Belediyelere Ait Toplu Sözleşme Hükümleri

  2018 2019 Yıllarına İlişkin Toplu Sözleşme İle İlgili Bem-Birsen Açıkla

Belediyelere Ait Toplu Sözleşme Hükümleri

  2018 2019 Yıllarına İlişkin Toplu Sözleşme İle İlgili Bem-Birsen Açıkla

Belediyelere Ait Toplu Sözleşme Hükümleri

 


2018 2019 Yıllarına İlişkin Toplu Sözleşme İle İlgili Bem-Birsen Açıklaması yazımız ekindedir.


Milyonlarca kamu çalışanını ilgilendiren 2018-2019 Toplu Sözleşmeleri, yetkili konfederasyon Memursen ve Kamu İşveren heyeti tarafından imza ile sonuçlandırılırken, yetkili sendikalar da hizmet kollarına ilişkin sözleşmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile imza altına aldı. Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen), hizmet kolunda çalışan 70 bine yakın üyesi adına imzaladığı toplu sözleşme ile önemli kazanımlara imza attı. Yoğun ve kıran kırana geçen müzakereler sonrası dün gece saatlerinde Bem-Bir-Sen heyeti ve Bakan Sarıeroğlu tarafından imzalanan toplu sözleşmede, Sosyal Denge Tazminatı kazanımının devam ettirilmesi öne çıkarken, birçok iş kolunda çalışan personelin yüzünü güldürecek önemli maddeler de yer aldı.


Genel Başkanımız Mürsel Turbay imza sonrası yaptığı değerlendirmede; “Çalışanlarımızın haklarını ve kazanımlarını artırma adına yoğun ve stresli günler yaşadık. Hizmet kolumuzun kazanımlarını biraz daha yükseltmek için toplu sözleşme süresini sonuna kadar kullandık. Ülkemizin mevcut ekonomik şartlarını göz önüne aldığımızda, toplu sözleşme masasından çok önemli kazanımlar elde ettiğimize inanıyoruz. Daha iyinin sınırı yoktur ama sendika yönetimi olarak elimizden gelen mücadeleyi verdiğimizi, çalışanlarımızın haklarını alma noktasında çalmadık kapı bırakmadan her şartı zorladığımızı söyleyebilirim. İmzaladığımız sözleşmenin, üyelerimiz başta olmak üzere hizmet kolumuzda çalışan bütün arkadaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını, alın terlerinin karşılığı olan helal kazançlarını sağlık ve huzur içinde harcamalarını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.


 Toplu sözleşme ile hükme bağlanan Bem-Bir-Sen hizmet koluna ait kazanımlar şöyle özetlenebilir:


1- İlgili şartlara haiz belediyelerde Sosyal Denge Tazminatı sözleşmesindeki tavan oran %100 olarak uygulanmaya devam edecek. 2018 yılı 1. 6 ayı için enflasyon farkı hariç 1015 TL olarak gerçekleşecek. 2019 için ise 1150 TL olacak.


2- Gerçekleşen en son yıla ilişkin toplam personel gideri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yüzde otuzunu aşması veya ödeme süresi geçmiş borçları sebebiyle sosyal denge tazminatı sözleşmesi yetkisi sona ermiş yerel yönetimler için, sosyal denge tazminatı sözleşme yapma yetkisi 2019 yılı sonuna kadar uzatılmıştır.


3- İl özel idarelerinde, sosyal denge tazminatı sözleşmesi yapılabilmesi için gerçekleşen en son yıla ilişkin toplam personel giderinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yüzde yirmi beşini aşmaması koşulunda oranın %30 olarak uygulanmaya devam olunması sağlanmıştır.


4- Yerel yönetimlerde sözleşmeli personel olarak çalışanlara, aynı unvanda Devlet memuru olarak çalışanlar ile eşit tutarda ek ödenme verilmeye devam olunacaktır.


5- İl Özel İdareleri ve belediyelerde çalışan Devlet memurlarına, toplam sayısının %10’unu geçmemek üzere ödenen performans ikramiyesi, artırımlı göstergeler üzerinden ödenmeye devam olunacaktır.


6- Zabıta ve itfaiye personeline ilişkin özel hizmet tazminatlarının 5 puan artırımlı olarak ödenmesine devam edilecek. Bu uygulamadan, şahsa bağlı kadro olarak devam eden; itfaiye müdür yardımcısı, itfaiye başçavuşu, itfaiye onbaşısı ile zabıta amir yardımcısı, zabıta başkomiseri ve zabıta komiser yardımcısı kadrolarında bulunanlar da yararlanacak.


7- Sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken devlet memurluğuna geçirilenler için getirilmiş olan naklen atama yasağı, yerel yönetimler arasında yapılan naklen atamalarda uygulanmayacak.


8- İtfaiye teşkilatlarında çalışan personelin yan ödeme zamları, mevcut duruma göre %50 oranında artırılmak suretiyle ödenecek.


9- Zabıta teşkilatlarında çalışan personelin yan ödeme zamları, mevcut duruma göre %50 oranında artırılmak suretiyle ödenecek.


10- Resmi tatil günlerinde defin hizmetleri için fazla mesai yapan doktor, imam, gassal, memur ve şoför unvanlı personele, bir defin işlemi için kaç saat fazla mesai yaptıklarına bakılmaksızın, fazla mesai yaptıkları her gün için fazla çalışma saat ücretinin 3 katının 6 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenecek.


11- Büyükşehir kapsamına giren illerdeki büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyelerinde veya büyükşehir belediyesi bağlı kuruluşlarında çalışanlara, toplu taşıma kartı verilecektir.


12- Zabıta teşkilatı personelinden, öğle yemeği dışındaki yemek saatlerini de kapsayacak şekilde kesintisiz olarak görevlerine devam edenlere, öğle yemeği dışında iki öğüne kadar ücretsiz olarak yemek verilecek.


13- İtfaiye teşkilatı personelinden, öğle yemeği dışındaki yemek saatlerini de kapsayacak şekilde kesintisiz olarak görevlerine devam edenlere, öğle yemeği dışında iki öğüne kadar ücretsiz olarak yemek verilecek.


14- Sosyal denge tazminatı sözleşmesi uygulanmayan yerel yönetimlerde çalışan icra memurlarının özel hizmet tazminatı oranlarına 10 puan ilave edilecek.


15- Yerel yönetimlerde I Hukuk Müşaviri veya Avukat olarak çalışanların vekalet ücretlerine ilişkin gösterge rakamında 5000 puan artış yapıldı.


16- Yerel yönetimlerde I Hukuk Müşaviri, Hukuk Müşaviri veya Avukat olarak çalışanlara, Hazine avukatları gibi yol tazminatı ödenmeye başlanacak.


17- Şef kadrolarında çalışanların özel hizmet tazminatı oranlarına 10 puan ilave edilecek.


18- İtfaiye teşkilatında çalışanlardan görevleri sırasında hayatını kaybeden, malûl olan veya engelli hâle gelenlere ayrıca tazminat ödenmeye devam edecek.


19- Yerel yönetimlerde çalışan hekimler ile diş hekimlerinin özel hizmet tazminatı oranlarına 12 puan ilave edilecek.


20- Sözleşmeli personel olarak çalışanlar, devlet memurları ile eşit bir şekilde yemek yardımından yararlanmaya devam edecek.


21- Aile yardımından yararlanmak için gerekli belgeleri zamanında teslim etmeyenlere, geriye dönük olarak üç ay daha aile yardımı ödenecek.


22- Hacca gideceklere, izin haklarının tükenmiş olması ve talep etmeleri halinde 20 gün süreyle ücretsiz izin verilecek.


23- Kamu yemekhanelerinde Helal Gıda Sertifikalı yemek hizmeti verilecek.


24-  Büyükşehire dönüştürülen illerde memuriyet mahalli uygulaması sebebiyle karşılaşılan harcırah sorunları kamu görevlilerinin mağduriyetini giderecek şekilde çözümlendi.


25– Koruma ve güvenlik görevlilerinin özel hizmet tazminatı oranlarına 5 puan ilave verilmeye devam edilecek.


26- Programcı ve çözümleyiciler ile sosyologlara, teknik hizmetler sınıfı esas alınarak zam ve tazminat verilmeye devam edilecek.


27- Resmi kıyafet giyilmesi gereken görevler dışında, giyecek yardımlarının nakdi olarak ödenmesine devam edilecek.


28- İtfaiye teşkilatı personeli, genel idare hizmetleri sınıfında sayılmaya devam edilecek.

29- Taşınır kayıt yetkilisi veya taşınır mal sorumlusu olarak çalışanlar, mali sorumluluk zammından yararlandırılmaya devam edilecek.


30- 4/C statüsündeki kamu görevlilerinin maaşlarına 256 TL ek ödeme yapılacak.


31- Engelli çocuğu olan kamu personeline ödenecek aile yardımı %50 artırımlı ödenecek.


32- Hizmet tahsisli lojmanlardaki oturma süresi puanlamanın dışında tutulacak.


33- Kamu görevlilerine emekli olduklarında ödenen tazminat tutarı 2018 yılının ilk altı ayında 1448 TL olarak ödenecek.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2017, 10:39
YORUM EKLE