Memur Olmayanların Harcırahı

Memur Olmayanların Harcırahı , kamu kurumlarınca memur olmayanlara geçici görev yolluğu ödenirmi,

Memur Olmayanların Harcırahı

Memur Olmayanların Harcırahı , kamu kurumlarınca memur olmayanlara geçici görev yolluğu ödenirmi,

Memur Olmayanların Harcırahı

Memur Olmayanların Harcırahı

Bazı durumlarda kamu kurum ve kuruluşları çeşitli nedenlerle memur ve hizmetli olmayan kişilerin hizmetinden faydalanmakta ve ilgili kişileri çeşitli zamanlarda geçici görevli olarak görevlendirmektedirler.Bu gibi durumlarda ilgili personellere geçici görev yolluğu ödenip ödenemeyeceği hususunda bazı kurumlarda yanlış uygulamalarda bulunulmaktadır.Bu yazımızda memur olmayan kişilerin kamu kurumlarınca görevlendirilmeleri durumunda  geçici görev yolluğu alıp alamayacakları hususunu incelemeye çalışacağız.

Memur ve Hizmetli Olmayanlar Harcırah Alabilir mi?

6245 sayılı Harcırah kanununun harcırah verilecek kimseler başlıklı 4. maddesine göre harcırah kanununda belirtilen durumlarda harcırah kanununa göre yolluk alabilecek kişiler başlıklar halinde sayılmıştır.6245 sayılı kanunun 4. maddesinin 2. fıkrasında yer alan  "Memur veya hizmetli olmamakla beraber kurumlarca geçici bir vazife ile görevlendirilenlere"  harcırah ödenebileceği yönündeki hüküm doğrultusunda bu şekilde görevlendirilenlere harcırah kanununa göre harcırah ödenmesinin mümkün olduğu görülmektedir.

Memur ve Hizmetli Olmayanlara Ödenecek Harcırah Tutarı Nasıl Belirlenir?

Memur ve hizmetli olmadığı halde kamu kurumlarınca görevlendirilen kişilere ödenecek harcırah tutarlarına ilişkin ayrıntılı açıklama 6245 sayılı kanunun 8. maddesinde yapılmıştır.İlgili kanun maddesine göre Memur ve hizmetli olmayanlara  verilecek yol masrafı ve gündelik tutarlarının görevlendirmeyi yapacak kurumca belirleneceği hükmüne yer verilmiştir.Kurumlarca belirlenecek olan gündelik tutarlarının tesbitinde aşağıda yer alan hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

-İlgili kişilere verilecek olan gündelik tutarları belirlenirken görevlendirilen kişilerin bilgi seviyeleri dikkate alınmalı

-Görevlendirilme yapılan yerin mahalli şartlarına göre tutar belirlenmeli

-İlgili kişiler için belirlenecek olan gündelik tutarı 4. derecedeki memurun alacağı gündelik miktarını geçmemelidir.

-İlgili kişilere 4. derecedeki memurun almış olduğu gündelikten daha yüksek bir gündelik ödenmek isteniyorsa görevlendirmeyi yapan bakanlığın bu hususu maliye bakanlığına teklif etmesi ve maliye bakanlığınında buna olumlu görüş vermiş olması gerekmektedir. 
 

Yukarıda yer alan hususlar doğrultusunda 2020  yılında memur ve hizmetli olmayanlara ödenecek olan gündelik tutarı 43,35 -TL rakamını geçemeyecek bunun üzerinde gündelik ödenmek istenmesi durumunda ise Maliye Bakanlığından uygun görüş alınması gerekecektir.

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza üye Olabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2020, 11:25
YORUM EKLE