Belediye meclis toplantılarında meclis üyelerine temsil ağırlama kapsamında yemek verilmesi

Belediye meclis toplantılarında meclis üyelerine temsil ağırlama kapsamında yemek verilmesi , Belediyenin görevleri arasında yer almamasına rağmen ve

Belediye meclis toplantılarında meclis üyelerine temsil ağırlama kapsamında yemek verilmesi

Belediye meclis toplantılarında meclis üyelerine temsil ağırlama kapsamında yemek verilmesi , Belediyenin görevleri arasında yer almamasına rağmen ve beldenin misafiri olmayan meclis üyelerine belediye meclisi toplantılarına katılmaları gerekçe gösterilerek yemek verilmesi ve bedelinin de Belediye Bütçesinden karşılanması

Belediye meclis toplantılarında meclis üyelerine temsil ağırlama kapsamında yemek verilmesi

Belediye meclis toplantılarında meclis üyelerine temsil ağırlama kapsamında yemek verilmesi 

Sayıştay Başkanlığınca Belediyenin görevleri arasında yer almamasına rağmen ve beldenin misafiri olmayan meclis üyelerine belediye meclisi toplantılarına katılmaları gerekçe gösterilerek yemek verilmesi ve bedelinin de Belediye Bütçesinden karşılanması kamu zararı olarak nitelendirilmiştir. 

Kamu İdaresi TürüBelediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı2018
Dairesi3
Karar No359
İlam No118
Tutanak Tarihi18.3.2020
Kararın KonusuÇeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar

Yemek Ücreti

Belediyenin görevleri ve giderleri arasında yer almamasına rağmen Belediye Meclis Üyelerine, Belediye Meclis toplantıları dolayısı ile yemek verilmesi ve bedelinin de Belediye Bütçesinden karşılanması sonucu ………. TL tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasıyla ilgili olarak dosyada mevcut bilgi ve belgeler değerlendirilmiştir.

10.07.2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7 nci maddesinde Büyükşehir belediyelerinin görev ve sorumlulukları, 24 üncü maddesinde ise Büyükşehir belediyelerinin giderleri belirtilmiştir.

Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin “Genel kural” başlıklı 3 üncü maddesinde;

“Temsil-ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayini Belediye başkanının takdirine tabidir

….”

“Ağırlama giderleri” başlıklı 5 inci maddesinde;

“Ağırlama, beldenin misafiri durumunda olan;

-Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri,

-Hükümet Merkezi veya diğer illerin protokolüne dahil kişiler,

-Yabancı ülke temsilcileri veya konuklar,

-Sanat, bilim, kültür ve spor dallarında temayüz etmiş kişiler,

-Basın mensupları,

-Beldenin kalkınmasında katkısı olanlar veya olacağı anlaşılanlar,

ile bu kişilerin eşleri ve refakatindeki görevliler için geleneklere ve davetin şumulüne göre, ağırlama, konuklama, konutlandırma ve bu işlerle ilgili olarak hazırlıkların gerektirdiği giderlerle ziyafet, kokteyl, hediye, çiçek, bahşiş ve taşıma giderleri şeklinde yapılır.”

hükümlerine yer verilerek, her ne kadar temsil-ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayini Belediye başkanının takdirine bırakılmış ise de, ağırlama giderlerinin ancak, beldenin misafiri durumunda olanlar için yapılabileceği açıkça belirtilmiştir.

Oysa bahse konu meclis üyeleri beldenin misafiri durumunda değillerdir. Kaldı ki meclis üyeleri katıldıkları toplantılar için huzur ücreti de almaktadırlar.

Yukarıda anılan mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere Belediyenin, beldenin misafiri olmayan meclis üyelerine yemek verilmesi gibi bir görevi ve gideri bulunmamaktadır.

Bu itibarla, Belediyenin görevleri arasında yer almamasına rağmen ve beldenin misafiri olmayan meclis üyelerine belediye meclisi toplantılarına katılmaları gerekçe gösterilerek yemek verilmesi ve bedelinin de Belediye Bütçesinden karşılanması suretiyle, ………. TL kamu zararının Harcama Yetkilisi (……….) ………. ile Gerçekleştirme Görevlisi (……….) ……….’ya, müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faiziyle birlikte ödettirilmesine, anılan Kanunun 55 inci maddesi uyarınca ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla, karar verildi.

YORUM EKLE