Personel çalıştırmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında sınır değer hesabı hakkında karar

Personel çalıştırmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında sınır değer hesabı hakkında karar

Personel çalıştırmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında sınır değer hesabı hakkında karar

Personel çalıştırmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında sınır değer hesabı hakkında karar

Personel çalıştırmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında sınır değer hesabı hakkında karar

Personel çalıştırmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında sınır değer hesabı hakkında karar

KİK, personel çalıştırmasına dayalı olmayan hizmet alım ihalelerinde sınır değerin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.1.2’nci maddesinde yer alan formül gereğince hesaplanması gerektiği yönünde karar verdi.

Toplantı No : 2020/038
Gündem No : 23
Karar Tarihi : 02.09.2020
Karar No : 2020/UH.I-1464

BAŞVURU SAHİBİ:

Metrani Entegre Hizmet Yönetimi Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü Tedarik ve Lojistik Daire lığı,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/281352 İhale Kayıt Numaralı “TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Üretim Müdürlüğüne Bağlı Sahaların Kamp ve İstasyonlarında Aşçılık, Garsonluk, Servis ve Servis Sonrası Hizmet Alımı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü Tedarik ve Lojistik Daire lığı tarafından 13.07.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Üretim Müdürlüğüne Bağlı Sahaların Kamp ve İstasyonlarında Aşçılık, Garsonluk, Servis ve Servis Sonrası Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Metrani Entegre Hizmet Yönetimi Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 27.07.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 17.08.2020 tarih ve 36532 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.08.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2020/1271 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 13.07.2020 tarihinde yapılan “TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Üretim Müdürlüğüne Bağlı Sahaların Kamp ve İstasyonlarında Aşçılık, Garsonluk, Servis ve Servis Sonrası Hizmet Alımı İşi” ihalesine teklif verdikleri, 23.07.2020 tarihinde tebliğ edilen yazı ile idarece teklif fiyatlarının aşırı düşük olarak değerlendirildiği ve bazı iş kalemlerine ilişkin açıklama istendiği, idareye 27.07.2020 tarihinde şikâyet başvurusunda bulundukları ancak idarece süresi içinde cevap verilmediği, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.1.1’inci maddesinde yer alan açıklama gereğince, ihale dokümanında yer alan düzenlemeler doğrultusunda sözleşme gideri dahil işçilik maliyetinin 11.764.502,56 TL olduğu, yaklaşık maliyetin ise 18.496.002,79 TL olduğu dikkate alındığında işçilik maliyetinin yaklaşık maliyetin %63,61’ine denk geldiği, bu anlamda bahse konu hizmetin personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımı olduğu ve sınır değer hesabının yanlış hesaplandığı, ayrıca ihale bileşenleri incelendiğinde tekliflerinin asgari işçilik maliyetinin üstünde olduğu, şikâyete konu işin malzemeli yemek alım işi olduğu, buna göre Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.1.2’nci maddesinde yer alan açıklama gereğince sınır değerin hesaplanması gerektiği, buna göre ihaleye katılan firmalardan 4 adet firmanın teklifinin sınır değer hesabına katılması gerektiği, yaklaşık maliyet ve teklif fiyatlarına göre sınır değerin 14.216.646,25 TL olması gerektiği, buna göre hiçbir teklifin sınır değer altında kalmadığı, ihale komisyonunca, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet olarak belirlenerek ihale işlemlerine bu doğrultuda devam edilmesi, kamu ihale mevzuatına ve İdari Şartname’de yer alan okas koduna uygun olarak işlem yapılması ve sınır değer üstünde en düşük teklif olan firmaları uhdesinde açıklama istenmeksizin ihalenin bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1.Bu Tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları için öngörülen düzenlemeler, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince ihale edilebilecek personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerine uygulanır.

78.1.1.  Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımlarını ifade eder.

78.1.2.  Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetleri, 78.1.1 inci maddede yer alan koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilmez.

78.1.3. Mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan, yıl boyunca devam eden, niteliği gereği süreklilik arz eden ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı park ve bahçe bakım ve onarımı ile çöp toplama, cadde, sokak, meydan ve benzerlerinin temizlik işleri, 78.1.1 inci maddede yer alan diğer koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilir.

78.1.4.  Niteliği gereği süreklilik arz etme koşulu dışında diğer koşulları taşıyan ve ihale edilmesi mümkün olan hizmet alımlarında, teklifler ile aşırı düşük tekliflerin hazırlanması ve değerlendirilmesinde bu Tebliğin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri için öngördüğü düzenlemeler (asgari işçilik maliyeti ile sözleşme giderleri ve genel giderlerin hesabı, sınır değer tespiti, işçilik hesaplama modülünün kullanım zorunluluğu vb.) aynen uygulanır.

