Yeni konut finansman modelinin ayrıntıları belli oldu

Yeni konut finansman modelinin ayrıntıları belli oldu

Yeni konut finansman modelinin ayrıntıları belli oldu

Yeni konut finansman modelinin ayrıntıları belli oldu

Yeni konut finansman modelinin ayrıntıları belli oldu

Yeni konut finansman modelinin ayrıntıları belli oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyası programında yaptığı konuşmada, “Evi olmayan kardeşlerimize pozitif ayrımcılık yaparak ‘Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim’ diyoruz. Yeni kampanyamızla ilk etapta tam 100 bin ailemizi birkaç ay içerisinde ev sahibi yapacağız. Kampanya sürecinde fiyatların sabit kalmasını sağlayarak orta gelirli vatandaşımızı koruyacağız. 0,69’dan başlayan son derece uygun oranlarla konut kredilerindeki 10 yıl vade uygulamasını 5 yıl artırarak 15 yıla çıkarıyoruz. Taksitler hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek, hatta birçok taksitte yüzde 25-30’lar seviyesine bile düşecek. Kampanyamızda yüklenici firmalarımız, satacakları konutların bedelinin yüzde 5’i kadar vatandaşımıza destek sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte geliştirilen orta gelirlilere yönelik konut kampanyasına ilişkin detayların paylaşıldığı “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyası programında açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile birlikte gerçekleştirilen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak Türkiye Yüzyılı’nda Mutlu İnsanların Muhteşem Türk Şehirlerini hedeflediklerini belirterek “Bu büyük hedefe yaraşır şekilde öncelikli olarak insanımızın barınma hakkını yerine getirmek için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Bu anlayışla tüm dünyanın sosyal devlet anlayışını rafa kaldırdığı bir dönemde küresel salgınla beraber gelen ekonomik daralmayı, arz problemine sebep olan maliyet artışlarını, malzeme tedarikine dair bozulmayı kendimize bir engel olarak asla görmedik, görmüyoruz.” dedi.  

“Evi olmayan kardeşlerimize pozitif ayrımcılık yaparak ‘Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim’ diyoruz”

Göreve başladıktan sonra “Türkiye İçin Kazanç Vakti” sloganıyla Türkiye’nin en kapsamlı konut kampanyalarından birine imza attıklarını ve on binlerce aileyi yeni yuvalarına kavuşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını hatırlatan Bakan Kurum, “İşte bugün de yine büyük bir kampanyaya hep birlikte imza atarak evi olmayan kardeşlerimize pozitif ayrımcılık yapıyor, ‘Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim’ diyoruz. Yeni kampanyamızla, ilk etapta tam 100 bin ailemizi çok kısa bir zaman içerisinde ev sahibi yapacağız.” şeklinde konuştu.

Bakan Kurum, “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyası kapsamında başvuru sürecine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Öncelikle, yüklenici firmalarımız belirleyeceğimiz kriterlere uygun yapılan konut projeleriyle birlikte bu kampanyamıza dâhil olacaklar. Konut almak isteyen vatandaşlarımız, kendi ödeme koşullarına uygun daireleri seçecekler ve bankaya başvuracaklar. Bankalarımız da uygunluk durumunda krediyi vatandaşımıza tahsis edecek ve satın alma süreci başlayacak.”

Vatandaşların hangi projelerden faydalanacağına dair de Bakan Kurum şunları söyledi:

“Vatandaşımız ülkemizin her yerinden bitmiş konutlardan alabilecek. Belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlardan faydalanabilecek. Bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projelerden istifade edebilecek. Bankalarla imzalanacak bu garantörlükle banka ve müteahhit anlaşması sonucu proje imzalanacak. Sözleşme sonrasında müteahhittin ilerlemesine göre satış yapılan konuttan hak ediş ödemesi yapılacak. Bu sayede vatandaşın projesinin kontrolü sağlanmış olacak.”

