Emeklilerin Maaş Artışı Nasıl Belirlenir?

 Emeklillerinin Maaş Zammı Nasıl Belirlenir? Enflasyon oranlarının yükseldiği bu

Emeklilerin Maaş Artışı Nasıl Belirlenir?

 Emeklillerinin Maaş Zammı Nasıl Belirlenir? Enflasyon oranlarının yükseldiği bu

Emeklilerin Maaş Artışı Nasıl Belirlenir?

 Emeklillerinin Maaş Zammı Nasıl Belirlenir?


Enflasyon oranlarının yükseldiği bu dönemde gerek çalışanlar gerekse emekliler maaşlarında ne kadar atış olacağını merak ediyorlar. Bu çalışmamızda emeklilerin maaş artışlarının nasıl belirlendiği konusunda bilgi vermeye çalışacağız.


 Öncelikle Emekli Sandığı Kanunu'na tabi olarak emekli olanların emeklilik maaş artışları hakkında bilgi verelim. Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak emekli olanların  maaş artışlarının nasıl olacağına dair düzenleme 5510 sayılı yasanın geçici 4 üncü maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre, 5434 sayılı yasaya göre emekli olanlara bağlanacak aylıklar, memur maaş katsayısındaki artışlara göre yükseltilir. 5510 sayılı yasanın 4 maddesinde ayrıca 5434 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra barem, teşkilat, kadro ve sair kanunlar ile aynı rütbe, kadro ve sair kanunlarda yapılacak değişiklikler sonucunda aylık tutarlarında meydana gelecek yükselmelerin, aynı rütbe, kadro unvanı ve dereceden bağlanmış bulunan emeklilik, malullük ve vazife malullük aylıkları ile dul ve yetim aylıkları hakkında da uygulanacağına dair düzenlemeye de yer verilmiştir. 5434 sayılı yasaya göre emekli olan memurlar maaş artışlarında memurla aynı zam oranlarından faydalanacaktır.


Buna göre, 5434 sayılı yasaya göre emekli aylığı alanların maaşlarına memur maaş katsayısındaki artış kadar zam ve enflasyon farkı yansıtılır. Enflasyon zammı verilebilmesi içinse Ocak veya Temmuz ayında açıklanan TÜFE oranının toplu sözleşme gereği verilen maaş zammından fazla olması gerekir.


Örneğin; 4 üncü dönem toplu sözleşmesinde memurlara 2018 yılı Temmuz ayında %3,5 yapılması öngörülmüştü. Temmuz ayında açıklanan enflasyon oranı %9,17 oldu.  6 aylık enflasyon oranı Ocak ayında yapılan zammı aştığı için %5,17 (%9,17-%4=5,17) enflasyon farkı ilave edildi. Böylelikle, memur maaşlarına 8,67 (3,5+5,17) zam yapıldı Memur maaşına yapılan zammın aynısı 5434 sayılı yasaya göre maaş alan memur emeklilerinin maaşlarına da yapıldı.


5510 sayılı Kanuna göre maaş alan emeklilerin, emekli aylıkları ise söz konusun Kanun'un 55 inci maddesine göre artırılmaktadır. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık  Sigortası Kanunu'na göre bağlanan gelir ve aylıklar,  her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirlenmektedir.


Bu maddeye göre, 5510 sayılı yasaya göre emekli olanların aylıklarına 6 aylık TÜFE oranında yılda iki kez zam yapılmaktadır.


Örneğin, Temmuz 2018'de açıklanan TÜFE oranı %9,17 oranında çıkınca 5510 sayılı yasaya göre emekli aylığı alanların aylıklarına enflasyon oranında zam yapıldı.


Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere, emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranı tabi oldukları yasaya göre değilmektedir. 5434 sayılı yasaya göre emekli aylığı alanların maaşları, memur maaş zammına göre artmaktadır. 5510 sayılı yasaya göre emekli aylığı alanlara ise Ocak ve Temmuz aylarında açıklanan TÜFE oranında artış yapılmaktadır.


Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2018, 01:12
YORUM EKLE