İl Özel İdare Genel Sekreterliğinden Alınanların Özlük Hakları

İl Özel İdare Genel Sekreterliğinden Alınanların Özlük Hakları aha önce İl özel idaresi Genel Sekreteri iken 1. derecede uzman kadrosuna atanan personelin

İl Özel İdare Genel Sekreterliğinden Alınanların Özlük Hakları

İl Özel İdare Genel Sekreterliğinden Alınanların Özlük Hakları aha önce İl özel idaresi Genel Sekreteri iken 1. derecede uzman kadrosuna atanan personelin hangi ek göstergeden faydalanıp faydalanamayacağı ile hangi zam ve  tazminatları alabileceği hususunda

İl Özel İdare Genel Sekreterliğinden Alınanların Özlük Hakları

İl Özel İdare Genel Sekreterliğinden Alınanların Özlük Hakları

Bilindiği üzere İl Özel İdare Müdürlüklerinde Genel Sekreter olarak görev yapanların 5302 sayılı kanunda sayılan durumlarda görevlerinden alınmaları durumunda il özel idarelerinde uzman kadrolarına atanmaları yönünde düzenleme yapılmıştır.Genel Sekreter olarak görev yapmakta iken görevden alınan genel sekterlerin görevden alındıktan sonra özlük haklarının ne olacağı ise kurumlarda tereddüt konusu olmaktadır.Konuya ilişkin olarak daha önceki yıllarda verilmiş olan DPB görüşünü yazımız ekinde yayımlıyoruz.

ÖZET: Daha önce İl özel idaresi Genel Sekreteri iken 1. derecede uzman kadrosuna atanan personelin hangi ek göstergeden faydalanıp faydalanamayacağı ile hangi zam ve  tazminatları alabileceği hususunda. (02.08.2013-14028)

Bilindiği üzere, 5302 sayılı İl idaresi Kanununun 36. Maddesinin 4. fıkrasında

“İl özel idaresinde görev yapmakta iken genel sekreterliğe atananlar görevlerinin sona ermesinden itibaren il özel idaresinde bulunan uzman kadrosuna atanırlar. Diğer kurumlarda görev yapmakta iken genel sekreterliğe atananlar ise görevlerinin sona ermesinden itibaren, en son görev yaptıkları kurumdaki kadrolarına veya eşdeğer bir kadroya bir ay içinde atanırlar. Ayrıldıkları kadronun dolu olması ve eşdeğer kadronun bulunmaması halinde genel sekreterlikten önceki hizmet sınıfında durumlarına uygun bir göreve, bunun da mümkün olmaması halinde il özel idaresinde bulunan uzman kadrosuna atanırlar. Uzman olarak atananlar, doğrudan genel sekretere bağlı olarak çalışırlar.” hükmü yer almaktadır.

Bununla birlikte, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 26 ncı maddesi makam tazminatını kimlerin alabileceğini düzenlemiştir. Mezkur maddeye göre, anılan kanuna ekli IV sayılı cetvelde unvanları yazılı bulunanlar bu tazminatı alabilirler. IV sayılı cetvelin 10. Sırasının a fıkrasında, 5,6,7,8 inci sıranın a,b,c bentlerinde yazılı kadro ve görevlerde fiilen 6 ay çalıştıktan sonra bu Kanunun 43 üncü maddesinin ‘B’ bendinin üçüncü paragrafında belirtilen kadro ve görevlere atananlara 2000 makam tazminatı ödeneceği öngörülmüştür.

Görev tazminatı ise 375 sayılı KHK’nın 1/C maddesi uyarınca ödenmektedir. Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre almakta olan ve temsil tazminatı almayan personelden 7.000’den daha düşük göstergeler üzerinden makam veya yüksek hakimlik tazminatı öngörülen kadrolara atanmış olanlar görev tazminatını alabilmektedir. Görev tazminatı ödenmesine ilişkin usul ve esaslar 12/05/2008 tarihli ve 2008/13694 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenmiştir. Anılan Kararın 1inci maddesine göre;

“Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre almakta olan personelden; bu kanunlarda makam tazminatı öngörülmüş olan kadrolara atanmış olanlardan, almakta oldukları makam tazminatı gösterge rakamı;

6.000 olanlara 9.000,

5.500 - 4.500 olanlara 7.000,

4.000 ve daha az olanlara 6.000,

gösterge rakamının, almakta oldukları makam tazminatı gösterge rakamına ilave edilmesi suretiyle bulunan görev tazminatı gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda görev tazminatı ödenir.” hükmü yer almaktadır. Anılan karara göre, makam tazminatı gösterge rakamı 2000 olan personelin yararlanması gereken görev tazminatı gösterge rakamı 8000’dir.

Yukarıdaki hükümler ve açıklamalar çerçevesinde; daha önce Genel Sekreter olarak görev yapan personelden 1. derecede uzman kadrolarına atanan personelinizin 657 sayılı Kanunun 43/B maddesi uyarınca Genel sekretere ait 3600 ek göstergeden yararlanması gerektiği, 2000 makam tazminatı ile 8000 görev tazminatı gösterge rakamlarının esas alınması gerektiği, bunun dışındaki zam ve tazminatlar ile diğer ödeme tutarlarının 1. derece uzmanlar için ilgili mevzuatta öngörülen oran ve tutarlar esas alınarak  belirlenmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2020, 12:22
YORUM EKLE