Boş Kadroya Vekalette Vekalet Aylığı Ödemesi

Boş Kadroya Vekalette Vekalet Aylığı Ödemesi boş oln kadroya vekalet eden memura vekalet aylığı ödenebilir mi, memur vekalet aylığında dolu boş kadro

Boş Kadroya Vekalette Vekalet Aylığı Ödemesi

Boş Kadroya Vekalette Vekalet Aylığı Ödemesi boş oln kadroya vekalet eden memura vekalet aylığı ödenebilir mi, memur vekalet aylığında dolu boş kadro ayrımı

Boş Kadroya Vekalette Vekalet Aylığı Ödemesi

Boş Kadroya Vekalette Vekalet Aylığı Ödemesi

Sitemize gelen sorulardan anlaşıldığı üzere vekalet aylığı ödemelerinde kamu kurum ve kuruluşlarında halen dolu kadro ile boş kadroya vekalette ayrım olduğu ve boş kadroya vekalet edenlere vekalet aylığı ödenmeyeceği yönünde tereddütler olduğu anlaşılmıştır.

Boş kadroya vekalet edilmesi halinde vekalet aylığı ödenip ödenmeyeceğini kısaca açıklamaya çalışalım.

657 sayılı Kanun’un 86. maddesinin dördüncü fıkrasının önceki halinde “birinci fıkrada sayılan” ibaresi yer almaktaydı. Anılan ibare nedeniyle aynı kurumdan sadece; kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle yapılan vekaletler için -yani dolu kadrolara yapılan vekaleten atamalar için- vekalet aylığı ödenmesi öngörülmekteydi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar eski düzenlemeye göre dolu kadroya yapılan vekaleten atamalar için vekalet aylığı ödüyor boş kadro için yapılan vekaleten görevlendirmeler için vekalet aylığı ödemesi yapmıyorlardı.

Ancak Anayasa Mahkemesi tarafından “birinci fıkrada sayılan” ibaresi iptal edilmek suretiyle artık aynı kurumdan sadece dolu kadrolara değil aynı zamanda boş kadrolara vekalet edenlere de vekalet aylığı ödenmesi mümkün hale gelmiştir.

Anayasa Mahkemenin söz konusu ibareyi iptal gerekçesinin temeli (“birinci fıkrada sayılan'' ibaresiyle, aynı kurumdan vekil olarak atanan memurlardan vekâlet aylığı hakkı tanınanlar, 657 sayılı Kanun'un 86. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen kanunî izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle meydana gelen ayrılmalar dolayısıyla vekâleten atananlarla, yani dolu kadroya vekâlet edenlerle sınırlandırılmış; emeklilik, istifa, ölüm veya naklen atama gibi bir nedenle sürekli bir biçimde boşalan kadrolara vekâleten atananlara vekâlet aylığı ödenmesinin yolu kapatılmıştır. Dolayısıyla kurum içinden dolu kadroya vekâleten atanan memur aylığa hak kazanırken, kurum içinden boş kadroya vekâleten atanan memur vekâlet aylığı hakkından mahrum kalmaktadır.) şekildedir.

Buna göre kurum içinden boş bir kadroya vekalet eden kişilere de vekalet aylığı ödenmesi gerekmektedir.Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus vekalet aylığının sayman kadroları haricindeki kadrolar için göreve başlamadan itibaren 3 ay sonra ödenmesi gerektiğidir.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2019, 16:22
YORUM EKLE