Devlet Memuru Limited Şirket Ortağı Olabilir mi?

Devlet Memuru Limited Şirket Ortağı Olabilir mi?, devlet memuru hangi şirketlere ortak olamaz, devlet memuru olarak görev yapanlar limited şirketlerde hangi

Devlet Memuru Limited Şirket Ortağı Olabilir mi?

Devlet Memuru Limited Şirket Ortağı Olabilir mi?, devlet memuru hangi şirketlere ortak olamaz, devlet memuru olarak görev yapanlar limited şirketlerde hangi görevleri yürütebilirler,memurun limited şirkette müdür ve kurucu olarak görev yapması

Devlet Memuru Limited Şirket Ortağı Olabilir mi?

Devlet Memuru Limited Şirket Ortağı Olabilir mi?

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. hükmü yer almaktadır.İlgili hüküm incelendiğinde memurların kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamayacağı kanun hükmünde açıkça zikredilmiş ancak Limited şirketlere ilişkin açık bir hüküm kanuna konmamıştır.Konunun anlaşılması için kanun maddesinde atıfta bulunulan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa bakmamız gerekecektir.

 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında Ticaret şirketleriyle, amacına varmak için ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılırlar.denilmekte, aynı Kanunun 124 üncü maddesinde Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden ibarettir.Bu Kanunda, kollektif ile komandit şirket şahıs; anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketi sayılır. hükmü yer almaktadır.

Yine aynı kanunun 125 inci maddesinin birinci fıkrasında da Ticaret şirketleri tüzel kişiliği haizdir." hükmü yer almaktadır. İlgili  hükme göre    limited şirket tüzel kişi tacir sayılmakla bununla birlikte limited şirketin  sermaye hissedarları bu sıfatlarından dolayı tacir sayılmamaktadır.

6102 sayılı  Kanunun 623 üncü maddesinin birinci fıkrasında Limited şirketle alakalı  Şirketin yönetimi ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. Şirketin sözleşmesi ile yönetimi ve temsili, müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortağa veya tüm ortaklara ya da üçüncü kişilere verilebilir. En azından bir ortağın, şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekir.hükümlerine yer verilmiştir.

Memurlar Limited Şirketlerde Hangi Görevleri Yürütemezler

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde;  

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre görev yapan memurlar limited şirketin şirket sözleşmesinde şirketi idare ve temsil edecek kişiler arasında sayılmamak ve bu şirketlerin yönetimi ile denetiminde de görev almamak kaydıyla 657 sayılı Kanuna tabi Devlet memurunun  limited şirket ortağı olmasında yasal açıdan bir sakınca olmadığı değerlendirilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2020, 12:31
YORUM EKLE