Kamuda Çalışan İşçinin Kılık Kıyafeti Nasıl Olmalıdır?

Kamuda Çalışan İşçinin Kılık Kıyafeti Nasıl Olmalıdır? kamuda çalışan 4 d li işçilerin kıyafet yönetmeliği , 4 d işçilerin hangi kıyafetleri

Kamuda Çalışan İşçinin Kılık Kıyafeti Nasıl Olmalıdır?

Kamuda Çalışan İşçinin Kılık Kıyafeti Nasıl Olmalıdır? kamuda çalışan 4 d li işçilerin kıyafet yönetmeliği , 4 d işçilerin hangi kıyafetleri giymeleri yasaktır,

Kamuda Çalışan İşçinin Kılık Kıyafeti Nasıl Olmalıdır?

Kamuda Çalışan İşçinin Kılık Kıyafeti Nasıl Olmalıdır?

Kamuda taşeron firmada çalışan işçilerinde sürekli işçi kadrolarına alınması ile birlikte kamuda çalışan işçi kadrosunda çalışanların sayısında yüksek bir artış yaşanmıştır.Kadroya geçirilen işçilerden güvenlik hizmetlerinde çalışanların üniforma giymeleri nedeniyle herhangi bir sorun yaşanmaz iken temizlik hizmetlerinde çalışırken  önlük benzeri kıyafetler giyen taşeron işçilerin kamuya geçmesi ile birlikte hangi kıyafetleri giyebileceği,kurum amirinin işçinin kıyafetine müdahalede bulunup bulunamayacağı veya kamu işçilerinin kıyafetine ilişkin mevzuat olup olmadığı hususlarında bazı kurumlarda tereddütler yaşandığı görülmektedir.Mevzuat çerçevesinde kamuda çalışan işçilerin kıyafetlerinin hangi şekilde olması gerektiği konusunda bu yazımızda açıklamalarda bulunacağız.

Kamu kurumlarında çalışanlara ilişkin kıyafet düzenlemesi Kamu kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik ile yapılmıştır.İlgili yönetmeliğin 2. maddesinde ise bu yönetmelik kapsamında bulunan kişilerin kimler olduğu açıklanmıştır.İlgili madde de yer alan hüküm

 "Bu Yönetmelik, genel ve katma bütçeli kurumlar, mahalli idareler, döner sermayeli kuruluşlar ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların iştirakleri ve müesseselerinde çalışan her sınıf ve derecedeki memurlar, sözleşmeli ve geçici görevle çalışan personel ile işçilerin kılık ve kıyafetlerinin düzenlenmesine ilişkin esasları kapsar." şeklindedir.

İlgili yönetmelikte işçi deyimi " 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (D) fıkrasına giren ve bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinde belirtilen kurumlarda çalışanları, ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır.

İlgili hükme göre kamuda 4 D kapsamında çalışan işçiler kılık kıyafetlerinin nasıl olması gerektiği hususunda ilgili yönetmeliğe tabidir.Buna göre kamuda çalışan kadın ve erkek işçiler işyerinde giyecekleri kıyafetlerde aşağıda sayılan hususlara dikkat etmek zorundadır.

Yönetmelikte sayılan hususlara raiyet etmeyen işçiler hakkında kurum amirleri gerekli uyarıları ve işlemleri yapmak görev ve yetkisine sahiptir.

Kadın İşçilerin Kıyafet Düzenlemesi


Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

Erkek  İşçilerin Kıyafet Düzenlemesi 

Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez.

Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir. Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafetleri varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.

Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2019, 09:03
YORUM EKLE