Zamanında Mal Bildirimi Vermeyen Memura Ne Ceza Verilir?

Zamanında Mal Bildirimi Vermeyen Memura Ne Ceza Verilir? mal bildirim sürelerine uymayan memura verilecek disiplin cezası, mal bildirim vermeme cezası

Zamanında Mal Bildirimi Vermeyen Memura Ne Ceza Verilir?

Zamanında Mal Bildirimi Vermeyen Memura Ne Ceza Verilir? mal bildirim sürelerine uymayan memura verilecek disiplin cezası, mal bildirim vermeme cezası

Zamanında Mal Bildirimi Vermeyen Memura Ne Ceza Verilir?

Zamanında Mal Bildirimi Vermeyen Memura Ne Ceza Verilir?

Memurların memuriyet hayatları boyunca daima karşı karşıya kalacakları ve ihmal ettikleri durumda ceza alabilecekleri durumlardan biriside zamanında mal bildirimi vermeme halidir. Süresinde mal beyanı vermemenin yaptırımının memurlarca bilinmesi halinde memurların bu konuda daha dikkatli olacaklarıda kesin bir durumdur.Hatta memurların mal bildirimine dikkat etmemeleri halinde memurluktan atılmalarına dahi sebep olması da muhtemeldir.

Devlet memuru olarak görev yapanların görev ve sorumluluklarından biriside kanunda belirlenen durum ve zamanlarda mal bildiriminde bulunmaktır.657 sayılı yasada memurun mal bildiriminde bulunması hususu ilgili kanunun  “Ödevler ve Sorumluluklar” başlıklı maddesinde “Devlet memurları, kendileriyle, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında, özel kanunda yazılı hükümler uyarınca, mal bildirimi verirler” şeklinde düzenleme yapılarak mal bildirimi vermenin memurlar açısından bir zorunluluk olduğu hüküm altına alınmıştır.

İlgili kanun maddesine göre memurlar kendileri ile birlikte velayeti altındaki çocuklarının mal edinme durumları ile borçlanmaları halinde kanunda belirlenen durumlarda mal bildirimi vermek zorundadırlar.

Mal bildirimine konu olan mallar mal bildirim süreleri hangi durumlarda mal bildirimi verileceği, mal bildirimi vermeyen memurlara hangi yaptırımların uygulanacağı v.b konulardaki açıklamalar 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu ve konuna istinaden çıkarılan yönetmelik ile belirlenmiştir.

Memurlar Ne Zaman Mal Bildirimi Vermek Zorundalar?

Memur, sözleşmeli personel ve geçici personel ile diğer kamu görevlilerinin hangi zamanda mal bildirimi vermesi gerektiği 3628 sayılı kanunun 6 . maddesinde belirlenmiştir.6 .madde de yer alan hükme göre memurların mal bildirim beyannamesi doldurup kurumlarına vermesi gereken durum ve süreler  aşağıda başlıklar halinde gösterilmiştir.

a) Memur, sözleşmeli personel ve geçici personel olarak atanan personeller Göreve İlk Girişlerde Göreve Başlamadan Önce Göreve Giriş İçin Gerekli Belgeler ile birlikte İlk Mal Bildirimi Beyannamelerini vermek zorundadırlar.

b) Memur, sözleşmeli personel ve geçici personel olarak görev yapanlar Mal Varlığında Kanun Kapsamında öngörülen bir değişiklik olduğunda 1 Ay içinde Mal Bildirimi vermek zorundadırlar.

c) Ayrıca sonu 0 ve 5 ile biten senelerde Memurların genel beyan kapsamında Mal Bildirim formu vermeleri gerekmektedir.

Zamanında Mal Bildirimi Vermeyen Memura Hangi Disiplin Cezası Verilir ?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Disiplin Cezalarının anlatıldığı 125 maddesinde yer alan “belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak”  hüküm doğrultusunda zamanında mal bildirimi vermeyen memurlar için kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ön görülmüştür.Memurun önceki çalışmalarının iyi olması ve memura bir alt ceza verilmesi halinde ise bir alt ceza olan aylıktan kesme cezası ile tecziye edilmesi gerekmektedir.

Memurun aynı fiilden dolayı tekrar ceza alması halinde Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesine sebep olmuş bir fiilin 10 yıl içinde yeniden işlenmesi durumunda, memur hakkında bir derece ağır olan Devlet memurluğundan çıkarma cezası uygulanır.

Bu nedenle mal bildirimi vermeyen memurlar aynı fiili iki kere işlerlerse ikinci seferde cezaları bir üst ceza olan memurluktan çıkarma olabilir.

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2019, 16:50
YORUM EKLE