Kredi risk puanı kredi risk notu nasıl yükselir? kredi risk notu nasıl hesaplanır?

Kredi risk puanı kredi risk notu  nasıl yükselir? tüketici ihtiyaç kredisi alacak olanların kredi risk puanını yükselme yollar, kredi risk puanına etki

Kredi risk puanı kredi risk notu nasıl yükselir? kredi risk notu nasıl hesaplanır?

Kredi risk puanı kredi risk notu  nasıl yükselir? tüketici ihtiyaç kredisi alacak olanların kredi risk puanını yükselme yollar, kredi risk puanına etki eden unsurlar , kredi puanı yükseltme

Kredi risk puanı kredi risk notu  nasıl yükselir? kredi risk notu nasıl hesaplanır?

Kredi risk puanı kredi risk notu  nasıl yükselir? Kredi notu etki eden unsurlar nelerdir?

Bankalardan tüketici, ihtiyaç, konut kredisi v.b finansal araçlardan faydalanmak isteyen kişiler için kredi risk puanı kredi risk notu önemli bir unsurdur. Bankalarca kredi çekmek isteyenlerin Kredi risk puanı kredi risk notu düşük olduğu için bazı kişilere kredi verilmemekte veya istenen krediden daha az kredi verilmektedir. Bu yazımıza kredi notu kredi risk notu nedir, kredi notu düşük olanların ,kredi risk notu düşük olanların bu notu nasıl yükseltebileceğini başlıklar halinde anlatmaya çalalım.

Kredi Notu kredi risk puanı nasıl belirlenir? Kredi risk puanı  hesaplanırken hesaplamaya etki eden işlemler nelerdir?

Kredi notu banka müşterilerinin bankalara ait çeşitli araçlardan ne kadar  hangi şekilde faydalandığına göre belirlenen bir nevi müşterinin yapmış olduğu işlere göre verilen puandır.Müşteri finansal araçları  ne kadar fazla kullanırsa ve ödemelerini ne kadar düzenli yaparsa kredi risk puanı buna göre artar. Müşterinin herhangi bir şekilde banka kartı kredi kartı kullanımı yoksa buna görede kredi risk notu kredi risk puanı düşük olacaktır.

Kredi risk notuna kredi puanına etki eden unsurları orantı üzerinden göstermek gerekirse aşağıda yer alan tabloya göre hesaplama yapılacaktır.

Kredi Ödeme Düzeni  %35

Mevcut Kredi Borç Durumu %35

Yeni Alınan Kredi %11

Kredi Kullanma Yoğunluğu %10

Diğer Faktörler %9

Kredi Risk Puanı kredi notu ne anlama gelir? Kredi puanın düşük olması kredi tutarına etki eder mi?

Bankalarca verilecek kredilerde önemli yer eden kredi risk notu kredi puanu bankaların kredi verirken referans aldıkları bir puanlama sistemidir. Bu sistemde en düşük puan 1 en yüksek puan ise 1900 dür. Bu puanın anlamı 1900 puanı olan müşteri en güvenilir çok sayıda kredi kullanmış bu kredilerini aksatmadan ödemiş müşteri anlamına gelir. Puanı 1 olan müşteri ise banka açısından en riskli gruptur. Tabiki burada puanı düşük olan tüm kişilerin ödemelerini zamanında yapmayan kişi olarak algılanması gerekmez. Kişi bankalardan kredi almamış ise kredi kartı kullanmıyorsa doğal olarak puanda hesaplanmayacaktır.

Bankalar açısından kredi risk puanı kredi notu değerlendirilirken aşağıda yer alan tabloya göre değerlendirme yapılır. Ancak yazımızın yukarıda yer alan kısmında da açıklandığı üzere her puanı düşük olan kişi banka açısından risk içermeyebilir. Örneğin aylık geliri 10.000 TL olan ve bankanın maaş müşteri olan ve herhangi bir borcu olmayan müşterinin puanı 0 dahi olsa banka bu müşterisine rahatlıkla kredi verir.

Kredi Notu Değerlendirme ve Findeks Risk Grupları Tablosu 

En Riskli   1-699

Orta Riskli  700-1099

Az Riskli 1100-1499

İyi 1500-1699

Çok İyi 1700-1900

Kredi risk puanı kredi risk notu nasıl yükselir? Kredi notunu yükseltmek isteyen ne yapmalı?

