İşçilerin Ara Dinlenmesi

İşçilerin ara dinlenmesi nasıl belirlenmektedir? İşçilere ara dinlenme süresi 4857 68 madde , işçi ara dinlenme hakkı mevzuat

İşçilerin Ara Dinlenmesi

İşçilerin ara dinlenmesi nasıl belirlenmektedir? İşçilere ara dinlenme süresi 4857 68 madde , işçi ara dinlenme hakkı mevzuat

İşçilerin Ara Dinlenmesi

4857 kanun 68 madde İşçilerin Ara Dinlenmesi

İşçilerin ara dinlenmesi nasıl belirlenmektedir? İşçilere ara dinlenme süresini belirleme yetkisi işverene mi ait? İş veren ara dinlenmesini belirlerken uyması gereken kanun var mıdır? 

İşçilerin ara dinlenmesi ile ilgili düzenleme 4857 sayılı İş Kanunu'nun 68 inci maddesinde yer almaktadır. Ara dinlenmesi günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle verilir. Kanun burada net bir zaman belirlememiştir. İşverenlere ara dinlenmesi vereceği zamanı belirleme yetkisi vermiştir.

İşçinin Ara Dinlenme Süreleri Ne Kadardır ?

  Ara dinlenme süresi ise kişinin çalışma saatine göre belirlenmiştir. Kanunun 68 inci maddesine göre;

-Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,

-Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,

-Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,

   ara dinlenmesi verilmek zorundadır.

Kanunda belirlenen ara dinlenme süresi asgari süredir. Bu sürenin altında ara dinlenmesi verilemez. Bu sürenin üzerinde ara dinlenmesi yaptırmak ise işverenin inisiyatifindedir.  Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin, 8 saat süreli işlerde çalışan işçi, 1 saat ara süresi kullanır. Kullandığı ara süresi işçinin 8 saatlik çalışma süresinden düşülmez. İşçi, iş akdi gereği çalışması gereken süreyi tamamlar.

Ara dinlenmesinin aralıksız yapılması esastır. Ancak ara süreleri, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir.

Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı anda kullandırılabileceği gibi değişik saatlerde kullandırılabilir.

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza üye Olabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2019, 14:50
YORUM EKLE