78.29. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.

78.30. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.

b) İşçilikle Bağlantılı Ayni Giderler: İdari şartnamede işçi sayısıyla bağlantı olarak teklife dahil edilmesi öngörülen ayni giderler teklif bileşeni kabul edilir.

c) Hizmetin Yürütülmesine Yardımcı Unsurlar: İhale konusu hizmet işinin yürütülmesinde yardımcı nitelikte olan ve idari şartnamede belirtilen unsurlar teklif bileşeni kabul edilir.

ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir.” açıklamaları,

Anılan Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır…” açıklamaları yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: TDLHZM-858 TÜRKİYE PETROLLERİ BATMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ, ÜRETİM MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI SAHALARIN KAMP VE İSTASYONLARINDA AŞÇILIK, GARSONLUK, SERVİS VE SERVİS SONRASI HİZMET ALIMI

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu: TDLHZM-858

e) Miktarı:

24 ay süreyle 82 personel ile 250.000 adet seçmesiz malzemeli yemek yapma, yemek servisi ve servis sonrası diğer genel hizmetlerinin yürütülmesi işleri hizmet alımıdır.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Türkiye Petrolleri Batman Bölge Üretim Müdürlüğüne Bağlı Batman, Diyarbakır, Mardin ve Siirt İllerinin Hudutları Dahilinde Sabit Kamp Ve İstasyonlar.”  düzenlemesi,

“Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. İşin ihalesinden ikmaline kadar, teklifin verilmesinden, sözleşmenin akdinden ve taahhüt olunan işin yürütülmesinden doğacak her türlü vergi, resim, harç , sigorta (İşveren Mali Sorumluluk Sigortası ve Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası dahil), Personel Eğitim ve Sağlık (Temel İş Güvenliği Eğitimi, Risk Değerlendirme Raporu, Hijyen Eğitimi, İşe Giriş Sağlık Mua.,İş Yeri Hekimi Vb.), ulaşım, ile sözleşme bedeli üzerinden Kamu İhale Kurumuna ödenecek masraflar, ayrıca Sözleşme bedeli üzerinden hesaplanan damga vergisi, Karar Teyit Pulu giderlerinin tamamı isteklinin fiyatına dahildir

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

24 ay süre ile bu hizmet kapsamında çalıştırılacak personele ödenecek ücretler

1) 25 Aşçıya Asgari Ücretin % 120 fazlası ödenecektir.

2) 30 Servis Elemanı/ Garsona Asgari Ücretin % 20 fazlası ödenecektir.

3) 23 Temizlik Görevlisi  Asgari Ücret üzerinden ödenecektir.

4)4 Şöför Asgari Ücret Üzerinden ödenecektir

5) ihale süresince  aşçıya (asgari ücretin %120 fazlası) her biri ayrı ayrı 31 gün Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günü olarak çalıştırılacaktır. toplam Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günü ; 14x31=434 gün

6) ihale süresince 14 garsona (asgari ücretin %20 fazlası) her biri ayrı ayrı 31 gün Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günü olarak çalıştırılacaktır. toplam Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günü ;14x31=434 gün

7) ihale süresince 14 temizlik görevlisi  (asgari ücretli) her biri ayrı ayrı 31 gün Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günü olarak çalıştırılacaktır. toplam Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günü ;14x31=434gün

Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri için belirlenen gün ve bu günlerde çalıştırılacak işçi sayısı ihale aşamasında fiyat teklifinin verilmesinde ve değerlendirilmesinde ölçü belirlemek amacıyla tespit edilmiş olup, ödemelerde fiilen çalışılan gün ve personel sayısı dikkate alınacaktır.

Bu hesaplama Kamu İhale Kurumunun internet sayfasında yer alan "Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri için ücret hesaplama modülüne"  göre yapılacaktır.

25.3.2. Yemek ve yol giderleri:

Yemek:

Sözleşme kapsamında çalıştırılacak olan tüm işçilere yemek bedeli günlük brüt 15,00 TL olmak üzere 26 gün üzerinden hesaplanarak teklif fiyata dahil edilip, fiili çalışma günü üzerinden nakdi olarak ödenecek ve ücret bordrosunda gösterilecektir. Sözleşme kapsamında çalıştırılacak işçilerin , çıkan yemekten yemek yemesi durumunda, yemek başına 15,00.-TL. kesinti yapılacaktır.

