Derece ve ünvan değişikliğinde maaş ödemesi

memurların derece yükselmesi ile sınavla unvan değiştirmesi durumunda yeni derecenin ve ünvanın maaşını ne zaman alacağı memurlar arasında merak konusu

Derece ve ünvan değişikliğinde maaş ödemesi

memurların derece yükselmesi ile sınavla unvan değiştirmesi durumunda yeni derecenin ve ünvanın maaşını ne zaman alacağı memurlar arasında merak konusu olmaktadır.

Derece ve ünvan değişikliğinde maaş ödemesi

Derece ve ünvan değişikliğinde maaş ödemesi 

Memur olarak görev yapanların derece veya ünvan değişikliğinde merak edilen ve terreddüt yaşanan konulardan biride yeni derecenin veya ünvanın maaşının hangi tarihten itibaren alınacağı hususunda yaşanmaktadır.

Memurların görev değişikliğinde yeni görevine ilişkin aylığa hangi tarihten itibaren hak kazanacağına ilişkin  düzenleme 657 sayılı Kanunda  yapılmıştır.

Devlet Memurları Kanununun  “Görev yeri değiştirilen memurların aylıkları” başlıklı 169 uncu maddesinde düzenlemesiyle, görev yeri değiştirilen memurların aylıklarının işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödeneceği ve eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmayacağı hükmüne yer verilmiştir.Diğer taraftan, anılan Kanunun “Açıktan atamada aylığa hak kazanma” başlıklı 165 inci maddesi düzenlemesiyle, göreve başlanıldığı günden itibaren aylığa hak kazanma durumunun açıktan aday veya asıl memur olarak atananlarla sınırlı tutulduğu, görülmektedir.

657 sayılı yasanın “Derece değişikliğinde aylığa hak kazanma” başlıklı 167 nci maddesinde de “Derece yükselmesinde veya daha aşağı derecelere atamada memur, yükseldiği veya atandığı derecenin görevine başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren bu derecenin 161 inci maddeye göre kazandığı kademe aylığını alır. Ancak, yürütülmekte olan görevin niteliğinde bir değişme olmaması  halinde derece yükselmesine ilişkin onayın geçerlilik tarihini takip eden aybaşından itibaren bu derecenin 161 inci maddeye göre kazandığı kademe aylığını alır." hükmüne yer verilmiştir.

4.6. Bahsi geçen 167 nci maddenin incelenmesinden görüleceği üzere; birinci fıkrada, memurların niteliği farklı bir göreve atanmaları durumunda atandıkları göreve fiilen başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görevlerinin aylıklarını almaya hak kazanacaklarının, ikinci fıkrada ise, niteliği farklı olan bir göreve atanmaksızın yapılan derece yükselmelerinde, terfi onayını takip eden aybaşından itibaren yeni dereceleri üzerinden aylık almaya hak kazanacaklarının belirtildiği, görülmektedir.

Kanun maddesinde düzenleme bu şekilde iken 2022 -2023 yıllarını kapsayan toplu sözleşmede kanun maddesindeki uygulama hakkında değişiklik yapılmıştır. İlgili değişikliğe göre göreve başlama tarihine göre maaş fark ödemesi yapılması gerekmektedir.

Görev değişikliklerinde aylığa hak kazanma

MADDE 49 - (1) Devlet memurlarından daha yüksek aylık öngörülen başka kadrolara görev veya unvan değişikliği suretiyle atananların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 167 nci maddesi uyarınca aylığa hak kazanmalarında, anılan maddede yer alan "görevine başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren" ibaresi, "görevine başladığı tarihten itibaren" şeklinde uygulanır.

68 B ye  göre yapılan derece yükselmesi ve ünvan değişikliğinde maaş durumu 

68 B ye göre yapılan atamalarda memura göreve başladığı günden itibaren yeni derecesinin ve ünvanın maaşı ödenmelidir. Yukarıda örnek olarak vermiş olduğumuz memur şeflik sınavını kazanarak ayın 1 inde 68 B ye göre atanırsa memura ayın biri ile takip eden ayın 15 arasında fark maaş ödemesi yapılmaldır.

Benzer bir konuda Sayıştay Genel Kurulunca verilen 25.02.1988 tarihli ve 4623/1 sayılı Kararda "Öte yandan dairelerce ve Temyiz Kurulunca verilen yargısal kararlar belli bir olay üzerine bina edilmektedir. Genel nitelik taşımayan bu kararların Sayıştay görüşü oluşturamayacağı açıktır. Buna karşılık Genel Kurulca alınan yorum kararları, mali konularda uygulamaya yön verecek genel nitelikli kararlardır.” denilmek suretiyle Sayıştay Dairelerince verilen kararların Sayıştay görüşü oluşturamayacağı, ancak Genel Kurul tarafından alınan yorum kararlarının Sayıştay görüşü oluşturabileceğini ve uygulamaya yön vereceğinin ifade edildiği, anılan Kararın sonuç bölümünde de "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 68’ inci maddesinin (B) bendi uyarınca atama suretiyle yapılan bu işlem sonucu ödenecek ilk aylığın, ilgililerin, göreve başladıkları tarihten itibaren hesaplanarak ay sonunda ödenmesi gerektiğine çoğunlukla karar verildi.” denilerek yalnızca 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesi (B) bendi uyarınca atananlara yeni görevlerine ilişkin aylığın göreve başladıkları tarihten itibaren verileceği karara bağlanmıştır.

160 Seri No.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin "E-Uygulamaya İlişkin Ortak Açıklamalar" Bölümünün 11 inci maddesi (c) bendinde “Üst derece ile alt derecelere yapılan atamalarda ve görev değişikliğinde memur, atandığı göreve başladığı tarihi izleyen aybaşından itibaren atandığı derecenin aylığına hak kazandığından, yeni derece ve görevlerine ait zam ve tazminatlarının da buna göre ödenmesi, ancak 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendine göre atananların aylık ve diğer hakları atandıkları yeni kadro dereceleri üzerinden göreve başladıkları günden itibaren ödendiğinden, bu kadro dereceleri için öngörülen zam ve tazminatların da anılan Kanunun 165 inci maddesinde olduğu gibi göreve başladıkları günden itibaren ödenmesi,… gerekmektedir.” düzenlemelerine yer verilmiştir

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2022, 11:29
YORUM EKLE