İşçilerin Telafi Çalışması

Telafi çalışması, 4857 sayılı İş Kanunu'nun ilgili 64. maddesinde, öngörülen nedenlerle yerine getirilemeyen çalı

İşçilerin Telafi Çalışması

Telafi çalışması, 4857 sayılı İş Kanunu'nun ilgili 64. maddesinde, öngörülen nedenlerle yerine getirilemeyen çalı

İşçilerin Telafi Çalışması

Telafi çalışması, 4857 sayılı İş Kanunu'nun ilgili 64. maddesinde, öngörülen nedenlerle yerine getirilemeyen çalışmanın daha sonra ifa edilmesi şeklinde düzenlenmiştir


Telafi çalışmasına ilişkin düzenleme 4857 sayılı yasanın 64 üncü maddesinde ve İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği'nde yer almaktadır. Telafi çalışmasından İş Kanunu'na tabi tüm işçiler faydalanabilir. İşçinin istihdamının ve çalıştığı işin İş Kanunu kapsamında olması yeterlidir. İşçinin sürekli veya geçici, belirli veya belirsiz süreli sözleşmelerle çalışmasının hiçbir önemi bulunmamaktadır.


Yasanın 64 üncü maddesindeki düzenlemeden  işverenin  aşağıdaki durumlarda tek taraflı olarak telafi çalışması yaptırabileceği anlaşılmaktadır. İşverenin telafi çalıştırması yaptırabileceği halleri;


a-Zorunlu sebeplerden dolayı işin durması,


Zorunlu sebepler ile sadece mücbir sebepler değil aynı şekilde zorunluluktan kaynaklanan durumlar da anlatılmaktadır. Mücbir sebep, önceden öngörülmesi mümkün olmayan, tarafların oluşumunda etkilerinin olmadığı kaçınılmayan durumlar, şeklinde tanımlanabilir. Örneğin çığ,deprem, terör saldırısı, yangın gibi. Bunlar gibi  olayların vuku halinde telafi çalışması yaptırılabilir.


b-Ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi,


Bayram tatilleri ve genel tatillerden önce veya sonra iş yerleri tatil edilebilmektedir. Bu durumlarda da telafi çalışması yaptırılması mümkündür.


c-Yukarıda yer alan maddelere benzer sebepler,


şeklinde sıralayabiliriz.


İşverenin telafi çalıştırması yaptırması için işçiden rıza almasına gerek yoktur.


İşçinin talebi halinde telafi çalışması


İşçinin talebi üzerine kendisine izin verildiğinde de telafi çalışması yaptırılabilir.  İşverenin, işçinin izin talebini kabul etmesi  konusunda takdir yetkisi vardır. İşçinin kanuni izin haklarını kullanması sebebiyle telafi çalışması yaptırılamaz. Aksi halde işçiye kanunen tanınan hak dolaylı yollardan elinden alınmış olur.


Telafi çalışması yapmak için işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi gerekmektedir.


Telafi çalışması, kaynağını oluşturan zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden 2 ay içerisinde yaptırılır. İşçinin günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşuluyla günde 3 saatten fazla telafi çalışması yaptırılması mümkün değildir. Telafi çalışması, tatil günlerinde yapılamaz. Bu çalışmaların fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmasına da imkan yoktur.


Telafi çalışması yaptıracak iş verenin uyması gereken kurallar da vardır. İşveren, işçiye telafi çalışmasının 4857 sayılı İş Kanununun 64 üncü maddesinde sayılan nedenlerden hangisine dayandığını açık olarak belirtmek zorundadır. Ayrıca, işçiye hangi tarihte çalışmaya başlanacağını da bildirmek zorundadır.


Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2018, 02:08
YORUM EKLE