İtirazen Şikayet Bedeli İhaleyi Yapan Kurumlardan Talep Edilebilir mi?

İtirazen şikayet başvurusu neticesinde Kamu İhale Kurulu'nca ihalenin iptal edilmesi halinde  ilgili tarafından ödenen

İtirazen Şikayet Bedeli İhaleyi Yapan Kurumlardan Talep Edilebilir mi?

İtirazen şikayet başvurusu neticesinde Kamu İhale Kurulu’nca ihalenin iptal edilmesi halinde  ilgili tarafından ödenen

İtirazen Şikayet Bedeli İhaleyi Yapan Kurumlardan Talep Edilebilir mi?

İtirazen şikayet başvurusu neticesinde Kamu İhale Kurulu’nca ihalenin iptal edilmesi halinde  ilgili tarafından ödenen itirazen şikayet başvurusu bedelinin hizmet kusuru bulunan idare tarafından tazmin edilmesi gerektiği hakkında karar.


T.C.


....


İDARE MAHKEMESİ


ESAS NO : 2017/595 KARAR NO : 2018/595


....


Dava; .....Üniversitesi tarafından yapılan 2016/197... ihale kayıt numaralı "............." ihalesinin itirazen şikayet başvurusu neticesinde Kamu İhale Kurulu'nca iptal edilmesi üzerine davacı şirket tarafından ödenen 3.372,00.-TL itirazen şikayet başvurusu bedelinin; idarenin ihaleyi hukuka aykırı olarak yapmış olduğu, itirazen şikayet başvuru bedelinin mahiyeti itibariyle harç niteliğinde olduğu, bu nedenle haksız bulunan tarafa yükletilmesi gerektiği, mevzuat gereği zorunlu tutulan başvuru yolunda haklı bulunan davacı şirketin ödemiş olduğu başvuru bedelinin hukuka aykırı ihale yapan davalı idareden alınarak davacı şirkete verilmesinin hakkaniyet gereği olduğu ileri sürülerek işleyecek yasal faizi ile birlikte tazmini istemiyle açılmıştır.


Anayasanın 125. maddesinin son fıkrasında; idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır.


Kamu idareleri görmekle yükümlü bulundukları kamu hizmetlerini yürütürken kanunlara ve hukukun genel ilkelerine uygun hareket etmek zorunda olup, idarenin bu yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmeyerek maddi ya da manevi bir zarara neden olması durumunda zaran tazminle yükümlü olacağı Anayasa'nın yukarıda anılan amir hükmü uyarınca bir zorunluluk ve aynı zamanda da hukuk devletinin gereğidir.


4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 53. maddesinin (j) bendinde; "Kurumun gelirleri aşağıda belirtilmiştir: (...)


2) Yaklaşık maliyeti beş yüz bin Türk lirasına kadar olan ihalelerde üç bin Türk lirası, beş yüz bin Türk lirasından iki milyon Türk lirasına kadar olan ihalelerde altı bin Türk lirası, iki milyon Türk lirasından on beş milyon Türk lirasına kadar olan ihalelerde dokuz bin Türk lirası, on beş milyon Türk lirası ve üzerinde olanlarda on iki bin Türk lirası tutarındaki itirazen şikayet başvuru bedeli. (...)" hükmü, 54. maddesinde; "İhale sürecindeki hukuka aykın işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.


Şikayet ve itirazen şikayet başvurulan, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yollandır. (...)


İtirazen şikayet dilekçelerine, (...) başvuru bedeli ve teminatının Kurum hesaplanna yatınldığına dair belgenin eklenmesi zorunludur." hükmü yer almaktadır.


Dava dosyasının incelenmesinden; davacı şirketin davalı idarece yapılan 2016/197... ihale kayıt numaralı "........" ihalesine ilişkin olarak idareye yapılan şikayet başvurusunun reddedildiği, bunun üzerine davacı şirket tarafından mevzuat uyarınca yatırılması zorunlu olan 3.372,00-TL başvuru bedeli yatırılmak suretiyle 4734 sayılı Kanun uyarınca tüketilmesi zorunlu başvuru yolu olan Kamu İhale Kurumu'na itirazen şikayet başvurusunda bulunulduğu, bu başvurunun davacı lehine sonuçlanması ve taraflarca dava konusu edilmemesi üzerine, Kamu İhale Kuruluna itirazen şikayet başvurusu yapılırken yatırılan 3.372,00-TL başvuru bedelinin Anayasanın 125. maddesinde düzenlenen idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödeme yükümlülüğü çerçevesinde tazmin edilmesi talebi ile bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.


Uyuşmazlıkta; davalı idarece yapılan ihalede davacı şirket tarafından mevzuat uyarınca yatırılması zorunlu olan 3.372,00-TL başvuru bedeli yatırılmak suretiyle 4734 sayılı Kanun uyarınca tüketilmesi zorunlu başvuru yolu olan Kamu İhale Kurumu’na itirazen şikayet başvurusunda bulunulduğu ve bu başvuru neticesinde davacının haklılığının ve davalı idarenin işlemlerinin hukuka aykırılığının ortaya konulduğu, dolayısıyla davacının idarenin hukuka aykırı işlemi nedeniyle masraf olarak harcamak zorunda kaldığı 3.372,00-TL itirazen şikayet başvuru bedelinin yukarıda aktarılan Anayasanın 125. maddesinde düzenlenen idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödeme yükümlülüğü çerçevesinde hizmet kusuru bulunan davalı idarece tazmini gerektiği sonucuna varıldığından, davacının 3.372,00-TL maddi zararının davanın açıldığı 07.10.2016 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesi gerekmektedir.


Nitekim benzer bir davada, Ankara Bölge idare Mahkemesi 8. İdari Dava Dairesi'nin 2016/267 esas ve 2016/77 karar numaralı kararında da itirazen şikayette bulunurken yapılmak zorunda kalınan masrafın, hizmet kusuru bulunan idareye karşı açılacak tazminat davalarında tazmin edilebileceği belirtilmiştir.


Açıklanan nedenlerle, davanın kabulü ile..

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2018, 06:13
YORUM EKLE