657 sayılı kanunda bulunan süreler ile ilgili maddeler

657 sayılı kanunda bulunan süreler ile ilgili maddeler ,657 sayılı kanunda yer alan süreler görevde yükselme notları

657 sayılı kanunda bulunan süreler ile ilgili maddeler

657 sayılı kanunda bulunan süreler ile ilgili maddeler ,657 sayılı kanunda yer alan süreler görevde yükselme notları

657 sayılı kanunda bulunan süreler ile ilgili maddeler

657 sayılı kanunda bulunan süreler ile ilgili maddeler

Kamu kurumlarınca yapılan görevde yükselme sınavlarında 657 sayılı devlet memurları kanununda yer alan süreler sınava girecek adaylara en fazla soru gelen yerlerden birisidir. Kanunda yer alan süreleri bu yazımızda kanun maddeleri ile birlikte yayımlıyoruz.

Madde 6- Aday memurun yemin töreni-

Devlet memurları bu hususu "Asli Devlet Memurluğuna" atandıktan sonra en geç bir ay içinde kurumlarınca düzenlenecek merasimle yetkili amirlerin huzurunda yapacakları yeminle belirtirler ve özlük dosyalarına konulacak aşağıdaki "Yemin Belgesi" ni imzalayarak göreve başlarlar

Madde 28- Memurun yakınlarının gelir getirici faaliyetini bildirme

 Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler,

Madde 54 –Aday memurluk süresi

Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.

Madde 57- Aday memurken atılanların yeniden göreve başlaması

Adaylık devresi içinde veya sonunda, 56 ncı ve bu madde hükümlerine göre ilişikleri kesilenler (sağlık nedenleri hariç) 3 yıl süre ile Devlet memurluğuna alınmazlar.

Madde 62 –  İlk defa veya yer değişikliği ile göreve atananların başlama süresi

İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;

a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,

b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar

Madde 64 – Kademe ve kademe ilerlemesi

Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.

72 nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburî olarak sürekli görevle atanan memurlardan kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara, bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle geçirilen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi daha verilir.

Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.

Madde 68 –Derece yükselmesinin usul ve şartları:

A) Derece yükselmesi yapılabilmesi için:

            a) Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması,

            b) Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş,

            c) Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş,

            olması şarttır.

B) Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.(2)

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır

Madde 83 – Askerden dönenlerin göreve başlaması

Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan as-kerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar.

Madde 86 – Vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartları:

Aynı kurumdan ayrılmalar dolayısiyle atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.

Açıktan vekil olarak atananlara, bir yılda yirmi günü geçmemek üzere çalıştıkları her ay için iki gün yıllık izin verilir

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2021, 16:48
YORUM EKLE