Yurt Dışı Geçici Görev Konaklama Giderleri Usul ve Esaslar

6245 sayılı harcırah kanunun 34 maddesinde yer alan mevzuat hükümlerine göre yurt dışında geçici görevli olarak göre

Yurt Dışı Geçici Görev Konaklama Giderleri Usul ve Esaslar

6245 sayılı harcırah kanunun 34 maddesinde yer alan mevzuat hükümlerine göre yurt dışında geçici görevli olarak göre

Yurt Dışı Geçici Görev Konaklama Giderleri Usul ve Esaslar

6245 sayılı harcırah kanunun 34 maddesinde yer alan mevzuat hükümlerine göre yurt dışında geçici görevli olarak görevlendirilen memurlara ödenecek olan konaklama bedellerinin nasıl hesaplanacağına ilişkin olarak Maliye Bakanlığınca yayımlanan Yurt Dışına Geçici Görevle Gönderilenlere Ödenecek Konaklama Giderlerine İlişkin Usul ve Esaslar yazımız ekinde yayınlamıştır.


YURTDIŞINA GEÇİCİ GÖREVLE GÖNDERİLENLERE ÖDENECEK KONAKLAMA GİDERLERİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER


Amaç


MADDE 1 - (1) Bu Esas ve Usullerin amacı, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince Türkiye'den yurtdışına yapılan geçici görevlendirmelerde, görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle, görevlendirme süresince konaklama bedelinin ilgilinin gündeliklerinin %40 nı aşan kısmının tamamının ödenmesine ilişkin Esas ve Usullerin belirlenmesidir.


Kapsam


MADDE 2 - (1) Bu Esas ve Usuller, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerini kapsar.


Dayanak


MADDE 3 - (1) Bu Esas ve Usuller, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 34 üncü maddesi gereğince çıkarılan Yurtdışı Gündeliklerine Dair Kararın 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.


Tanımlar


MADDE 4 - (1) Bu Esas ve Usullerde geçen;


a) Harcama birimi: Kamu idaresi bütçesinde ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimi,


b) İdare: Bu Esas ve Usullerin 2 nci maddesinde sayılan kamu idarelerini,


c) Karar: 6245 sayılı Harcırah Kanununun 34 üncü maddesi gereğince her yıl çıkarılan Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karan,


ç) Konaklama bedeli: Yurtdışına geçici görevle gönderilenlerin yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücreti,


d) Konaklama belgesi: Merkezi Yönetim Harcama Belgelen Yönetmeliğine uygun olarak yatacak yer temini karşılığında alınan fatura veya fatura yerine geçen belgeyi,


e) Yurtdışı geçici görev: İdarelerce Türkiye'den yurtdışına yapılan geçici görevlendirmeyi,


ifade eder.


Konaklama bedeli


MADDE 5 - (1) Yurtdışı geçici görevlendirmelerde, konaklama bedelinin Kararın 4 üncü maddesi çerçevesinde ödenmesi esastır. Ancak, idarelerce görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınarak Kararın 5 inci maddesine göre konaklama bedeli ödenebilir.


(2) Söz konusu Kararın 5 inci maddesinden;


- Genel müdür ve daha üst makam yöneticileri ile ek göstergeleri genel müdür düzeyinde veya daha yüksek tespit edilen görevde bulunan yöneticiler,


- Ek göstergesi 8.000 ve daha yüksek olanlarla birlikte aynı yurtdışı toplantısına katılan ilgili kurum personeli,


- Zorunlu ve istisnai hallere münhasır olmak üzere, İlgili Bakanın onayı alınmak şartıyla (a) ve (b) bendleri kapsamı dışında kalan diğer personel, yararlanabilirler.


(3) İkinci fıkrada sayılanlara konaklama bedeli İçin; seyahat ve İkamet süresinin ilk on günü için arttırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin, on günü aşan süreler İçin ise ekli cetvelde yer alan gündeliklerinin %40 ma kadar olan miktar için bir ödeme yapılmaz. Ancak gündeliklerinin %40 mı aşan kısmın tamamı ödenebilir.


(4) Konaklama bedelinin Kararın 5 inci maddesine göre ödenebilmesi için; görevlendirme onayında bu hususun belirtilmesi zorunludur. Söz konusu hususun görevlendirme onayında yer almaması halinde, konaklama bedeli Kararın 4 üncü maddesine göre ödenir.


(3) Memur ve hizmetli olmadıkları halde İdarelerce 6245 sayılı Kanunun 8 inci maddesi gereğince yurtdışına geçici görevle gönderilenlere de Kararın 5 inci maddesi uyarınca konaklama bedellerinin ödenmesinde yukarıdaki fıkra esasları dikkate alınır.


Ödeneklerin kullanımı ve kontrolü


MADDE 6 - (1) İdareler, yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile bütçelerine yurtdışı geçici görevlendirmeler için tefrik edilen ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasının sağlanması amacıyla Kararın 5 inci maddesi kapsamında yapılacak giderlerin gerçekleştirilmesinde azami özeni göstermekle yükümlüdürler,


(2) Yurt dışı geçici görevlendirmelerde Kararın 5 inci maddesi gereğince ödenecek konaklama bedelleri toplamı ilgili idare bütçesinin 03.3.3.01 ekonomik kodunda yer alan "Yurtdışı geçici görev yolluğu" kesintili başlangıç ödeneğinin % 30 unu aşmayacaktır. Söz konusu oranın hesaplanmasında;


a) Görevlendirmenin ilk 10 günü için Kararın 5 inci maddesi gereğince ödenen konaklama bedellerinden söz konusu görevlendirmeler için Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre hesaplanacak konaklama bedelleri mahsup edildikten sonra kalan tutarların toplamları ile,


b) Görevlendirmenin ilk 10 gününden sonraki günler için ödenen konaklama bedellerinin tamamının toplamları, esas alınacaktır.


(3) Harcama birimleri, yurt dışı geçici görevlendirmelerde Kararın 5 inci maddesi gereğince konaklama bedellerinin ödenmesinin söz konusu olması halinde, görevlendirme onayı alınmadan önce mali hizmetler birimlerinin koordine parafını alacaklardır.


(4) İdarelerin mali hizmetler birimleri, Kararın 5 inci maddesi kapsamındaki işlemleri 5018 sayılı Kanunun 58 inci maddesi uyarınca ön mali kontrole tabi tutmak suretiyle ikinci fıkradaki ödenek limitlerinin aşılmaması hususunu gözeteceklerdir.


(5) İdareler, avansın verilmesi ve mahsubun yapılmasındaki veriler dikkate alınarak ikinci fıkrada belirtilen ödenek limitlerinin % 25 ine ulaşılması durumunda % 30 luk limitin aşılmaması yönünde gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler.


(6) Yurt dışına geçici görevlendirilenlerden konaklama bedelleri Kararın 5 inci maddesi uyarınca karşılanacaklar, idareye verdikleri geçici görev yolluğu bildirimlerinde, ödedikleri konaklama bedelinin Kararın 4 üncü maddesi kapsamında karşılanan tutarı ile 5 inci maddesi kapsamında karşılanacak tutarını ayrı ayrı göstereceklerdir,


Yetki


MADDE 7 - (1) Bu Esas ve Usullerin uygulanması esnasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.


Yürürlük


MADDE 8 - (1) Bu Esas ve Usuller, yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer, Yürütme


MADDE 9 - (1) Bu Esas ve Usulleri, Maliye Bakanı yürütür,

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2017, 15:28
YORUM EKLE