Yol: Yüklenicinin bu sözleşme kapsamında sunacağı servis araçları ile sözleşme kapsamında çalışan işçiler Batman Bölge Müdürlüğü faaliyet alanlarındaki görev yerlerine uygun şekilde, saatinde götürülüp, getirecektir.

25.3.3. Malzeme giderleri:

Yemek (5 Çeşit Tabldot Yemeği): Sözleşme süresince TP Batman Böğle Müdürlüğü Üretim Müdürlüğüne Bağlı Sahaların Kamp ve İstasyonlarında toplam 250.000 adet tabldot yemek.

Araç gideri: ayrıntıları teknik şartnamenin 2.17.1. maddesinde belirtilmiş ve birim fiyat teklif cetveline ayrı ayrı işlenmiş olan servis ve yemek dağıtım araçlarıdır. Söz konusu araçların özellikleri teknik şartnamenin 2.17.2. maddesinde ve giderleri teknik şartnamenin 2.17.3. maddesinde belirtilmiştir.

Bununlarla beraber;

20.000 kg meşe mangal kömürü,

2.000 adet 12 Kg.lik LPG Tüpü,

Teknik şartnamenin madde 4.1 Temizlik Malzemeleri (40 Kalem) Bedeli,

50.000 adet 19 Lt.lik Depozitosuz Damacana Suyu,

Teklif fiyata dahil edilecektir.

25.3.4. Diğer giderler:

Ayrıntıları Teknik Şartnamenin 3. maddesinde düzenlenmiş sözleşme süresince geçerli;

İşveren Sorumluluk Sigorta Poliçesi,

3.Şahıs Mali sorumluluk Sigorta Poliçesi,

Ferdi Kaza Sigorta Poliçesine ait giderler teklif fiyata dahil edilecektir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Kısa vadeli sigorta prim oranı %2 dir.” düzenlemesi,

“Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi,

Teknik Şartname’de ise “Bu teknik şartname, Türkiye Petrolleri Batman Bölge Üretim Müdürlüğüne bağlı Batman, Diyarbakır, Mardin ve Siirt İllerinin Hudutları Dâhilinde Sabit İşyerlerinin;

Batıraman Üretim Kampı,

Batıraman AP2 Üretim İstasyonu,

Batıraman 3TP2 Üretim İstasyonu,

Raman Üretim Kampı,

Garzan Üretim Kampı,

Silivanka Üretim Kampı,

Mağrip Üretim Kampı,

Dodan Petrol ve Gaz Üretim Kampı,

Çamurlu Petrol ve Gaz Üretim Kampı,

Sarıcak Üretim Kampı,

Kurkan Üretim Kampı,

Katin Üretim Kampı

Hazro Üretim Kampı

Personellerine ve misafirlerine 250.000 Adet / 2 Yıl, yemek alımının bu şartnamede belirtilen teknik ayrıntı ve şartlarda; yemek malzemelerinin alınması, stoklanması, İDARE’ nin kendine ait mutfaklarında hazırlanması, personele yemek servisi yapılması, yemek sonrası hizmetleri kapsamında servislerin toplanması, bulaşıkların yıkanması, yemekhanenin ve kamp idari binalarının temizlenmesi, tertip ve tanzim işlerini tarif eder.

MADDE 2- MUTFAK VE YEMEKHANELERDE ÇALIŞTIRILACAK PERSONELE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER

2.1) Çalıştırılacak Personelin Çalışma saatleri

Haftalık 45 saat çalışma süresini aşmadan, ihale dokümanında öngörülen personel sayısı üzerinden iş programı yapılacaktır. Çalışma yapılacak olan işyerleri 4 il (Batman, Siirt, Diyarbakır, Mardin) sınırları içinde bulunmakta ve bu illerin hiçbirinde çalıştırılacak personel sayısı 50’den fazla değildir. Aşağıda belirtilen işyerlerinde çalışacak personel sayısı idarenin belirleyeceği iş programına göre, iki grup halinde, 08:00 – 16:00 ile 16:00 – 24:00 saatleri arasında haftalık gün sayısı belirlenerek çalışma yapılacaktır.

