Öğrenim Değişikliğinde İntibak

Öğrenim Durumu Değişikliğinde İntibak, Bir Üst Öğrenimi Bitirenlerin İntibakı, Yüksekokul Mezunlarının Lisans Bitirmesi Halinde İntibak

Öğrenim Değişikliğinde İntibak

Öğrenim Durumu Değişikliğinde İntibak, Bir Üst Öğrenimi Bitirenlerin İntibakı, Yüksekokul Mezunlarının Lisans Bitirmesi Halinde İntibak

Öğrenim Değişikliğinde İntibak

Memurun Öğrenim Değişikliğinde İntibak Nasıl Yapılır

Devlet memurları öğrenim durumları ve hizmet sınıflarına göre belirlenen giriş dereceleri ve yükselebilecekleri en üst derece ve kademeler belirlenmiştir. Memurların gerek öğrenim durumlarında gerekse hizmet sınıflarında değişiklikler yaşanabilmektedir. Devlet memurlarının göreve başladıktan sonraki süreçte bir üst öğretimi bitirmeleri halinde intibak işlemlerinin yapılması gerekmektedir. İntibak işlemleri ise Devlet Memurları Kanununda yer alan hükümler esas alınarak yapılır.

İntibak işlemi 657 sayılı DMK’nın 36/A-12-d maddesinde düzenlenmiştir. Mezkur maddede; “Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tâbi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.” Hükmü yer almaktadır.

Madde metninde intibak işleminin kimlere ve nasıl yapılacağı anlatılmıştır. İntibak işleminin yapılabilmesi için kişinin memuriyette iken veya memuriyetten ayrıldıktan sonra üst öğrenimi bitirmesi gerekmektedir. Üst öğrenimden kasıt kişinin memuriyete girdiği tarihte mezun olduğu öğrenimin üstüdür. Örneğin, ortaokul mezunu olarak göreve başlayan bir memur için üst öğrenim lise mezunu olmak demektir.

İntibak işlemi uygulanacak memurun intibakının yapılması için emsalinin belirlenmesi ve daha sonra memuriyette geçen her başarılı yıl için bir kademe, her üç yıl içinse bir derece ilerlemesi yapılması gerekmektedir. İntibakı yapılan memura yapılacak kademe ve derece ilerlemesi yapılırken emsalinin ulaştığı derece ve kademenin aşılmamasına dikkat edilecektir.

Memurun emsali ise, intibak uygulanacak kişinin bitirmiş olduğu üst öğrenime ara vermeden başlayıp normal süresi içerinde eğitimi bitirdikten sonra işe başlayan memurdur. Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılanlardan üst öğrenimi bitirenlerden ortaöğretim mezunları için 30 Haziran tarihinin yüksekokul bitirenler içinse 31 Temmuz tarihinin esas alınarak işlem yapılacağı 142 seri nolu Devlet Memurları Genel Tebliğinde hükme bağlanmıştır. Madde metninde birden fazla intibak uygulanmasına engel bir husus bulunmayıp bunların intibakı memuriyete başladıkları tarihteki öğretim durumları esas alınarak yapılmalıdır.

Ayrıca anılan Kanunun 33’üncü maddesinde; "Kadrosuz memur çalıştırılamaz" hükmünün yer alması ve 68/A maddesinde derece yükselmesi yapılabilmesi için "üst derecelerden boş bir kadronun bulunması" şartının öngörülmesi nedeniyle 36/A-12/d maddesi gereğince intibakı yapılacak personelin görev unvanı ve öğrenim durumu itibariyle yükseltilebileceği derece için boş bir kadronun bulunması zorunludur. Boş kadro olmaması ve bulundukları derecede ilerleyebilecekleri bir kademenin bulunması halinde, 45 Seri No'lu Genel Tebliğ’de de belirtildiği üzere yararlanacakları derece ve kademeler, bulundukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilecektir.

Örneğin,

2004 yılında lise mezun olduktan sonra 01.08.2006 tarihinde memuriyete başlayan personel 15.08.2016 tarihinde kurumuna lisans diplomasını ibraz edip intibak işlemlerinin yapılması talebinde bulunmuştur.

Öncelikle, bu kişinin emsali belirleyelim. Bu memurun emsali 2004 yılında liseden mezun olduktan sonra eğitimine ara vermeden devam edip 2008 yılında üniversiteden mezun olan kişidir. İşe başlama tarihi de mezuniyetten sonraki ilk gün olan 01.08.2008 olarak kabul edilecektir.

İntibak işlemi yapılacak memurun 01.08.2006-01.08.2016 tarihleri arasında 10 yıllık  hizmeti olmuştur. Bunun mukabilinde ise lise mezunu olarak başladığı 13/3’ten göreve başlayıp 9/1’e ulaşmıştır. İntibak işlemi yapıldığında ise kişiye 10 yıllık hizmeti karşılığı 3 derece ilerlemesi ve 1 kademe ilerlemesi yapıldığında 6/2 dereceye ulaşır.

Kişinin yasa gereği alması gereken ilave kademe ve derece ilerlemeleri varsa bunlarında ilave edilmesi gerekir

Emsalinin durumu ise 01.08.2008 yılında üniversite mezunu olarak işe başlayan memurdur. Bu memur intibak işlemi yapıldığı tarih itibariyle (01.08.2016-01.08.2008=8 yıl) 8 yıl kıdemli olup 2 derece ilerlemesi ve 2 kademe ilerlemesi alması gerekir. Buna göre 9/1’den memuriyete başlayan emsalinin ulaşacağı derece 7/3’tür.

 Hakkında intibak işlemi yapılan personelin emsalinin ulaşacağı derece ve kademeyi geçmesi mümkün olmadığından 7. Derecenin 3. Kademesine yükseltilir.

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2019, 08:41
YORUM EKLE
YORUMLAR
OsKa
OsKa - 3 yıl Önce

Merhabalar. Aynı üst öğrenimi ara vermeksizin derken neye göre baz alınıyor acaba? Lise mezunu sonrası üst öğrenim olarak önlisans ve lisans beraber değerlendirilmesi gerekmez mi? Benimde intibak işlemlerim oldu ve yanlış yapıldığı kanatindeyim. Yardımcı olabilirseniz yazayım..