Milli Bayramlarda Ek Ders Ücreti

Milli Bayram Olan 23 Nisan,19 Mayıs,30 Ağustos ve 29 Ekim Tarihlerinde Ek Ders Alınabilirmi, resmi tatillerde öğretmenlere ödenecek olan ek ders ücretileri,

Milli Bayramlarda Ek Ders Ücreti

Milli Bayram Olan 23 Nisan,19 Mayıs,30 Ağustos ve 29 Ekim Tarihlerinde Ek Ders Alınabilirmi, resmi tatillerde öğretmenlere ödenecek olan ek ders ücretileri, öğretmenler bayram izinlerinde ek ders alır mı

Milli Bayramlarda Ek Ders Ücreti

Milli Bayram Olan 23 Nisan,19 Mayıs,30 Ağustos ve 29 Ekim Tarihlerinde Ek Ders Alınabilirmi, öğretmenlerin milli bayramlarda ek ders alma hakkı var mı?

Öğretmenlere resmi tatillere denk gelen günler için ek ders ücreti ödenebilir mi?

Öğretmenler tarafından Ek ders ödemelerinde en çok sorulan sorulardan birisi de Milli Bayram sebebiyle tatil edilen günlerde ek ders ücreti ödenip ödenmeyeceğidir. Bu tatiller bir de hafta sonuna denk gelince tereddütler daha da artar. O sebeple milli bayram günlerinde ek ders ücreti ödenip ödenmeyeceği konusunu incelemeye çalışacağız.

Öncelikle, Milli Bayram kavramına hangi günlerin girdiğine dair mevzuatta yer alan hükümlere bakalım. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hakkında Kanunda yer alan düzenlemeye göre, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Zafer Bayramı, 23 Nisan, ve 19 Mayıs günleri bizim ulusal bayramlarımız kabul edilerek tatil edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın “Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Hâller” başlıklı 16. Maddesinde; “ …

İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde(1) ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki karar hükmünden anlaşılacağı üzere, ek ders görevinin yapılmış sayılacağı haller milli ve mahalli bayramlara denk gelmelidir. Bunun dışında kalan, örneğin yılbaşı ya da 1 Mayıs günü için ek ders görevinin yapılmış sayılmasına imkan bulunmamakta olup bu günler için kişilere ek ders ücreti ödeme şansı bulunmamaktadır.

Milli bayramlara denk gelen günlerde ise ders görevini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacağı mevzuatta yer almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken iki husus var. Birincisi resmi tatil ilan edildiği günde kişinin uhdesinde ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevinin olması gerektiğidir. Eğer tatile denk gelen günde bu görevlerden herhangi birisi yok ise kişiye ek ders ücreti ödeme imkanı bulunmamaktadır. İkincisi ise, milli bayramlarda görev yapması sebebiyle öğretmenlere ilave ek ders ödenme imkanının bulunmamasıdır.

Resmi tatilin hafta sonuna denk gelmesi halinde de bu karar hükmüne göre işlem yapılmalıdır. Eğer kişinin o gün ek ders ücreti ödenmesini gerektirir bir görevi yoksa kişiye ek ders ödenmez. Ancak, ilgili hafta sonu yerine getirmesi gereken görevini milli bayram sebebiyle yerine getiremiyorsa hafta sonu da olsa ek ders ücreti alır.

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza üye Olabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2022, 16:23
YORUM EKLE