Batıraman, AP1, AP2 ve 3TP2 Sahası;23 kişi, 2.Raman Sahası; 7 / kişi,

3.Garzan Kampı; 6 / kişi,

4.Silivanka Kampı; 3 / kişi,

5.Mağrip Kampı; 3 / kişi,

6.Dodan Kampı; 6 / kişi,

7.Çamurlu Kampı; 8 / kişi,

8.Sarıcak Kampı; 6 / kişi,

9.Kurkan Kampı; 12 / kişi,

10.Katin Kampı; 5 kişi

11. Hazro Kampı 3 kişi olup,

İhtiyaç duyulması halinde, yukarıda belirtilen çalışma saatleri, işyerlerinin iş yoğunluğuna göre personelin yer değişiklikleri ve grupları idarece (günlük 8 çalışma saatini aşmamak kaydıyla) değiştirilebilecek ve yüklenicinin buna itirazı olmayacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

İdarece birim fiyat teklif cetveli ise aşağıda yer verilen şekilde düzenlenmiştir.

İhale kayıt  numarası :2020/281352

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4       Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

Aşçı Personel(Brüt asgari ücretin %120 fazlası)

Ay

25

24

 

 

2

Servis Elemanı/ Garson(Brüt asgari ücretin %20 fazlası)

Ay

30

24

 

 

3

Temizlik Görevlisi(Brüt asgari ücret)

Ay

23

24

 

 

4

Şöför(Brüt asgari ücret)

Ay

4

24

 

 

                                                                                                      I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

Asgari ücretin %120 fazlası personelleri için, Genel Tatil Günleri, Resmi ve Dini Bayramlar Çalışma Bedeli

gün

434

 

 

2

Asgari ücretin %20 fazlası personeller için, Genel Tatil Günleri, Resmi ve Dini Bayramlar Çalışma Bedeli

gün

434

 

 

3

Asgari Ücretli personeller için, Genel Tatil Günleri, Resmi ve Dini Bayramlar Çalışma Bedeli

gün

434

 

 

4

Yemek(Tabdlot yemeği)

adet

250.000

 

 

5

1 Adet Servis Aracı 13+1 Kişilik Araç(Tüm Giderler Dahil)

ay

24

 

 

6

1 Adet Servis Aracı 13+1 Kişilik Araç (Tüm Giderler Dahil)

ay

24

 

 

7

1 Adet Van/Panelvan Tipi 4+1 Kişilik Araç(Tüm Giderler Dahil)

ay

24

 

 

8

1 Adet Van/Panelvan Tipi 4+1 Kişilik Araç(Tüm Giderler Dahil)

ay

24

 

 

9

1 Adet Sürücüsüz Servis Aracı 7+1 Kişilik Araç(Tüm Giderler Dahil)

ay

24

 

 

10

1 Adet Sürücüsüz Van/Panelvan Tipi 4+1 Kişilik Araç(Tüm Giderler Dahil)

ay

24

 

 

11

1 Adet Sürücüsüz Van/Panelvan Tipi 4+1 Kişilik Araç(Tüm Giderler Dahil)

ay

24

 

 

12

1 Adet Sürücülü Van/Panelvan Tipi 4+1 Kişilik Araç (Tüm Giderler Dahil)

ay

24

 

 

13

1 Adet Sürücüsüz Van/Panelvan Tipi 4+1 Kişilik Araç(Tüm Giderler Dahil)

ay

24

 

 

14

2 Adet Servis Aracı 13+1 Kişilik(Aylık ortalama 8.850 km yapacak toplam 212.400km)

litre

26.550

 

 

15

1 Adet Sürücüsüz Servis Aracı 7+1 Kişilik(Aylık ortalama 2250 km yapacak toplam 54000km)

litre

6.750

 

 

16

6 Adet Sürücüsüz Van/Panelvan Tipi 4+1 Kişilik (Aylık ortalama 37800 km yapacak toplam 907200 km)

litre

90.720

 

 

17

Meşe Mangal Kömürü

kilogram

20.000

 

 

18

12 Kg.'lik LPG Tüpü

adet

2.000

 

 

19

Temizlik Malzemeleri (40 Kalem )Bedeli

ay

24

 

 

20

19 Lt.'lik depozitosuz Damacana Suyu

adet

50.000

 

 

21

İşveren Sorumluluk Sigorta Poliçesi

ay

24

 

 

22

Ferdi Kaza Sigorta Poliçesi

ay

24

 

 

23

3.Şahıs Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesi

ay

24

 

 

                                                                                                  II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7

 

TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

 

 

kâyete konu “TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Üretim Müdürlüğüne Bağlı Sahaların Kamp ve İstasyonlarında Aşçılık, Garsonluk, Servis ve Servis Sonrası Hizmet Alımı” ihalesinin 13.07.2020 tarihinde elektronik ihale olarak yapıldığı, 13 isteklinin katıldığı, E-teklif Açma ve Belge Kontrol Tutanağından Sevgi Sosyal Hizmetler Taş. Tem. Teks. İlaçlama Gıda İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. ve Brn Tem. Yemek Hiz. Organizasyon Gıda İnş. Otomasyon San. ve Tic. Ltd. Şti.nin geçici teminatının uygun olmadığı (yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminata ilişkin satırların doldurulmadığı ve EKAP üzerinde e-gtm bilgisine ulaşılamadığı) anlaşılmıştır.

