Özelleştirme Kapsamında Naklen Atamalarda İntibak İşlemi

Devlet Memurları Kanuna göre yapılan intibak işlemlerinden eğitim değişikliği sebebiyle intibak işlemleri hakkında bil

Özelleştirme Kapsamında Naklen Atamalarda İntibak İşlemi

Devlet Memurları Kanuna göre yapılan intibak işlemlerinden eğitim değişikliği sebebiyle intibak işlemleri hakkında bil

Özelleştirme Kapsamında Naklen Atamalarda İntibak İşlemi

Devlet Memurları Kanuna göre yapılan intibak işlemlerinden eğitim değişikliği sebebiyle intibak işlemleri hakkında bilgi vermiştik. Eğitim değişikliği dışında memurlara intibak işlemi  yapılan durumlardan birisi de özelleştirme işlemi neticesinde kurum değiştiren personellerdir. Bu personeller kurum değiştirdikleri zaman intibak işlemi yapılır.


Özelleştirme uygulamaları sonucu naklen başka bir kuruma atanan personellerin intibak işlemleri hakkında yasal düzenleme 4046 sayılı Kanun'un geçici 9 uncu maddesine göre yapılmaktadır. Söz konusu maddeye göre;  kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarda sözleşmeli statüde çalışmakta iken bu Kanunun 22 nci maddesi uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi kurumlara nakledilerek Devlet memuru statüsüne geçirilenlerin sözleşmeli statüde (kapsam dışı personel dahil) geçen hizmet süreleri; aynı Kanunun ek geçici 1, 2 ve 3 üncü maddelerine göre, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri de dikkate alınmak suretiyle, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri tavanı aşmamak kaydıyla kadro şartı aranmaksızın kazanılmış hak aylık, derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce özelleştirme kapsamına alınmış bulunan kuruluşlardan kamu kurum ve kuruluşlarına atanmış bulunan memur ve sözleşmeli personel hakkında da bu madde ile bu Kanunun 22 nci maddesinde fark olarak ödenmesi öngörülen tazminata ilişkin hükümler uygulanır, hükmüne yer verilmiştir.


Bu maddeye göre intibak işlemi sözleşmeli veyahut kapsam dışı personel statüsündeyken özelleştirme uygulaması sonucu kurum değiştirilip memur statüsüne geçirilen personellere uygulanmaktadır. Bu personeller memur kadrosuna geçtikleri zaman önceki çalışma süreleri memuriyette geçmiş gibi kabul edilir. Aynen memuriyette olduğu gibi çalışmış olduğu sürenin  başarılı geçen her yılı için bir kademe her üç yıl için ise bir derece yükseltilmesi yapılır. Bu işlem aslında kişinin değişen statüsüne göre durumunun düzenlenmesi, yeni statüsüyle özlük işlemlerinin uyumlaştırılmasıdır.


Bu işlem yapılırken kadro şartı aranmaz. Kişi yeni kurumuna naklen atanıp göreve başladığında kişinin eğitim durumu itibariyle kazanılmış hak aylık derece ve kademesi hesaplanarak intibak işlemi yapılır.


Örneğin, 1990 yılı Ağustos ayında da göreve başlamış lise mezunu bir personel 2000 yılında bir kuruma naklen geçiş yaptığını varsayalım. Söz konusu personel 1990 yılı Ağustos ayı itibariyle lise mezunu bir Devlet memuru olarak başlamış kabul edilip memuriyetinin başarılı geçen her bir yılı içi kademe ilerlemesi her 3 yılı içinse bir derece ilerlemesi uygulanır. Memuriyete başlangıç derecesi ise 657 sayılı kanuna göre kişinin eğitim durumu itibariyle başlangıç derecesidir. Hesaplama sonucu bulunacak derece ve kademe eğitim durumu itibariyle yükselebileceği dereceyi geçemez.  


Özelleştirme neticesinde naklen geçiş yapan personellere intibak işlemi uygulanırken 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 37 ve 64 üncü maddeleri de uygulanacaktır. Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önceki süreçte özelleştirilen kurumlardan memur statüsüne geçirilen personel hakkında da intibak işlemi uygulanır.


Memur naklen geçiş yaptıktan sonra eğitim durumunda değişiklik  olduğunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/A-12-d maddesindeki şartları taşıması durumunda yine intibak işleminden faydalanır.

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2017, 08:41
YORUM EKLE