Kaymakamların Vekalet Görevinde Özel İdare Ödeneği

Vekalet Halinde Kaymakamlara Ödenecek Özel İdare Ödeneği , kaymakam özel idare ödeneği vekalet halinde ödenir mi,

Kaymakamların Vekalet Görevinde Özel İdare Ödeneği

Vekalet Halinde Kaymakamlara Ödenecek Özel İdare Ödeneği , kaymakam özel idare ödeneği vekalet halinde ödenir mi,

Kaymakamların Vekalet Görevinde Özel İdare Ödeneği

Vekalet Halinde Kaymakamlara Ödenecek Özel İdare Ödeneği

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun ‘yetki devri’ başlıklı 32 nci maddesinde, valinin, görev ve yetkilerinden bir kısmını uygun gördüğü takdirde, vali yardımcılarına, yöneticilik sıfatı bulunan il özel idaresi görevlileri ile ilçelerde kaymakamlara devredebileceği hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 63 üncü maddesinde ise, vali yardımcıları ve kaymakamların valinin verdiği il özel idareye ait görevleri yapmakla yükümlü olduğu ve bu görev karşılığında 12000 gösterge rakamının Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verileceği hüküm altına alınmıştır.

Bir hizmet karşılığı olarak Kaymakamlara verilmekte olan ödeneğin ayrıca ilçelere kaymakam atanmaması veya kaymakamların izin, kurs, görevlendirme gibi herhangi bir nedenle ilçelerinden ayrılmaları durumunda vekâleten bu görevi yerine getiren diğer Kaymakamlara da verilmesi, tek bir bütçeden hem görev yapılan ilçe hem de vekâlet edilen ilçe nedeniyle iki ayrı ödemenin yapılması sonucunu doğurmaktadır. Esas olan ödeneğin yalnızca aslen görevli olunan ilçeden alınması olduğundan ve 5302 sayılı Kanun’un 63 üncü maddesinde ek ödemenin vekillere ödeneceğine dair açık bir hükme de yer verilmediğinden Kaymakamların Vekaleten ettikleri ilçeden Özel İdare Ödeneği Alamayacağı düşünülmektedir.

Konuya ilişkin olarak  Danıştay 11. Dairesinin Esas No:2008/14107 Karar No:2011/2618 kararı ve Sayıştay Başkanlığının kararları yazımız ekindedir.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza üye Olabilirsiniz.

Danıştay 11. Dairesinin Esas No:2008/14107 Karar No:2011/2618 kararı

................Bu durumda, İl Özel İdaresi teşkilatının merkez ve ilçe teşkilatı ile bir bütün olduğu, ilçe özel idare birimlerinin ayrı bir tüzel kişiliğinin bulunmadığı, İl Özel İdaresinin hizmet alanının ilin tamamı olduğu ve vali yardımcısı olan davacının Valilik emri ile Rize'nin değişik ilçelerinde kaymakam vekili olarak görevlendirildiği, söz konusu görevlendirilmeler nedeniyle davacıya il özel idaresi ödeneğinin ödendiği ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 63. maddesinde valinin verdiği görev sayısına göre birden fazla ek ödeme verileceği yönünde bir düzenleme bulunmadığı dikkate alındığında, davacıya aynı zamanda vali yardımcılığının uhdesinde kaldığından bahisle aynı kaynaktan birden fazla ödeme yapılamayacağı sonucuna varılmış olup, davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Bu itibarla, İdare Mahkemesince dava konusu işlemin iptali ile vali yardımcılığı görevinin uhdesinde kaldığı dönem için davacıya ödenmeyen il özel idaresi ödeneğinin idareye başvuru tarihinden itibaren işletilecek yasal faizi ile birlikte ödenmesi yolunda verilen kararda hukuka uygunluk bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle; davalı idare temyiz isteminin kabulü ile Mahkeme kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın Mahkemeye gönderilmesine, 11.4.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı 2010 yılı 1. Daire Tutanak No 41034

Asaleten yürütülen Kaymakamlık görevinin yanı sıra, vekaleten yürütülen Kaymakamlık görevi için de; 5302 ayılı Kanunun 63 üncü maddesinde ön görülen ödeneğin ödenmesi.

................5302 sayılı Kanunun 63’üncü maddesine göre verilen ödenek, kaymakamlara bir hizmet karşılığı olarak aynı bütçeden (Özel İdare Bütçesi) ödendiğinden; vekalet halinde hem görev yapılan ilçede, hem de vekalet edilen ilçeden ayrı ayrı ödenmemesi, sadece aslen görevli olunan ilçeden ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca, anılan kanunun 63 üncü maddesi hükmüne göre söz konusu ek ödemenin yapılması için, Valinin, Kaymakamlara yerine getirilmek üzere il özel idaresine ait görevler vermesi gerekmekte olup, kaymakamlık görevinin vekâleten yürütülmesi ek ödemenin yapılması için tek başına yeterli olmamaktadır. Diğer taraftan 5302 sayılı kanunda bu ek ödemenin vekillere ödeneceğine dair bir hükme de yer verilmemiştir.

Bu nedenlerle, sorumlu iddialarının reddedilerek 137 sayılı ilamın 14 üncü maddesi ile toplam ….. TL. ye verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE,

(Üyeler ……. nın, söz konusu ödeme kadro ile ilgisi olmayan göreve bağlı bir ödeme olup, Vali tarafından verilen İl Özel İdaresine ait görevleri yerine getiren Vali Yardımcısı ve kaymakamlara ve bunların vekillerine bu görevin karşılığı olarak söz konusu ödemenin yapılması gerekir. Adı geçen kaymakam da hem asli kadrosunun bulunduğu ilçeye, hem de vekalet ettiği ilçeye ait özel idare görevlerini yerine getirdiğine ve bu görevlerden dolayı da sorumlu olduğuna göre her iki ilçeden ayrı ayrı ek ödeneğin ödenmesinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Ayrıca bu ödeneğin sözkonusu görevin vekaleten yürütülmesi halinde ödenmeyeceğine ilişkin mevzuatımızda bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenlerle tazmin hükmünün kaldırılması gerekir şeklindeki ayrışık görüşlerine karşı) , Oyçokluğu ile,

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2022, 20:54
YORUM EKLE