İdarece sınır değerin, personel çalıştırılmasına dayalı olan hizmet alımı ihalelerine yönelik kâr hariç yaklaşık maliyet tutarı esas alınarak hesaplandığı, buna göre teklif fiyatı sınır değerin altında kalan başvuru sahibi Metrani Entegre Hizmet Yönetimi San. ve Tic. Ltd. Şti. ile Batman Çırağan Lokantacılık San. ve Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin aşırı düşük teklif olarak değerlendirildiği ve 23.07.2020 tarihinde EKAP üzerinden aşırı düşük teklif sorgulama yazısının tebliğ edildiği anlaşılmıştır.

İncelenen ihalenin konusunun Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü Üretim Müdürlüğüne Bağlı Sahaların Kamp ve İstasyonlarında 24 Ay Süreyle 82 Personel ile 250.000 Adet Seçmesiz Malzemeli Yemek Yapma, Yemek Servisi ve Servis Sonrası Diğer Genel Hizmetlerinin Yürütülmesi İşleri Hizmet Alımı olduğu, bu anlamda Türkiye Petrolleri Batman Bölge Üretim Müdürlüğüne bağlı Batman, Diyarbakır, Mardin ve Siirt illerinin hudutları dâhilinde sabit işyerlerinin personel ve misafirlerine 2 yıl süreyle 250.000 adet  yemek alımının Teknik Şartnamede belirtilen teknik ayrıntı ve şartlarda; yemek malzemelerinin alınması, stoklanması, idarenin kendine ait mutfaklarında hazırlanması, personele yemek servisi yapılması, yemek sonrası hizmetleri kapsamında servislerin toplanması, bulaşıkların yıkanması, yemekhanenin ve kamp idari binalarının temizlenmesi, tertip ve tanzim işlerini kapsadığı, haftalık 45 saat çalışma süresini aşmadan, ihale dokümanında öngörülen personel sayısı üzerinden iş programı yapılacağı anlaşılmıştır.

İhaleye konu işin yaklaşık maliyetinin hesabına ilişkin belgeler incelendiğinde işçilik tutarının 11.525.549,28 TL, genel tatil günleri, resmi ve dini bayramlar çalışma bedeli toplamının 238.665,28 TL, yemek (tabldot yemeği) bedelinin 3.242.500,00 TL, araç maliyetinin 1.119.314,18 TL, sigorta ve malzeme bedeli toplamının ise 1.521.686,2 TL olarak hesaplandığı, %5 müteahhitlik kârı (848.287,85 TL) eklenerek 18.496.002,79 TL yaklaşık maliyet belirlendiği görülmüştür. Buna göre işçilik maliyeti toplamının yaklaşık maliyetin %70’den daha az kısmını oluşturduğu anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hüküm ve açıklamaları uyarınca bir hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak nitelendirilebilmesi için çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlenmiş olması, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanılacak olması, yaklaşık maliyetin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluşması ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımı niteliğine sahip olması gerektiği, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kâr hariç yaklaşık maliyet tutarının sınır değer olarak kabul edileceği, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değerin ise Tebliğ’in yukarıda aktarılan 79.1.2’nci maddesinde yer alan formül gereğince hesaplanması gerektiği anlaşılmaktadır. Buna göre idarece belirlenen yaklaşık maliyet hesabında, işçilik maliyeti toplamının yaklaşık maliyetin %70’den daha az kısmını oluşturduğu, dolayısıyla aktarılan koşulların bir arada gerçekleşmediği dikkate alındığında,  başvuruya konu ihalenin personel çalıştırmasına dayalı olmayan bir hizmet alımı ihalesi olduğu  anlaşılmıştır.

Bu kapsamda sınır değer hesabının Tebliğ’in yukarıda aktarılan 79.2’nci maddesinde yer alan açıklama gereğince teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan isteklilerin teklif fiyatları dikkate alınarak personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde geçerli sınır değer formülü gereğince hesap edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.  

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, sınır değerin yeniden belirlenmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


   Oybirliği  ile karar verildi.

YORUM EKLE