Sağlık Bakanlığı, 663 sayılı KHK Sonrası Döner Sermaye İşlemleri Genelgesi Yayımladı

Sağlık Bakanlığı, 663 sayılı KHK sonrasında birimlerin döner sermaye bütçe ve muhasebe işlemlerinin nasıl yürütü

Sağlık Bakanlığı, 663 sayılı KHK Sonrası Döner Sermaye İşlemleri Genelgesi Yayımladı

Sağlık Bakanlığı, 663 sayılı KHK sonrasında birimlerin döner sermaye bütçe ve muhasebe işlemlerinin nasıl yürütü

Sağlık Bakanlığı, 663 sayılı KHK Sonrası Döner Sermaye İşlemleri Genelgesi Yayımladı

Sağlık Bakanlığı, 663 sayılı KHK sonrasında birimlerin döner sermaye bütçe ve muhasebe işlemlerinin nasıl yürütüleceğine dair genelge yayımladı.


SAĞLIK BAKANLIĞI


Strateji Geliştirme Başkanlığı


Sayı : 15722819/841.99


Konu : Döner Sermaye Bütçe ve Muhasebe İşlemleri


DAĞITIM YERLERİNE


694 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) 193 üncü maddesi ile 663 Sayılı KHK’ya eklenen Geçici 15 inci maddenin birinci fıkrasında; “Bakanlık teşkilat ve kadrolarını bu maddenin yayımı tarihinden itibaren en geç üç ay içinde bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun hale getirir. Teşkilat ve kadrolar bu Kanım Hükmünde Kararnameye uygun hale getirilinceye kadar, görevler daha önce bu görevleri yapmakta olan birimler ve personel tarafından; harcama ve ödemeler de ilgili bütçesinden yapılmaya devam edilir. ’’ hükmüne yer verilmiştir.


Bu itibarla Bakanlığımız Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Bakanlık Makamından alınan 29/09/2017 tarihli ve 82040698/929-5812 sayılı onayda Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilat yapısı ve kadrolarının 663 Sayılı KHK hükümlerine uygun hale getirildiği belirtilmiştir. Bu kapsamda taşra teşkilatının döner sermaye işlemleri için aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:


1.Bütçe İşlemleri


a) 663 Sayılı KHK’nın 25 inci maddesinin ikinci fıkrasında; “Bakanlığın il ve ihtiyaca göre kurulacak ilçe yönetim birimleri il ve ilçe sağlık müdürlükleridir. ...” hükmü bulunmaktadır. Bu kapsamda tüm İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde yeni birer “İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi” kurulmuştur.


İldeki Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği/Sekreterlikleri bünyesinde hizmet veren sağlık tesisleri yeni kurulan “İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi”nin alt işletme birimleri olarak tanımlanmıştır.


Ayrıca kurulan İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin alt birimi olarak, mevcut (birleştirmeden önceki) İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi, Mülga Halk Sağlığı Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi ve mülga Kamu Hastane Birliği Merkezi Döner Sermaye İşletmesi Birimi (bağlı sağlık tesisleri hariç) bütçeleri birleştirilerek “Sağlık Müdürlüğü İşletme Birimi” oluşturulmuştur.


Örneğin; döner sermaye iş ve işlemleri açısından Adana İl Sağlık Müdürlüğünün yeni yapısı ekli tabloda gösterildiği gibidir. (Tablo: 1)


b) İldeki Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği/Sekreterlikleri bünyesinde hizmet veren sağlık tesisleri ile “Sağlık Müdürlüğü İşletme Birimi”nin mali tablolarındaki (bilanço) sermaye hesabında (500 Sermaye Hesabı) yer alan tutarların toplamı kadar sermaye, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye işletmesine bütçelerin onaylanmasıyla tahsis edilmiştir.


c) Devir tarihindeki işletme birimi bütçelerinin konsolidasyonundan oluşan İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletme bütçesi onaylanmak üzere Bakanlığa (Strateji Geliştirme Başkanlığı) gönderilecektir. Gönderilecek olan bu bütçeler, sadece konsolidasyon bütçesi olup ek bütçe veya bütçe aktarım talebini içermeyecektir. Bütçeler Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra ihtiyaç halinde ek bütçe veya aktarım talebinde bulunulabilecektir.