“Kampanyamızda yüklenici firmalarımız, satacakları konutların bedelinin yüzde 5’i kadar vatandaşımıza destek sağlayacak”

Bakan Kurum, kampanyaya Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün ürettiği projeler, GYODER, İNDER, Konutder, İmkon ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve yine 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projelerinin, teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dâhil olacaklarını aktararak “Şunu da ifade etmek isterim. Bu kampanyamızda yüklenici firmalarımız da elini taşın altına koyuyorlar; firmalar satacakları konutların bedelinin yüzde 5’i kadar vatandaşımıza destek sağlayacak. 16 Ocak itibariyle kuracağımız web sitesinde vatandaşımız, ‘Yeni Evim’ kampanyamıza dair tüm gelişmeleri ve detayları takip edebilecekler.” diye konuştu.

“Kampanya sürecinde fiyatların sabit kalmasını sağlayarak orta gelirli vatandaşımızı koruyacağız” 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, bankaların temsilcileri, SPK, BDDK ve değerleme kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bir komisyon kuracaklarını da söyleyen Bakan Kurum, “Bu komisyon, yaptığı teknik ve finansal denetimlerle, firmaların belirlediği fiyatların takibi ve belirlenmesi konularına çalışacak. Burada da temel kriter, ekspertiz raporları olacak. Denetim görevi yapacak bu komisyon sayesinde hem projeyi garanti altına alacak, hem de firmalarımıza gerekli finansman desteğini sağlayacağız. Bir yandan konut arzını artıracak bir yandan da kampanya sürecinde fiyatların sabit kalmasını sağlayarak orta gelirli vatandaşımızı koruyacağız, güven içerisinde ev sahibi yapacağız. Her zaman olduğu gibi bu kampanyada da hızlı inşa, uygun ödeme imkânı ve kolay ulaşılabilir konut diyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“0,69’dan başlayan son derece uygun oranlarla konut kredilerindeki 10 yıl vade uygulamasını 5 yıl artırarak 15 yıla çıkarıyoruz”

Bakan Murat Kurum, “Yeni Evim” kampanyası çerçevesinde 0,69’dan başlayan oranlarla, konut kredilerindeki 10 yıl vade uygulamasını 5 yıl artırarak 15 yıla çıkardıklarının altını çizerek taksitlerin hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyeceğini, birçok taksitte de yüzde 25-30’lar seviyesine düşebileceğini vurguladı.

Bakan Kurum, kampanya kapsamında konutların özelliklerine ilişkin olarak şöyle konuştu:

“Yeni konut üretimine katkı sunmak, yeni projeleri hızlıca başlatmak çok önemli. Bu anlamda tüm evlerimiz birinci el konutlar olacaklar, ikinci el konutlar kampanyaya dâhil edilmeyecekler. Vatandaşımızın başvuracağı tüm konut projelerinde çocuklarımızın, yaşlılarımızın, tüm ailelerimizin huzurlu, güvenli ve kaliteli bir yaşam sürmelerine yardımcı olacak sosyal donatı zenginliği önceliğimiz olacak. Parkları, bahçeleri, spor alanları, sosyal tesisleri, camileri, okulları, ulaşım kolaylıkları en güzel şekilde tasarlanmış projelere öncelik vereceğiz. Tüm konutlarımız deprem yönetmeliğine uygun inşa edilecek güçlü, sağlam ve sağlıklı olacak. Yine sıfır atık ve enerji verimliliğine uyumlu uygulamalarla çevreyi merkeze alan projeleri teşvik edeceğiz. İnşallah 81 ilimizin tamamında hayat bulacak bu kampanyamızla ülkemizin her yerinde özel sektörün konut piyasasına dönüşünü en ileri seviyede hızlandırmış olacağız. Yapı sektörümüzün konutlarını süratle satarak yeni projelere başlamasının yolunu da bu sayede açmış olacağız. İnşallah 81 ilimizde başlayan konut projeleri hızla tamamlanacak. Hem ulaşılabilir konut arzını artıracağız hem de kira fiyatlarını daha da düşürmüş olacağız.”

