Doğum Yapan İşçinin Süt İzni

Doğum Yapan İşçinin Süt İzni 4857 sayılı Kanun 74. madde İşçinin Süt İzni Hakkı  4587 sayılı İş kanuna göre süt izni kaç saattir, iş kanunu

Doğum Yapan İşçinin Süt İzni

Doğum Yapan İşçinin Süt İzni 4857 sayılı Kanun 74. madde İşçinin Süt İzni Hakkı  4587 sayılı İş kanuna göre süt izni kaç saattir, iş kanunu Analık halinde çalışma ve süt izni başlıklı maddesi

Doğum Yapan  İşçinin Süt İzni

4857 sayılı Kanun 74. madde İşçinin Süt İzni Hakkı , işçinin süt izni süresi ne kadardır, işçi günde kaç saat süt izni kullanabilir 

4587 sayılı İş kanununa tabi olarak çalışan bayan işçilerin doğum yapmaları halinde kullanabilecekleri izinlerden biriside bu işçilerin süt izni hakkıdır.Doğum yapan işçilere tanınan süt izni hakkı 4857 sayılı iş kanununun 74. maddesinde anlatılmıştır.İlgili kanununun Analık halinde çalışma ve süt izni başlıklı maddesine göre işçi süt iznine ilişkin aşağıda sayılan haklara sahiptir.

İşçinin Süt İzni Süreleri Ne Kadar dır?

-Kadın İşçiler doğum yaptıkları tarihten çocukları 1 yaşına gelene kadarki sürede süt izni kullanma hakkına sahiptirler.

-Anne olan işçilerin Kanunun 74. maddesinde yer alan hükme göre günlük süt izni süreleri 1,5 saat olarak belirlenmiştir.

-Kanununda süt izninin kullanılma saatlerine ilişkin olarak doğum yapan anneye tercih hakkı verilmiştir.Buna göre anne olan işçi çocuğunu hangi saatlerde emzirmek için izin kullanacağını kendi belirleyecektir.

-Süt izni için kullanılacak 1,5 süre bir seferde kullanılabileceği gibi,bölünerek de kullanılabilir.Kanun kaça bölüneceği konusunda da işçiye  tercih hakkı vermiştir.Örneğin işçi bu iznin 45 dk sabah 45 dk kısmını ise akşam kendi belirleyeceği saatlerde kullanabilir.

-Süt izni kullanan annelerin kullanmış olduğu bu izinden dolayı ücretlerinde herhangi bir kesinti yapılamaz.Süt izninde geçen süreler çalışma sürelerinden sayılmaktadır.

-4857 sayılı yasanın 74. maddesinde anlatılan süt izni hakkı iş kanununa tabi olarak çalışan olsun ve işçi olarak çalışmakla birlikte iş kanununa tabi olmayan işçiler hakkında da uygulanmak zorundadır.

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif  link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza Üye Olabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2022, 23:13
YORUM EKLE