İhale Komisyonunda Görev Yapan Üyelerin Sorumlulukları

İhale komisyonu, ihale işlemlerini yürütmekle yetkili ve görevlidir.  ihale komisyonunda görev yapanların yetki görev ve sorumlulukları nedir, ihale komisyonu

İhale Komisyonunda Görev Yapan Üyelerin Sorumlulukları

İhale komisyonu, ihale işlemlerini yürütmekle yetkili ve görevlidir.  ihale komisyonunda görev yapanların yetki görev ve sorumlulukları nedir, ihale komisyonu hangi görevleri yürütür

İhale Komisyonunda Görev Yapan Üyelerin Sorumlulukları

İhale Komisyonunda Görev Yapan Üyelerin Sorumlulukları

İhale komisyonu, ihale işlemlerini yürütmekle yetkili ve görevlidir.  İhale komisyonları, ihale yetkilisi tarafından görevlendirilmektedir. Bir kişinin başkan, üyelerden en az ikisinin konunun uzmanı ve bir mali üyenin mutlaka bulunması gereken komisyon en az 5 kişiden oluşur. Bunun üzerindeki bir sayıda da komisyon teşekkül ettirilebilir. İhale komisyonlarının mutlaka tek sayıda olması gerekir.  İhale komisyon üyeleri eksiksiz toplanıp karar alır. Üyeler verdikleri kararlardan sorumludurlar. Çekimser oy kullanamazlar. Karşı oy kullanılması halinde ise gerekçesini karara yazmak ve imzalamak zorundadırlar. 

İhale işlemleri başından sonuna kadar yürütmekle görevli komisyon üyelerine 4734 sayılı yasa bir kısım sorumluluklar da yüklemiş olup bu yazımızda ihale komisyonu üyelerinin sorumlulukları üzerinde duracağız.

İhale Komisyon Üyelerinin Sorumlulukları

Kamu İhale Kanunu'nun 6 ıncı maddesinde ihale komisyonu üyelerinin kararlarından ve vermiş oldukları oylardan sorumlu olduklarını ifade etmiştir. İhale komisyonu başkanı da aynı şekilde kararlarından ve vermiş oldukları oylardan dolayı sorumludurlar. Bu ihalenin başlangıcından sonuna kadar tüm iş ve işlemleri yürüten bir komisyonda görev yapmanın tabi bir sonucudur. Komisyon üyelerinin ihaleyle ilgili aldıkları kararlar ve kullandıkları oylardan dolayı sorumlu tutulmamaları halinde bir çok sıkıntı doğacağını kabul etmek gerekir. Alınan kararların idareleri ve isteklileri olumlu veya olumsuz şekilde etkileyecek olması sebebiyle ihale komisyonu başkan ve üyelerinin tüm kararlardan dolayı sorumlu tutulmaları hakkaniyetin bir gereğidir.

Kanunun 6 ıncı maddesinde ihale komisyon üyelerinin aldıkları kararlardan dolayı sorumlu oldukları belirtilmiş olmasına rağmen mevzuata aykırı bir karar alınması halinde ne gibi bir sorumlulukla karşı karşıya kalınacağına dair düzenleme yapılmamıştır. İhale komisyonu üyelerinin mevzuata aykırı aldıkları kararlar dolayısıyla cezai sorumlulukları  4734 sayılı yasanın 60 ıncı maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddedeki düzenlemeler yazımızın aşağıdaki bölümünde yer almaktadır.

İhale komisyonu başkan ve üyelerinin  4734 sayılı yasanın 17 inci maddesinde belirtilen yasak fiil ve davranışlarda bulunmaları, görevlerini tarafsız bir şekilde yapmamaları, taraflardan birisini zarara uğratacak şekilde ihmalde ve kusurlu davranışta bulunmaları halinde disiplin cezasına çarptırılacağı ifade edilmiştir. Alacağı disiplin cezası soruşturma sonucunda işlemiş olduğu fiile göre tespit edilir. İşlenen fiil ile ayrıca TCK'nun herhangi bir hükmünün ihlal edildiği anlaşılırsa, kişi hakkında soruşturma yapılarak fiilinin ağırlık derecesine göre hükmolunacak cezaya çarptırılır. İhale komisyon üyelerinin mevzuata aykırı fiili ile kişileri zarara uğratmaları halinde zarar kendilerine ödettirilir. Bu tür fiillerden dolayı hüküm giyen idare görevlileri, Kamu İhale Kanunu kapsamına giren işlerde görevlendirilmezler. 

Kamu İhale Kanunu kapsamına giren işlerden dolayı herhangi bir ceza alan kamu görevlileri, bu kanunun kapsam maddesinde yer alan kurum ve kuruluşlarda 4734 sayılı yasa ve ilgili diğer mevzuatın uygulanması ile ilgili görevli ve yetkili kadrolara atanamaz ve görev alamazlar. 

4734 sayılı yasanın 5 inci maddesinde Kamu İhale Kanunu'nun temel ilkeleri yer almaktadır. 62 inci maddesinde ise ihalelerde idarelerin uymaları gereken diğer kurallar düzenlenmiştir. Söz konusu iki maddeye aykırı hareket eden personeller hakkında da yukarıda belirtilen müeyyideler uygulanır.

İhalelerde görevli komisyon üyeleri ihale sürecinde bir çok bilgi ve belgeye muttali olurlar. Bu bilgi ve belgelerin bir kısmın gizli kalması, ihale komisyonu üyeleri dışındaki kişilere ifşa edilmemesi gerekir. Bu yasağa aykırı hareket edenler hakkında 61 inci maddede düzenleme yapılmıştır. Söz konusu maddeye göre, bilgi ve belgeleri açıklama yasağına aykırı hareket eden personellere yukarıda yer alan 60 ıncı madde hükmünde yer alan müeyyideler uygulanır. 

İhale sürecinde başlangıçtan sonuçlanıncaya kadar etkin rol oynayan ihale komisyon başkan ve üyelerinin, iş ve işlemlerinde dikkatli olmaları hem kendileri hem de idareleri için önemlidir. İdarelerin de komisyona üye görevlendirmelerinde olabildiğince dikkatli davranmaları gerekmektedir. 

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2022, 10:46
YORUM EKLE