Memurların Eski Görevlerinin Ek Göstergesine Sahip Göreve Atanma Zorunluluğu

Devlet Memurları Kanunu'nun 76. ve 68/B maddelerinde, kam

Memurların Eski Görevlerinin Ek Göstergesine Sahip Göreve Atanma Zorunluluğu

Devlet Memurları Kanunu’nun 76. ve 68/B maddelerinde, kam

Memurların  Eski Görevlerinin Ek Göstergesine Sahip Göreve Atanma Zorunluluğu

Devlet Memurları Kanunu’nun 76. ve 68/B maddelerinde, kamu görevlilerinin eski görevlerinin ek göstergesine sahip bir göreve atanma zorunluluğu bulunmadığı hakkında.


T.C.


DANIŞTAY İkinci Daire


Esas No: 2016/11404


Karar No : 2016/3801


TÜRK MİLLETİ ADINA


Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesince, dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmeksizin işin gereği düşünüldü:


Dava; İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakülte Sekreteri olarak görev yapan davacının, bu görevinden alınarak Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Enstitüsü Yüksekokul Sekreteri kadrosuna naklen atanmasına ilişkin 30/05/2014 günlü işlem ile davacının yerine ... isimli kişinin atanmasına ilişkin 03/06/2014 işlemin iptali ve işlem nedeniyle eksik ödenen özlük haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.


....


alınacağı; ancak atandıkları kadro aylıklarının, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmayacağı hükme bağlanmıştır.


 


Dava dosyasının incelenmesinden, 1983 yılından itibaren davalı idare Su Ürünleri Fakültesi Fakülte Sekreterliği görevini yürüten davacının, dava konusu işlemle kadro derecesi 1. derecenin 4. kademesinde olan Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Enstitüsü Yüksekokul Sekreterliği görevine atanması üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun yukarıda belirtilen hükümlerinde, 657 sayılı Kanuna tabi görevlerde iken bulundukları kadrolardan diğer kadrolara naklen atananların kazanılmış hak derecelerinin korunması gerektiği belirtilmiş olmakla birlikte, anılan kamu görevlilerinin eski görevlerinin ek göstergesine sahip bir göreve atama zorunluluğuna ilişkin bir hükme yer verilmediği açıktır.


Bu durumda, davacının yürüttüğü Fakülte Sekreterliği görevine ait (3000) ek gösterge adı geçen bakımından kazanılmış hak oluşturmayacağından 2200 ek göstergeli bir görev olan Enstitü Sekreterliğine atanmasına ilişkin işlemin ek gösterge yönünden hukuka aykırı bulunarak iptali yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.


Hal böyle olunca, İdare Mahkemesince uyuşmazlığın esası hakkında değerlendirme yapılarak yeniden bir karar verilmesi gerekeceği açıktır.


Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulü ile İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nce verilen 13/03/2015 günlü, E:2014/1213, K:2015/531 sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun temyize konu kararın verildiği tarih itibariyle yürürlükte olan haliyle 49. maddesinin l/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanunla değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek işin esasına girilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içinde Danıştay'a kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 14/10/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Kararın tam metnini okumak için tıklayınız.


 

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2017, 08:55
YORUM EKLE