Kredi risk notunu yükseltmek isteyen müşterilerin kredi risk puanına etki eden aşağıda yer alan hususlarda işlem yapması ve yapılan işlemler neticesinde ise ödemelerini aksatmadan devam ettirmesi gerekmektedir.

-Kredili ürün ödemelerinin zamanında yapılması kredi risk puanına en fazla etki eden unsurdur. Kredilerini zamanında ödemeyen aksatan kişilerin puanı doğal olarak düşük olacaktır.Kredi Kayıt Bürosu’nun açıklamalarına göre kredi notunun %35’ini kredili ürün ödeme alışkanlıkları oluşturmaktadır.

- Kredi kullanım yoğunluğu kredi puanı açısından önemlidir. Hiç kredi kullanmamış bir kişinin puanıda doğal olarak düşük olacaktır.

- Bankalardan ek hesap, kredili hesap kredi kartı alıp kullanmak gibi unsurlarda kredi notunun yükselmesine sebep olur.Bankalar üzerinden yapılan işlemler kredi notunuzu direkt olarak etkiliyor. Bu nedenle; giyim, gıda, akaryakıt fark etmeden birçok alışverişinizi kredi kartıyla yapmaya çalışın. Yapılan her işlem sizin aktif bir kredi kartı kullanıcısı olduğunuzu gösterdiğinden kredi notunuzun artmasına yardım edecektir

- Mevcut hesabınız ve borç durumunuz.da kredi risk puanına etki eder. 

Aşağıda yer alan öneriler ise daha çok ticari kredilere başvuru yapacak müşteriler açısından önemlidir.Yoksa tüketici kredisi almak isteyen müşteriler için biraz komik olabilecektir.

-Vadesiz hesabınızda aktif olarak para giriş çıkışının olmasını sağlayın

-Kredi çekmeden önce banka hesabınızda toplu para tutmaya çalışın.

Kredi Notu kredi risk puanu nasıl öğrenilir? Findeks notu kredi notu öğrenme yolları nelerdir?

Kredi notunu öğrenmek isteyenler bankaların online kanallarından veya e devlet üzerinden kredi risk puanlarını ve notları öğrenebilirler.

e-Devlet Kapısı üzerinden borç bilgilerimi nasıl öğrenebilirim?

-e-Devlet Kapısına www.turkiye.gov.tr adresinden kimlik doğrulama yöntemlerinden biri (e-Devlet Şifresi, e-İmza, mobil İmza, T.C. Kimlik Kartı, İnternet Bankacılığı) kullanılarak giriş yapılır.

- e-Devlet Kapısı üzerinden Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Rapor hizmetine giriş yapılarak talep edilen rapor türü seçilir.

- Rapor başvurusu tamamlanır.

-Rapor hazır olduğunda e-Devlet kapısı üzerinde kayıtlı cep telefonuna başvuru referans numarası ile raporun görüntülenmesi için kullanılacak şifre SMS ile gönderilir.

-SMS ile gelen şifre kullanılarak www.turkiye.gov.tr adresindeki “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Rapor Başvurusu” sayfasından “Rapor Görüntüle”ye girilir. Ekranda yer alan “Rapor Şifresi” alanına SMS yoluyla gelen şifreyi girip, rapor bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.

 e-Devlet üzerinden kimler rapor alabilir?

Gerçek kişiler ve gerçek kişilerin ticari işletmeleri e-Devlet üzerinden rapor alabilir.

e-Devlet üzerinden yapılan rapor başvurusu ücretli midir?

Rapor ücretsiz olarak sunulmaktadır. Her ay bir adet rapor alma hakkınız bulunmaktadır.

Raporumu e-Devlet üzerinden ne kadar süre ile görüntüleye bilirim? Raporunuzu, rapor başvuru tarihinden itibaren 1 ay boyunca görüntüleyebilirsiniz

 Kredi Risk Raporu Sorgulamak Puanı Düşürür  mü?

Birçok yerde karşınıza çıkan kredi notunuzu öğrenmek istemeniz gayet doğal. Böyle bir durumda, Kredi Risk Raporu sorgulamasının kredi puanınızı düşürdüğü bilgisi ise tamamen yanlış. Çünkü, kredi notu hesaplama işlemleriyle kredi notu sorgulama​ arasında hiçbir bağ bulunmuyor.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2020, 11:23
YORUM EKLE