Eğitime Hazırlık Ödeneği Kimlere Verilir?

Eğitime Hazırlık Ödeneği Kimlere Verilir? eğitime hazırlık ödeneğinden yapılacak kesintiler, göreve geç başlayan öğretmenin eğitim ödeneği hesaplama

Eğitime Hazırlık Ödeneği Kimlere Verilir?

Eğitime Hazırlık Ödeneği Kimlere Verilir? eğitime hazırlık ödeneğinden yapılacak kesintiler, göreve geç başlayan öğretmenin eğitim ödeneği hesaplama

Eğitime Hazırlık Ödeneği Kimlere Verilir?

Eğitime Hazırlık Ödeneği Kimlere Verilir?

Okulların açılış tarihi yaklaştıkça eğitimcilerin merak ettiği konulardan birisi de eğitime hazırlık ödeneğidir. Bu yazımızda eğitime hazırlık ödeneğinin kimlere verileceğini,eğitime hazırlık ödeneği tutarının ve oranlarının ne olduğu,görevde olmayan öğretmenlerin eğitime hazırlık ödeneğinden hangi oranda ve şartlarda yararlanabileceği hususlarını incelemeye çalışacağız.

Eğitime hazırlık ödeneği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile düzenlenmiştir. Kanunun ek 32 inci maddesi ile bu konu düzenlenmiştir.

Eğitime hazırlık ödeneği eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapan kişilere verilir. Dolayısıyla fiilen görev yapmayan kimselerle öğretmen unvanlı olmayan kişilere bu ödeneğin verilmesine imkan bulunmamaktadır. Bununla birlikte, kanun öğretmenler dışında bu ödeneği alacak kişileri  daha doğru ifadeyle maddenin istisnalarını da saymıştır. İlköğretim ve okul müdürlerine, müdür yardımcılarına, cezaevi okullarında çalışan öğretmenlere, yöneticilere, eğitim uzmanı ve yardımcılarına da eğitime hazırlık ödeneğinden faydalanma hakkı tanınmıştır.

Eğitime hazırlık ödeneği alacak personellere bir ilave de toplu sözleşme ile yapılmıştır. Toplu sözleşme hükmü gereğince Diyanet İşleri Başkanlığında Kur’an kursu öğreticisi pozisyonlarında sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden fiilen öğreticilik yapanlara da  öğretim yılına hazırlık ödeneği verilmektedir.

Eğitime Hazırlık Ödeneğinin Ödenmesi

Eğitime hazırlık ödeneği yılda bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içerisinde ödenir. Devlet Memurları Kanununda öğretim yılının başladığı ay ödeneceğine dair hüküm yer almakla birlikte Bütçe Kanunları ile farklı düzenlemeler yapılabilmektedir. Yılı bütçe kanununun K cetvelinde bu ödemenin ne şekilde yapılacağına dair hükme yer verilir. Her yıl olduğu gibi  2017 yılı Bütçe Kanunu K cetvelinde de bu ödemenin nasıl yapılacağına dair düzenleme yapılmıştır. 2022 yılı için eğitim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılı bitmeden önce göreve başlayanlara eğitime hazırlık ödeneğinin %75'i, birinci dönemden sonra ve ikinci dönem bitmeden göreve başlayanlara ise ödeneğin %50'si oranında ödeme yapılır.

2022  yılı Eğitime Hazırlık Ödeneği Tutarı

Milli Eğitim bakanlığı tarafından kurumlara gönderilen yazıda, öğretmenlere ödenecek olan eğitime hazırlık ödeneği miktarının 1325 TL olacağı bildirildi.

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2022, 23:03
YORUM EKLE