Sözleşmeli Personelin Üst Öğrenimi Bitirmesi

4 b sözleşmeli personel üst öğrenim bitirirse maaş artışı olur mu

Sözleşmeli Personelin Üst Öğrenimi Bitirmesi

4 b sözleşmeli personel üst öğrenim bitirirse maaş artışı olur mu

Sözleşmeli Personelin Üst Öğrenimi Bitirmesi

Sözleşmeli Personelin Üst Öğrenimi Bitirmesi

Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan istihdam şekillerinden birine yerleştirilmek için mevzuatta yer alan şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlardan birisi de eğitim düzeyi ile ilgilidir. 657 sayılı kanuna göre memur olarak göreve başlayabilmek için en az orta okul mezunu olmak gerekir. Alımı yapılacak kadrolar için farklı eğitim mezunu olma şartı getirilebilir. Kurumların memur kadrolarına atanan kişilerin memuriyetleri sırasında eğitim durumlarında değişiklikler olmaktadır. 

Devlet Memurları Kanununa göre memuriyetteyken üst eğitimi bitiren personele  intibak işlemlerinin yapılması gerekir. Sözleşmeli personel görevdeyken üst öğrenimi bitirirse memurlara uygulanan intibak işleminden yararlanabileceğine dair 657 sayılı yasada herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Sözleşmeli personelin derece ve kademesi bulunmaması hasebiyle memurlar gibi intibak işlemi yapılması teknik olarak mümkün değildir.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar'da 657 sayılı yasanın 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen personellerle ilgili uygulanacak kurallar yer almaktadır. Söz konusu usul ve esaslarda sözleşmeli personelin ücretinin pozisyon unvanı, bu unvana ilişkin eğitim düzeyi ve hizmet süresi dikkate alınarak tespit edileceği belirtilmiştir. Usul ve esaslarda memurun eğitim durumunun sözleşme ücretinin tespitinde dikkate alınması gereken hususlardan birisi olduğu belirtilmesine rağmen idarelerce personelin üst öğrenim bitirdiklerindeki taleplerinin reddedildiği görülmektedir.

Sözleşmeli personelin branşı ile ilgili bir üst öğretim bitirmeleri ve çalıştıkları unvan için belirlenen tavan ucreti de aşmamaları koşuluyla bir üst ücret skalasından faydalanması gerektiğini düşünmekteyiz. Ancak,  en uygun çözümün yasa koyucunun  bu konudaki yasal boşluğu giderecek bir düzenleme yapmasıdır.

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2022, 19:59
YORUM EKLE
YORUMLAR
alim
alim - 3 yıl Önce

Devlet Memurları Kanununa göre memuriyetteyken üst eğitimi bitiren personele intibak işlemlerinin yapılması gerekir. Sözleşmeli personel görevdeyken üst öğrenimi bitirirse memurlara uygulanan intibak işleminden yararlanabileceğine dair 657 sayılı yasada herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Sözleşmeli personelin derece ve kademesi bulunmaması hasebiyle memurlar gibi intibak işlemi yapılması teknik olarak mümkün değildir. Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar'da 657 sayılı yasanın 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen personellerle ilgili uygulanacak kurallar yer almaktadır. Söz konusu usul ve esaslarda sözleşmeli personelin ücretinin pozisyon unvanı, bu unvana ilişkin eğitim düzeyi ve hizmet süresi dikkate alınarak tespit edileceği belirtilmiştir. Usul ve esaslarda memurun eğitim durumunun sözleşme ücretinin tespitinde dikkate alınması gereken hususlardan birisi olduğu belirtilmesine rağmen idarelerce personelin üst öğrenim bitirdiklerindeki taleplerinin reddedildiği görülmektedir. Sözleşmeli personelin branşı ile ilgili bir üst öğretim bitirmeleri ve çalıştıkları unvan için belirlenen tavan ucreti de aşmamaları koşuluyla bir üst ücret skalasından faydalanması gerektiğini düşünmekteyiz. Ancak, en uygun çözümün yasa koyucunun bu konudaki yasal boşluğu giderecek bir düzenleme yapmasıdır. Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2017, 11:54 #657, #Sözleşmeli, #4/B, #üst öğrenim

Kaynak: www.mevzuatinyeri.com https://www.mevzuatinyeri.com/maas/sozlesmeli-personelin-ust-ogrenimi-bitirmesi-h10518.html

mevzuatinyeri