Konsolidasyon bütçesi Bakanlık tarafından onaylanıncaya kadar sunulan hizmetlerin aksatılmaması amacıyla konsolidasyon bütçesinde bulunan ödenekler aşılmamak şartıyla yüklenmeye girişilebilecek ve harcama yapılabilecektir.


d) Bütçe işlemleri Analitik Bütçe Sistemi (AB S) üzerinden yapılacak olup //analitikbutce.saglik. gov.tr adresi üzerinden takip edilecektir.


2.Muhasebe Hizmetleri


a) Yeni kurulacak olan “İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi”ne bağlı “Sağlık Müdürlüğü İşletme Birimi” muhasebe hizmetleri halen İl Sağlık Müdürlüğü döner sermaye işletmesinin muhasebe hizmetlerini yürüten Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe yetkilileri tarafından yürütülecektir.


b) “İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi” bünyesindeki diğer birimlerin muhasebe hizmetleri ise 209 Sayılı Kanunun Ek 2 inci maddesi doğrultusunda Bakanlığımızca teklif edilen ve Maliye Bakanlığı tarafından görevlendirilecek saymanlar tarafından İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde teşkil edilecek olan “Muhasebe Birimi” tarafından yürütülecektir. Mülga genel sekreterliklerin bütçe ve muhasebe birimlerinde çalışan tüm personel il sağlık müdürlüklerince bu birimde görevlendirilecektir.


c) İldeki mülga Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği/Sekreterlikleri bünyesinde hizmet veren sağlık tesisleri muhasebe hesap ve kayıtlarının “İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi” bünyesine devri ivedilikle Sağlık Müdürlükleri tarafından koordine edilecektir.


d) Mevcut İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi, Mülga Halk Sağlığı Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi ve mülga Kamu Hastane Birliği Merkezi Döner Sermaye İşletmesi Birimlerine (bağlı sağlık tesisleri hariç) ait muhasebe hesap ve kayıtlarının yeni teşkil edilen “Sağlık Müdürlüğü İşletme Birimi” bünyesine devri ivedilikle Sağlık Müdürlükleri tarafından koordine edilecektir.


e) Muhasebe devir işlemleri Tek Düzen Muhasebe Sistemi (TDMS) üzerinden yapılacak olup //itdms.saglik.gov.tr adresi üzerinden takip edilecektir.


3 .Banka Hesapla


a) Mülga Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliklerine bağlı iken işletme birimi olarak tanımlanan sağlık tesisleri mevcut banka şubesi ve hesaplarıyla çalışmaya devam edeceklerdir.


b) Mevcut sağlık müdürlüğü (birleştirmeden önceki) döner sermaye işletmesi banka hesabı kapatılmayacak yeni açılan Sağlık Müdürlüğü İşletme Birimi tarafından kullanılacaktır.


c)Mülga Halk Sağlığı Müdürlükleri İşletmeleri ile mülga Kamu Hastane Birliği Merkezi (sağlık tesisleri hariç) banka hesapları kapatılacak ve kapatıldığı tarihteki mevcut mevduat yeni açılan Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletme Birimi Hesabına aktarılacaktır.


4.Harcama Yetkililiği


a)İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin harcama yetkilisi İl Sağlık Müdürüdür. İl Sağlık Müdürü uygun görmesi halinde işletme birimi yöneticilerine yetki devri yapabilecektir.


b)İl Sağlık Müdürü işletme birimleri arasında borç olarak kaynak aktarmaya yetkilidir.


5.İhaleler ve Yüklenmeler


a)Mülga Halk Sağlığı Müdürlükleri ve mülga Kamu Hastane Birliği Merkezleri (sağlık tesisleri hariç) tarafından yeni bir yüklenmeye girişilmemesi, sözleşmesi imzalanmamış olan ihalelerin kamu yararı göz önünde bulundurularak İl Sağlık Müdürlüğünce devamına veya iptaline karar verilmesi, sözleşmesi imzalanan ihalelerin ise İl Sağlık Müdürlüğüne devredilmesi gerekmektedir.


b)İldeki mülga Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği/Sekreterlikleri bünyesinde hizmet veren sağlık tesislerince sözleşmesi imzalanmamış olup ihale süreci devam eden alımların kamu yararı göz önünde bulundurularak devamına veya iptaline karar verilmesi ve işletme birimlerinin ihtiyaçlarının birleştirilerek temin edilmesinde yetki İl Sağlık Müdüründedir.


