Memur aylıksız izinde özelde çalışabilir mi?

657 tabi memurlar aylıksız izin alarak özel sektörde sigortalı olarak çalışabilirler mi? Konuya ilişkin DPB görüşünde memurların aylıksız izindede

Memur aylıksız izinde özelde çalışabilir mi?

657 tabi memurlar aylıksız izin alarak özel sektörde sigortalı olarak çalışabilirler mi? Konuya ilişkin DPB görüşünde memurların aylıksız izindede memuriyet unvanlarının devam ettiği bildirilmiştir.

Memur aylıksız izinde özelde çalışabilir mi?

Memur aylıksız izinde özelde çalışabilir mi?

657 sayılı kanununa göre devlet memuru olarak çalışan kişilerin ilgili kanundan kaynaklanan aylıksız izin kullanma hakları bulunmaktadır.Memurların aylıksız izin döneminde özel sektörde sigortalı olarak çalışıp çalışamayacakları hususunda DPB sorulan görüşe verilen cevapta memurun aylıksız izin döneminde de memuriyet vasfı devam ettiğinden memurların yapması yasak olan faaliyetleri aylıksız izin döneminde de yapamayacağı yönünde görüş verilmiştir.

İlgili görüşte sigortalı çalışılması ile alakalı görüş sorulmuş olsa bile memurun aylıksız izin döneminde sigortasız olarak kanun kapsamında yasak olarak anlatılan faaliyetleri yapması yasaktır. Sonuç olarak aylıksız izin döneminde memur sadece izin olup memurluk hak ve ödevlerinde herhangi bir değişiklik olmamaktadır.

ÖZET: Devlet memurunun aylıksız izin süresi içerisinde özel bir şirkette sigortalı olarak çalışıp çalışamayacağı hk. (12.05.2016-2951)

Bakanlığınızda mühendis olarak görev yapan personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesinin (E) Fıkrasına göre aylıksız izin kullanarak bu süre içerisinde özel bir şirkette sigortalı olarak çalışmak istediğini belirten ve aylıksız izne ayrılan personelin aylıksız izinde bulunduğu süre içerisinde sigortalı olarak özel bir kuruluşta çalışıp çalışamayacağı hususunda görüş talep eden ilgi yazı ve eki incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Aylıksız izin" başlıklı 108 inci maddesinin (E) Fıkrasında, "Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyönetim, olağanüstü hâl veya genel hayata müessir afet hâli ilan edilen bölgelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, mezkur Kanunun "Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı" başlıklı 28 inci maddesinde, "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz. Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır." hükmüne yer verilmek suretiyle, memurların tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek herhangi bir faaliyette bulunamayacakları, ticaret ve sanayi şirketlerinde görev alamayacakları, mesleki faaliyette bulunmak üzere gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacakları belirtilmiştir.

Ayrıca, ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağına uymayan Devlet memurlarına 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesi gereğince kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının uygulanması öngörülmüştür. Bu itibarla, kendilerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesi kapsamında aylıksız izin verilenlerin aylıksız izin süresince ödev, sorumluluk, haklarının ve Devlet memuru sıfatının gerektirdiği yükümlülüklerinin devam ettiği, mezkur Kanun ile belirlenen yasaklardan sorumlu olunacağı ve yasaklanan eylem ve faaliyetlerde bulunanlara uygulanacak müeyyidelerin aylıksız izinli personel için farklı bir sonuç doğurmayacağı mütalaa edilmektedir.

YORUM EKLE