Okul öncesi öğretmeni ek ders görevi

Okul öncesi öğretmeni ek ders görevi, Okul öncesi öğretmenlerinin girebilecekleri azami ek ders sayısı

Okul öncesi öğretmeni ek ders görevi

Okul öncesi öğretmeni ek ders görevi, Okul öncesi öğretmenlerinin girebilecekleri azami ek ders sayısı

Okul öncesi öğretmeni ek ders görevi

Okul öncesi öğretmeni ek ders görevi

Okul öncesi eğitim kurumları, okul öncesi eğitim çağı çocuklarına eğitim veren anaokulu, ana sınıfı ile uygulama sınıfından oluşmaktadır. Okul öncesi öğretmenleri bu eğitim kurumlarında görev yaparlar. Okul öncesi öğretmenleri, çocukları zihinsel, fiziksel, sosyal ve beceri olarak okula/sosyal hayata hazırlayan öğretmenlerdir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak görev yapan okul öncesi öğretmenler ne kadar ek ders görevi alabiliyor? Ne kadar zorunlu ders görevi var? Ders dışı eğitim çalışmaları sebebiyle kaç saat ek ders görevi verilebilir? Okul öncesi öğretmenlerinin ek ders görevi ile ilgili sorulara cevap verip bu konuda önem arz ettiğini düşündüğümüz meselelere değineceğiz.

Okullarda görevli yönetici ve öğretmenlerin ek derslerine ilişkin hükümler Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’da yer almaktadır. Söz konusu kararda yönetici ve öğretmenlerin girebilecekleri ek ders saatlerine ilişkin detaylı düzenlemeler yapılmıştır.

Okul öncesi öğretmenleri haftada 18 saat aylık karşılığı ders görevi yürütürler. Aylık karşılığı girdikleri ders görevleri için öğretmenlere  ek ders ücreti ödemesi yapılmaz. İsminden de anlaşılacağı üzere, 18 saatlik ders görevi okul öncesi öğretmeninin aldığı maaşın karşılığı girmek zorunda olduğu ders görevidir. Okul öncesi öğretmenleri bu yükümlülüğünü öncelikle alanlarında yerine  getirirler. Bunun mümkün olmaması durumunda ise ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek suretiyle aylık karşılığı ders görevini yerine getirirler.

Okul öncesi öğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında okuttukları her ders saati ek ders görevi sayılır. Ancak, bu şekilde verilecek ek ders görevi haftada, okul öncesi öğretmenlerinden anaokulları ile kız teknik öğretim okul ve kurumları bünyesindeki uygulama sınıflarında görevli olanlar için bir sınıfta bir öğretmenle tam gün eğitim yapılması şartına bağlı olarak 24 saati, diğer ana sınıflarında görevli öğretmenler için 12 saati geçemez.

Öğretmenlere ayrıca ders dışı hazırlık planlama görevi karşılığı ek ders ücreti ödenmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar gereği, okul öncesi öğretmenlerine aylık ve ücret karşılığı okuttukları her 10 saat için 1 saat ek ders ücreti ödenir.

Okul öncesi öğretmenleri, aralıksız olarak yürüttükleri 6 saat süreli eğitim etkinliklerinden yarım saat önce ve yarım saat sonrasında tutacakları nöbetle o günkü nöbet görevini yerine getirmiş sayılacaklardır. 4 üncü dönem toplu sözleşme hükmü gereği nöbet görevini yerine getiren öğretmenlere haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenmektedir. Okul öncesi öğretmenlerinin nöbet görevleri ile ilgili zaman zaman tereddütler yaşanıyordu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın son dönemlerde milli eğitim müdürlüklerine verdiği görüşlerde okul öncesi öğretmenlerine nöbet görevi karşılında ek ders ücreti ödenmesi gerektiği bildirilmektedir.

Bunun dışında ders dışı egzersiz görevi yapan öğretmenlere haftada 6 saate kadar ek ders görevi verilebilir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda ödenecek toplam ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %6'sını geçemez.
Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi öğretmenlerinin destek eğitim odasında ders veremeyeceğine dair MEB görüşü de aşağıda yer almaktadır.

Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2020, 14:09
YORUM EKLE