6.Diğer Hususlar


694 Sayılı KHK’nın 193 üncü maddesi ile 663 Sayılı KHK’ya eklenen Geçici 15 inci maddenin üçüncü fıkrasında; “Bu Kanun Hükmünde Kararname ile kaldırılan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlıklarının üçüncü kişilerle yapmış olduğu veya taraf olduğu her türlü taahhüt, sözleşme, hak, alacak ve borçları ile dava ve icra tâkipleri, teşkilat bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun hale getirildiğinde Bakanlığa devredilmiş sayılır.” hükmüne yer verilmiş olup;


a)Devir alman her türlü vergi, resim, harç, SGK primi, fon kesintisi, pay ve benzeri tutarlar, tarifeye bağlı ödemeler, ilama bağlı borçlar, ödenmemesi halinde doğacak gecikme cezası veya faiz, icra kesintisi, personel ve sözleşmelerden doğan giderler ile benzeri giderler devralan işletme tarafından ödenecektir.


b) Banka, vergi daireleri, sosyal güvenlik kurumu ile benzeri kuramlara işletme/işletme birimlerinin isim, adres, işyeri açılış ve kapanış, işe giriş ve çıkış, personel değişikliği gibi oluşabilecek diğer değişiklikler mevzuatında yer alan süreler dikkate alınarak bildirilecektir.


 7.Geçiş İşlemleri


a) Bütün işletme ve işletme birimlerinin bütçe ve muhasebe devir işlemleri 31.10.2017 tarihine


kadar tamamlanacaktır.b) Devir işlemleri tamamlanıncaya kadar mülga Halk Sağlığı Müdürlüğü ve mülga Kamu Hastane Birlikleri Genel Sekreterliğinin (sağlık tesisleri dâhil) mevcut bütçeleri üzerinden gelir, gider, ödeme, yüklenme ve benzeri işlemler İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir. İl Sağlık Müdürü 4 üncü maddede belirtilen hususlar doğrultusunda harcama yetkisini devredebilecektir.


c) Devir işlemleri tamamlanıncaya kadar mülga Halk Sağlığı Müdürlüğü ve mülga Kamu Hastane Birlikleri Genel Sekreterliğinin (sağlık tesisleri dâhil) muhasebe işlemlerini mevcutta yürüten muhasebe birimleri yapmaya devam edecektir.


d)Mülga genel sekreterliklerin bütçe ve muhasebe birimlerinde çalışan tüm personel İl Sağlık Müdürlüklerinde görevlendirilecektir.


Yukarıdaki açıklamaların uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi amacıyla Müdürlüğünüze bağlı sağlık tesisleri ve saymanlık/muhasebe birimlerine bildirilmesinin sağlanması hususunda;


Gereğini rica ederim.


 


[su_table]

































































































EKTABLO (1) Adana İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletme Yapısı Örneği



ES Kİ DURUM


 

D EVİR/BİRLEŞ ME S ON RASI YENİ DURUM



MUHASEBE YETKİLİS İ


   

ADANA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DSİ



Maliye Bakanlığınca Atanan Personel



ADANA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DSİ



-*■



Sağlık Müdürlüğü İşletme Birimi



ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ DSİ



-*■



ADANA KAMU HASTANE BİRLİĞİ DSİ


 

Adana Kamu Hastane Birliği Merkezi



->



Adana Ceyhan Devlet Hastanesi (l)


 

Adana Ceyhan Devlet Hastanesi (l)



Maliye Bakanlığınca


Görevlendirilecek


Personel



Adana Devlet Hastanesi



->



Adana Devlet Hastanesi



Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi (!)



-►



Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi (!)



Adana Fatma Kemal Timuçin Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi



-►



Adana Fatma Kemal Timuçin Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi



Adana Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi (l)


 

Adana Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi (I)



Adana Kozan Devlet Hastanesi (l)



-►



Adana Kozan Devlet Hastanesi (l)



Adana Num une Eğitim ve Araştırma Hastanesi



-►



Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi



Adana Pozantı 80. Yıl Devlet Hastanesi (kl)


 

Adana Pozantı 80. Yıl Devlet Hastanesi (kl)



Adana Tufanbeyli Devlet Hastanesi (kl)



->



Adana Tufanbeyli Devlet Hastanesi (kî)



Adana Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi


 

Adana Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi



Adana İmamoğlu Devlet Hastanesi (kl)


 

Adana İmamoğlu Devlet Hastanesi (kl)



Not: Mülga Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü İşletmesi ve Mülga Adana Kamu Hastane Birliği Merkezinin bütçesi ile İl Sağlık Müdürlüğünün devir/birleşme tarihinden önceki bütçesi Sağjık Müdürlüğü İşletme Biriminin bütçesine aktarılmıştır.



[/su_table]


 

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2017, 15:04
YORUM EKLE