Raporlu Olan Taşeron İşçi İşe Dönüşte Belli Süre Maaş Alamayacak

Raporlu Olan Taşeron İşçi İşe Dönüşte Belli Süre Maaş Alamayacak

Raporlu Olan Taşeron İşçi İşe Dönüşte Belli Süre Maaş Alamayacak

Raporlu Olan Taşeron İşçi İşe Dönüşte Belli Süre Maaş Alamayacak

Raporlu Olan Taşeron İşçi  İşe Dönüşte Belli Süre  Maaş Alamayacak

Raporlu Olan Taşeron İşçi  İşe Dönüşte Belli Süre  Maaş Alamayacak

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan düzenlemeye göre taşeron işçi olarak kamu kurumlarında çalışan işçilerin sürekli işçi kadrolarına geçiş işlemleri kamu kurum ve kuruluşlarınca 02.04.2018 tarihi itibariyle tamamlanacaktır.Kamu kurum ve kuruluşlarında yüklenici olarak çalışan taşeron firmaların sözleşmeleri ise ilgili tarihten önce fesih edilecek ve bu tarihten sonra kamu kurumlarında temizlik ve güvenlik hizmetlerinde taşeron firmalar aracılığı ile bu işler yürütülmeyecektir.

Taşeron işçilerin kadroya geçiş işlemleri bilindiği üzere 02.01.2018 tarihinde başlamış ve bu süreç 02.04.2018 tarihinde sona erecektir.Şu an fiilen çalışan taşeron işçilerin kadroya geçiş işlemleri için 3 aylık bir süre öngörülmüştür.Şu anda taşeron firmalarda çalışan taşeron işçiler firmalar aracılığı ile çalışmaya devam etmekte ve çalışmaları karşılığında maaşlarını almaktadırlar.Geçiş sürecinden sonra ise kadroya geçen işçilerin maaşları devlet tarafından ödenecek ve taşeron işçiler açısından herhangi bir maaş kaybı yaşanmayacaktır.

Ancak yapılan düzenlemelere baktığımızda geçiş süreci içinde sağlık raporu alan veya doğum izni kullanan işçiler açısından farklı bir durum ortaya çıkmaktadır.02.04.2018 tarihinden sonra rapor süreleri sona eren işçilerin işe başlangıç işlemleri nasıl yapılacaktır.

Sağlık raporu nedeniyle geçiş sürecinde işlemleri yapılamayan taşeron işçiler hakkında  696 sayılı  KHK nın uygulanmasına ilişkin olarak çıkarılan yönetmeliğin

Hak sahipliği açısından kapsamın belirlenmesi başlıklı 5. maddesinde 

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında bulunmakla birlikte 4/12/2017 tarihinde doğum (doğum öncesi ve sonrası ücretli veya ücretsiz kanuni izinler dahil) veya sağlık kurulu raporuyla belgelendirilen sağlık sorunları nedenleriyle iş sözleşmeleri askıda olanlar veya anılan tarih itibarıyla askerde bulunanlar da başvuru hakkından yararlandırılır. Bu durumdakiler için başvuru ve geçiş süreleri, askerlik veya askı süresinin sona erdiği tarihten itibaren başlar" hükmü yer almaktadır.

Ancak yapılan düzenleme sağlık raporlu taşeron işçilerin sınav süreçleri ile alakalıdır.Bu işçilerin sınav süreleri içinde çalışmalarına veya bu kişilere maaş ödenmesine yönelik bir açıklama yer almamaktadır.

02.04.2018 tarihinden sonrada taşeron firmaların sözleşmeleri iptal edileceğinden işe dönen işçilerin işe başlayacağı bir şirkette bulunmayacaktır.

Konuya ilişkin yasal bir düzenleme yapılmaz ise sağlık raporu olan taşeron işçiler rapor sürelerinin bitiminden itibaren çalışmış oldukları kuruma sürekli işçi kadrolarına geçiş işlemleri için başvuru yapacaklar,bundan sonraki süreçte ise kadroya geçiş işlemleri tamamlanana kadar işsiz kalacaklar ve herhangi bir yerden maaş alamayacaklardır.Bu süreç  duruma göre 15-20 günde sürebilir ilgili personelin güvenlik soruşturmasında herhangi bir gecikme olması halinde daha uzun bir sürede alabilir.

Mağduriyetler yaşanmaması için konu hakkında acil bir düzenleme yapılması önem arz etmektedir.


Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2019, 10:29
YORUM EKLE