Kar Tatilinde Ek Ders Ödenir mi?

İl veya ilçelerde yoğun kar yağışının yaşandığı dönemde okullar tatil edilmektedir. Okullar kar tatiline girdiği d

Kar Tatilinde Ek Ders Ödenir mi?

İl veya ilçelerde yoğun kar yağışının yaşandığı dönemde okullar tatil edilmektedir. Okullar kar tatiline girdiği d

Kar Tatilinde Ek Ders Ödenir mi?

İl veya ilçelerde yoğun kar yağışının yaşandığı dönemde okullar tatil edilmektedir. Okullar kar tatiline girdiği dönemde öğretmenlere ek ders ücreti ödenir mi?


Okullarda görev yapan idareci ve öğretmenlere ek ders ücreti ödenebilmesi için ek ders görevini yapması ya da yapmış sayılması gerekmektedir. Bu iki hal dışında ek ders ücreti ödenmesine olanak bulunmamaktadır.


25 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmesinin "Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme"  bölümünün "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı kısmında;


"Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller


Madde 2- (]) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın  eğitim kurumlarında  ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde Üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar."


hükmü yer almaktadır.


Yukarıdaki toplu sözleşme hükmüne göre, ders yılı içindeki iş günlerinde genel idari izin verildiği için eğitim ve öğretim görevini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerilerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık  ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.


Dolayısıyla, yetkili makamlarca yoğun kar yağışı sebebiyle okullar tatil edildiği zaman yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde fiilen yerine getiremedikleri ders görevini yapılmış sayılırlar. Kar tatili yapıldığı güne ait aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevleri için öngörülen ek ders ücretinden faydalanırlar.


Ücretli öğretmenlerin durumu ise farklıdır. Kar yağışından dolayı okullar tatil edildiğinde ücretli öğretmenlere  ek ders ücreti ödenmemektedir.


Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2018, 01:00
YORUM EKLE