Memur, Sözleşmeli ve Geçici Personelin Aile Yardımı Ödemesi

Aile Yardımı ödeneği, Devlet memurlarına tanınan sosyal hak ve yardımlardan birisidir.  Memurlara tanınan bütün hakla

Memur, Sözleşmeli ve Geçici Personelin Aile Yardımı Ödemesi

Aile Yardımı ödeneği, Devlet memurlarına tanınan sosyal hak ve yardımlardan birisidir.  Memurlara tanınan bütün hakla

Memur, Sözleşmeli ve Geçici Personelin Aile Yardımı Ödemesi

Aile Yardımı ödeneği, Devlet memurlarına tanınan sosyal hak ve yardımlardan birisidir.  Memurlara tanınan bütün haklardan  sözleşmeli personel ile geçici personeller aynı şekilde yararlanamamaktadır. Aile yardımı ödeneğinden yararlanabilme bakımından memurlar, sözleşmeli personel ve geçici personellerin durumları aşağıda yarı ayrı ele alınacaktır.


Memur İçin Aile Yardımı Ödeneği


Devlet Memurları eşleri ve çocukları için aile yardımı ödeneğinden faydalanmaktadırlar. Devlet Memurları Kanunu'nun 202 inci maddesiyle 206 ıncı maddeleri arasında aile yardımı ödeneğine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. 


Eş için aile yardımı ödemesi, her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık alamayanlara ödenir. Eş için aile yardımı, 2134 gösterge rakamı ile memur maaş katsayısının çarpımı sonucunda bulunur. Eşin boşanması, menfaat karşılığı çalışmaya veyahut herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş almaya başlaması halinde aile yardımı ödeneği kesilir.


Çocuklar için aile yardımı ödeneği, çocuğun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren ödenmeye başlanır. Bu öz evlat için ödenen aile yardımı ödeneği içindir. Bunun dışında evlat edinme veyahut evlenme suretiyle üvey evlat sahibi olması halinde de kanundaki şartları taşımaları halinde aile yardımı ödeneği ödenir. Bunlar da aradaki hukuki bağın kurulmasını takip eden ilk ay başından itibaren aile yardımından faydalanır.  Çocuk için aile yardımı anne ve babanın ikisinin de memur olması halinde babaya ödenir. 


Sözleşmeli Personel İçin Aile Yardımı Ödeneği


Sözleşmeli personel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4-B maddesi kapsamında çalıştırılan kişilerdir. Memurlar için aile yardımı ödemesi yapılacağına dair 657 sayılı yasada yer alan düzenlemede sözleşmeli personel için herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Sözleşmeli personele aile yardımı ödenmesine ilişkin yasal düzenleme ise 375 sayılı KHK'da yer almaktadır.


Sözleşmeli olarak çalışan personellerden,  aile yardımı ödeneğinden ya da aynı amaçla yapılmasına rağmen ismi farklı olan bir ödemeden faydalanmayan sözleşmeli personellere aile yardımı ödeneği, Devlet memurlarına tanına usul ve esaslara göre ödenir. Memurlara tanınan haklar söz konusu KHK'ya eklenen madde ile sözleşmeli personellere de tanınmıştır.


Ancak, kısmi zamanlı olarak çalışan sözleşmeli personellere aile yardımı ödeneği ödenmez. Kısmi zamanlı çalışan sözleşmeli personeller, sözleşmeli personellere aile yardımı ödenir kaidesinin istisnasını teşkil etmektedir.


Geçici Personel İçin Aile Yardımı Ödeneği


Geçici personel, Devlet Memurları Kanunu'nun 4-c maddesi kapsamında istihdam edilen kişilerdir. Bu personele aile yardımı ödenmesine dair ne 657 sayılı yasada ne de 375 sayılı KHK'da bir hüküm bulunmamaktadır. Aynı şekilde, konuyla ilgili diğer kanunlarda da geçici personele aile yardımı ödemesi yapılmasına dair bir hüküm bulunmamaktadır. 


Geçici personele aile yardımı ödeneği verilmesinin dayanağı toplu sözleşmede konuya ilişkin özel bir hüküm bulunmasıdır. Aksi takdirde mevcut yasal düzenlemelere göre 4-c maddesi kapsamına giren personel aile yardımı ödemesi yapılması mümkün değildi.  Toplu sözleşmede yer alan düzenlemeye göre,  4-c kapsamındaki personele aile yardımı ödemesi, aile yardımı ödeneği hiçbir vergiye tabi tutulmaz ve borç için haczedilemez kuralı hükümleri hariç olmak üzere, Devlet memurları ile aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir. 


Bu kapsamda görev yapan personele eş yardımı, 2.533 gösterge ve her bir çocuk için 297 gösterge rakamı üzerinden ödenir.

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2017, 14:26
YORUM EKLE