OHAL Komisyonu Kararı İle Göreve İadelerin Özlük Hakları

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan Anayasa Mahkemesi  ihraç edildikten sonra OHAL Komisyonu kararı ile görevi

OHAL Komisyonu Kararı İle Göreve İadelerin Özlük Hakları

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan Anayasa Mahkemesi  ihraç edildikten sonra OHAL Komisyonu kararı ile görevi

OHAL Komisyonu Kararı İle Göreve İadelerin Özlük Hakları

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan Anayasa Mahkemesi  ihraç edildikten sonra OHAL Komisyonu kararı ile görevine iade edilecek personellerin özlük hakları açısından önemli bir karar verdi.  Resmi Gazete'de yayımlanan  20/07/2017 tarihli Anayasa Mahkemesi Kararında;


" Yeterli Giderim Sağlama Kapasitesine Sahip Olma


45-Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü hâlinde karar, Devlet Personel Başkanlığına bildirilecektir. Bu şekilde Devlet Personel Başkanlığına bildirilen personelin atamalarının; statüleri, unvanları ve yürüttükleri görevler itibarıyla başka kurumlarda görevlendirilmeleri mümkün olmayanlar hariç olmak üzere daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara -ikamet ettikleri il dikkate alınarak- on beş gün içinde yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Kamu görevine iade edilmesine karar verilenlerden yöneticilik görevinde bulunmakta iken kamu görevinden çıkarılmış olanların atamalarında, yöneticilik görevinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanları dikkate alınacaktır. Bu kapsamda yer alan personele ilişkin kadro ve pozisyonlar; atama teklifi gerçekleştirilen kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgililere ilişkin atama onaylarının alındığı tarih itibarıyla diğer kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın ve başka bir işleme gerek kalmaksızın ihdas, tahsis ve vize edilmiş sayılacaktır (


46-Bu şekilde göreve iade edilen kişilere, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal haklarının ödenmeyeceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Uygulamada da daha önce göreve iade edilenler yönünden iadenin yöntemine ve sonuçlarına dair KHK'lar ile hükümler ihdas edilmiştir. Bu düzenlemeler uyarınca kamu görevine iade edilen kişiler bakımından görevden çıkarmaya ilişkin kanun hükmünde kararname hükümleri tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılarak bu kapsamda göreve başlayanlara geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenmektedir.


47-Sonuç olarak söz konusu başvuru yolunun kamu görevine dönüşe imkân tanıması, buna ilişkin kararların icra yöntemini belirlemesi, anılan kararların icrasının hızlı şekilde gerçekleşmesine ilişkin hükümler içermesi ve göreve iade hâlinde mali kayıpların telafi edilebilmesine imkân tanıması nedenleriyle potansiyel olarak yeterli giderim sağlama kapasitesine de sahip olduğu kanaatine ulaşılmıştır." denilmiştir.


Söz konusu karara göre ; OHAL Komisyonu kararı ile görevine iade edilecek personellere ihraç edildikleri tarih ile göreve başladıkları tarih arasında geçen süre zarfındaki  özlük hakları verilebilecektir. Mahkeme kararına gerekçe olarak çıkan KHK'da bu hususun aksine bir hüküm olmamasını dayanak göstermiştir. Dolayısıyla, ihraç edilen personellerin göreve iadeleri halinde ihraç işleminin tüm hüküm ve sonuçlarıyla ortadan kaldırılması gerekmektedir.


Kararın tam metni aşağıda yer almaktadır.


[gview file="//mevzuatinyeri.com/wp-content/uploads/2017/07/Anayasa-Mahkemesi-Kararı.pdf"]

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2017, 09:40
YORUM EKLE