“Kampanya sayesinde milyarca liralık bir hacim ortaya çıkacak, ekonomimizde 600 milyar liralık katma değer oluşacak”

Kampanya sayesinde milyarca liralık bir hacim ortaya çıkacağını ve Türkiye ekonomisinde 600 milyar liralık katma değer oluşacağını da sözlerine ekleyen Bakan Kurum, “Başta gayrimenkul sektörü olmak üzere tam 250 sektörün çarkları hızlanmaya başlayacak, şehirlerimizin ekonomisi güçlenecek, yüzbinlerce kardeşimiz de yeni iş imkânına erişecek.” dedi.

Bakan Murat Kurum, devletin, tüm imkânlarını vatandaşların mutluluğu ve refahı için seferber etmekte her zamanki gibi yüksek bir iradeye ve kararlılığa sahip olduğunu belirterek “Türkiye bundan sonra da, Cumhurbaşkanımızın Millî Ekonomi Vizyonuyla tüm dünyada faizler artarken faizleri düşüren, milletin omzundan faiz yükünü alan bir ülke olmaya büyük bir inançla devam edecektir. ‘Yeni Evim Kampanyamız’ işte bu ekonomi vizyonunun, Millî Ekonomi Modeli’mizin doğal bir sonucudur, başarısıdır.” şeklinde konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Komisyonumuz tarafında konut fiyatları takip edilecek”

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut fiyatlarının takip edileceğini belirterek, “Projeye dâhil olan firmalar, bizim belirlediğimiz kriterler içerisinde dahil olacak. Kampanya sürecinde konut fiyatlarını sabit tutacaklar. Komisyonumuz da bunu denetleyecek. Uyulmaması halinde yapacağımız sözleşme çerçevesinde sağladığımız garantörlük ve konut kredisinden faydalanma imkânına erişemeyecekler. Anlaşma ve sözleşme çerçevesinde bu süreç yönetilecek.” dedi.

“Arsa ve veraset üzerinden hissesi olan vatandaşların hissesi 50’den fazla değilse başvurabiliyor”

“Yeni Evim” kampanyasında yararlanmak isteyen vatandaşların aile içinde ev sahibi olmamaları gerektiğini belirterek, “Daha önce yaptığımız kampanyada da ailede konut olmaması şartı gerekiyordu. Anne ve babanın konutunun olmaması gerekiyor. 18 yaşını doldurmuş gençlerimiz de bu projeye başvurabilecek. Konutta bir tavan fiyat olacak. Asıl olan orta gelirli vatandaşlarımızın konuta erişimini sağlamak. Çalışmalarımızı yaptık, inşallah ilerleyen süreçte iller bazında tavan fiyatlarını da duyurmuş olacağız. Arsa ve veraset üzerinden hissesi olan vatandaşlar varsa, bu hisse 50’den fazla değilse başvurabiliyor. 50 ve altı hisseleri dikkate almıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile kampanyanın bir model olması konusunda çalışıyoruz”

“Yeni Evim” kampanyası ile ilk etapta 100 bin konutun değerlendirileceğini ifade eden Bakan Kurum, “Hazine ve Maliye Bakanlığımızla bunun bir model olması konusunda çalışıyoruz. Sürekli bu modelin uygulanması için bir pilot uygulama diyebiliriz. Bu proje devam edecektir. İller bazında bir çalışmayı da yürütüyoruz. Bu kapsamda 100 bin konutluk finansman paketinde yüzde 25’inin İstanbul, yüzde 75’inin diğer Anadolu illerinde olmasına yönelik çalışmamız var. 81 ilde vatandaşımızın faydalanmasını istiyoruz. Bunu da bankalarımızla ortak çalışmalarımız, nüfus ve konut fiyat arzına göre dengeli bir şekilde dağıtmayı hedefliyoruz.” ifadelerini paylaştı.

Yeni Finansman Konut Modeliyle Yeni Evim

Kaynak: ÇSB İnternet Sitesi

https://www.csb.gov.tr/bakan-murat-kurum-yeni-konut-finansman-modeliyle-yeni-evim-kampanyasini-baslatiyoruz-bakanlik-faaliyetleri-37370

YORUM EKLE