/2617 sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun temyize konu kararın verildiği tarih itibariyle yürürlükte olan haliyle 49. maddesinin l/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanun'la değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adi geçen Mahkeme'ye gönderilmesine, tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içinde Danıştay'a kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 31/03/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2019, 20:32
YORUM EKLE