Teknik personel yan ödeme tutarları

Teknik personel yan ödeme tutarları , teknik personele ödenen yan ödeme tutarlarının hesaplanması 2020 güncel , mühendis mimar yan ödeme tutarları

Teknik personel yan ödeme tutarları

Teknik personel yan ödeme tutarları , teknik personele ödenen yan ödeme tutarlarının hesaplanması 2020 güncel , mühendis mimar yan ödeme tutarları

Teknik personel yan ödeme tutarları

TEKNİK PERSONELE HER AY NE KADAR YAN ÖDEME VERİLİYOR?

Maaşlarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre alan Devlet memurlarına, aylık maaşlarıyla birlikte bazı yan ödemeler de yapılmaktadır.

657 sayılı Kanunda dört tür olarak düzenlenen yan ödemelerin (zamların) hangilerinin kimlere ve hangi puanlar esas alınarak verileceği “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Kararname” ve toplu sözleşmelerle belirlenmektedir.

Aylık maaş içerisindeki ağırlığı ve önemi düşük denilebilecek seviyelerde olan yan ödemeler, emekli aylığı ve emekli ikramiyesi miktarlarını ise hiç etkilememektedir

Yan ödemeler (zamlar) ve hesaplanması

Devlet memurlarının aylık maaş hesabına; unvan, sınıf, eğitim, hizmet yılı, aylık derecesi ve kurumlar itibariyle belirlenmiş olan aşağıdaki yan ödeme türünden biri veya birkaçı da dahil edilmektedir.

-İş güçlüğü zammı:  Niteliği ve çalışma şartları bakımından güç olan işlerde çalışanlara ödenmektedir.

-Temininde güçlük zammı: Temininde, görevde tutulmasında veya belli yerlerde istihdam edilmesinde güçlük bulunanlara ödenmektedir.

-İş riski zammı: Hayat ve sağlık için tehlikesi bulunan hizmetlerde çalışanlara ödenmektedir.

-Mali sorumluluk zammı: Sayıştay'a hesap vermekle yükümlü olan saymanlar ile vezne açığından malen sorumlu olan veznedar ve diğer memurlara ödenmektedir.

Yan ödemenin aylık net miktarına; ilgili memur hakkında geçerli olan yan ödeme toplam puanının “yan ödeme katsayısı” ile çarpılması suretiyle bulunan tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmak suretiyle ulaşılmaktadır.

Yan ödeme katsayısı, memur maaş hesaplamasında esas alınan ve genellikle 6’şar aylık dönemler için belirlenen katsayılardan (aylık katsayısı, taban aylık katsayısı, yan ödeme katsayısı) birisidir.

2020 yılının ikinci yarısında geçerli olan yan ödeme katsayısına göre, her “100 puan”  yan ödemenin Devlet memurunun aylık net maaşına etkisi, %15 gelir vergisi diliminde “4,06 TL”  ve %20 gelir vergisi diliminde ise “3,82 TL” olmaktadır.

Teknik personelin yan ödeme puanları ve aylık net maaşlarına etkisi 

Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında görev yapan Devlet memurları “İş Güçlüğü Zammı” ve “Temininde Güçlük Zammı” almakta ve bazı yerlerde görev yapan teknik personele ise ayrıca “İş Riski Zammı” ödenmektedir.

Öte yandan, teknik hizmetler sınıfına ait kadrolarında bulunanlar, teknik hizmetler sınıfına atanmaya imkan veren bir üst öğrenimi bitirdiklerinde, kadro unvanları değişmese bile bitirdikleri üst öğrenime denk gelen yan ödemelerden yararlanmaktadırlar.

Teknik personele verilen yan ödemenin aylık net miktarı (2020 yılının ikinci yarısında)

Teknik Hizmetler Sınıfı personeli       

Yan Ödeme Toplam Puanı

Maaşa Net Etkisi

%15 Gelir Vergisi diliminde

%20 Gelir Vergisi diliminde

Başmühendis ve Başmimar

2425

98 TL

93 TL

En az dört yıllık yükseköğrenim görmüş yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar ve şehir plancısı

5 yıldan az hizmeti olanlar

1775

72 TL

68 TL

5 yıl ve üstü hizmeti olanlar

2200

89 TL

84 TL

En az 4 yıllık yükseköğrenim görmüş jeolog, hidrolog, bölge plancısı, hidrojeolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, jeomorfolog, istatistikçi, arkeolog, matematikçi, astronom, tütün eksperi ile teknik öğretmen unvanını almış olanlar

5 yıldan az hizmeti olanlar

1750

71 TL

67 TL

5 yıl ve üstü hizmeti olanlar

2175

88 TL

83 TL

En az 4 yıl süreli mesleki teknik öğrenim görmüş diğer personel (müze araştırmacısı, arşivci, folklor araştırmacısı, kütüphaneci, kitap patoloğu, sosyolog, çözümleyici ve programcılar dahil)

5 yıldan az hizmeti olanlar

1675

68 TL

64 TL

5 yıl ve üstü hizmeti olanlar

2100

85 TL

80 TL

En az 2 yıl süreli mesleki teknik yükseköğrenim görmüş yüksek tekniker, tekniker, tütün eksperi, prospektör (çözümleyici ve programcılar dahil)

5 yıldan az hizmeti olanlar

1625

66 TL

62 TL

5 yıl ve üstü hizmeti olanlar

2050

83 TL

78 TL

Lise üzerine en az 2 yıl süreli mesleki teknik öğrenim veya mesleki teknik kurs görmüş fen memurları ile Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu mezunları

5 yıldan az hizmeti olanlar

1125

46 TL

43 TL

5 yıl ve üstü hizmeti olanlar

1450

59 TL

55 TL

Lise dengi mesleki teknik okul mezunları

5 yıldan az hizmeti olanlar

950

39 TL

36 TL

5 yıl ve üstü hizmeti olanlar

1050

43 TL

40 TL

Kadroları Teknik Hizmetler Sınıfında olan diğer personel

5 yıldan az hizmeti olanlar

925

38 TL

35 TL

5 yıl ve üstü hizmeti olanlar

1025

42 TL

39 TL

NOT: Teknik personelden bazıları, yukarıda sayılan yan ödemelere ilave olarak iş riski zammı da alabiliyor. Örneğin;

*Radyoaktif ve zehirli maddelerle çalışanlar, 250 puan iş riski zammı alabiliyor.

*Açık maden ocaklarında çalışanlar, 400 puan iş riski zammı alabiliyor.

*Ünitesinin gücü 150.000 KW’tan küçük olmayan üretim santralleri, 100.000 KW’lik transformatör merkezleri ve 380.000 Volt’luk enerji nakil hatlarında inşa, tevsi, işletme mahallerinde fiilen çalışanlar, 500 puan ilave iş riski zammı alabiliyor.

*Patlayıcı madde, patlayıcı madde ile yapılan mühimmat, asit, kok üretimi, imalat, deneme ve imha işlemlerinde, yüksek fırın veya maden izabesi, dökümhane, haddehane, elektrolizhane, filotasyon, konsantrasyon, çelikhane ve tünel inşaatlarında sürekli olarak çalışanlar, 325 puan iş riski zammı alabiliyor.

*Yer altı maden ocaklarında fiilen günde 3 saatten aşağı olmamak üzere çalışanlar, ayda 1000 puanı geçmemek üzere her gün için 50 puan iş riski zammı alabiliyor. (bu şekilde iş riski zammı verilenlere, ayrıca diğer iş riski zamları ödenmiyor)

 Kaynak: www. memurunyeri.com

YORUM EKLE