23 Nisan Haftası Memurlar 4 Gün İzin Alıp 5 Gün İzin Yapacaklar

23 Nisan Haftası Memurlar Kaç Gün İzin Alacaklar? Bilindiği üzere önceki yıllarda

23 Nisan Haftası Memurlar 4 Gün İzin Alıp 5 Gün İzin Yapacaklar

23 Nisan Haftası Memurlar Kaç Gün İzin Alacaklar? Bilindiği üzere önceki yıllarda

23 Nisan Haftası Memurlar 4 Gün İzin Alıp 5 Gün İzin Yapacaklar

23 Nisan Haftası Memurlar Kaç Gün İzin Alacaklar?


Bilindiği üzere önceki yıllarda resmi tatillerin hafta içine denk geldiği günlerde izin alan memurların tam hafta izin almak istediklerinde resmi tatil günlerine denk gelen günlerde memurların yıllık izinlerinden düşülmekteydi.Ancak 2016 yılında Devlet Personel Başkanlığınca verilmiş olan bir görüş ile hafta içine denk gelen resmi tatilleri de kapsayacak şekilde yıllık izin alan memurların almış olduğu izinlerde resmi tatillere denk gelen günlerin yıllık izinden sayılmayacağı ve bu günlerin memurların yıllık izinlerinden düşülmeyeceği yönünde vermiş olduğu görüş ile daha önce yapılan uygulamanın yanlış olduğu anlaşılmıştır. Devlet Personel Başkanlığınca verilen görüşe rağmen hala bazı kurumlarda eski uygulamanın devam ettiği ve resmi tatil günlerine denk gelen günlerde izin alan memurların yıllık izninden düşüm yapıldığı sitemize gelen mesajlardan anlaşılmaktadır.


Konuya ilişkin Devlet Personel Başkanlığınca verilmiş olan 29.04.2016 tarih ve 2635 sayılı görüşün ilgili kısımlarını yazımız ekinde yayımlayarak ve Devlet Personel Başkanlığı sitesinde yer alan görüşün linki vererek resmi tatillerin hafta içi mesai günlerine denk gelmesi halinde yıllık izin hakkının ne şekilde kullanılacağını kısaca açıklamaya çalışalım.


Devlet Personel Başkanlığı görüşüne göre 23 Nisan haftasında yıllık izin alacak memur 22-26 Nisan tarihleri arasında yıllık izin kullanmak ister ise ilgili memurun  izin kağıdında yıllık izin tarihleri 22-26 Nisan olarak gösterilecek ancak ilgili memurun yıllık izninden 4 gün düşülecektir.


23 Nisan tarihi DPB görüşünde yer alan 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun yer alan resmi tatilllerden birisidir.Konu hakkında kurumları ile  sıkıntı yaşayan memurlar var ise yazımız ekinde yer alan linkteki yazıyı kurumlarına verebilirler.


ÖZET: Devlet memurunun yıllık veya mazeret izin süresinin Başbakanlıkça verilen idari izin ile Ulusal Bayram ve genel tatil günlerine rastlaması durumunda, bu sürelerin yıllık veya mazeret izin sürelerinden düşülüp düşülemeyeceği ile yıllık iznini yarıda keserek göreve dönmek isteyen personelin talebinin yerine getirilmesinde idarenin takdir yetkisinin bulunup bulunmadığı hk. (29.04.2016 - 2635)


Devlet memurunun yıllık veya mazeret izin süresinin Başbakanlıkça verilen idari izin ile Ulusal Bayram ve genel tatil günlerine rastlaması durumunda, bu sürelerin yıllık veya mazeret izin sürelerinden düşülüp düşülemeyeceği ile yıllık iznini yarıda keserek göreve dönmek isteyen personelin talebinin yerine getirilmesinde idarenin takdir yetkisinin bulunup bulunmadığı hususlarında görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.


Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının "Çalışma şartları ve dinlenme hakkı" başlıklı 50 nci maddesinde; "Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedenî ve ruhî yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar. Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir." hükmü yer almaktadır.


Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "İzin" başlıklı 23 üncü maddesinde; "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler." hükmü, "Çalışma saatleri" başlıklı 99 uncu maddesinde; "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.........................


......................F) Yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeler hariç malî haklar ile sosyal yardımlara dokunulmaz." hükmü yer almaktadır. Diğer taraftan, 17/03/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Ulusal Bayram, genel tatil günleri (resmi bayram günleri, dini bayram günleri, yılbaşı tatili ve 1 Mayıs günü) ile hafta tatiline yer verilmektedir. Ayrıca, Başbakanlık Genelgeleri ile Cumhuriyet, Ramazan ve Kurban Bayramı Tatili gibi belirli dönemlerde hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşundaki bütün çalışanlar idari izinli sayılabilmektedir.
Bu itibarla;
- Yıllık izin süreleri içerisinde kalan Cumartesi ve Pazar günlerinin yıllık izne dahil edilmesi; yıllık izin verilirken yıllık izin süreleri içerisinde kalan ve mesai günlerine denk gelen Ulusal Bayram, genel tatil günleri ile Başbakanlıkça idari izinli sayılan sürelerin yıllık izne dahil edilmemesi; yıllık izin verildikten sonra Başbakanlıkça idari izinli sayılan sürelerin yıllık izin süreleri içerisinde kalması ve mesai günlerine denk gelmesi halinde ise bu sürelerin yıllık izin süresinden düşülmesi ve daha sonra amir tarafından uygun görülen zamanlarda memura 657 sayılı Kanunun 103 üncü maddesine göre kullandırılması gerektiği,

mütaalaa edilmektedir.



Devlet Personel Başkanlığı Görüşünde Bahsedilen Genel Tatil Günleri Hangi Günlerdir?


Genel tatil günlerine ilişkin düzenleme 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile yapılmıştır.İlgili kanunun 2. maddesine göre  genel tatil günleri aşağıda yer alan şekilde tanımlanmıştır.


Madde 2 – Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü genel
tatil günleridir. (2)
A) Resmi bayram günleri şunlardır:
1.  23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
2. 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
3. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır.
B) Dini bayramlar şunlardır:
1. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 3,5 gündür.
2. Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 4,5 gündür.
C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatilidir.
D) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.


İlgili Görüşe buradan ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2019, 10:28
YORUM EKLE