İşçinin Doğum Ölüm v.b İzinlerinde Tatil Günleri Dahilmi?

İşçi Mazeret İzin  Gün Hesabı  İşçinin Doğum Ölüm v.b İz

İşçinin Doğum Ölüm v.b İzinlerinde Tatil Günleri Dahilmi?

İşçi Mazeret İzin  Gün Hesabı  İşçinin Doğum Ölüm v.b İz

İşçinin Doğum Ölüm v.b  İzinlerinde Tatil Günleri Dahilmi?

İşçi Mazeret İzin  Gün Hesabı 



İşçinin Doğum Ölüm v.b İzinlerinde Tatil Günleri Dahil mi?


4857 sayılı İş kanununa tabi işçilerin merak etmiş olduğu konulardan biriside ölüm,evlenme,doğum gibi durumların meydana gelmesi halinde kullanma hakkında sahip oldukları mazeret izinlerinde gün hesabının nasıl yapılacağı hususunda yaşanmaktadır.


Bilindiği üzere 4857 sayılı iş kanununa tabi olarak işçi statüsünde çalışan kişilerin ilgili kanunun Ek madde 2 başlıklı bölümünde işçilerin doğum ölüm v.b mazeret durumlarında kullanabilecekleri mazeret izinlerinden bahsedilmiştir.İlgili kanun hükmüne göre işçilerin 4857 sayılı iş Kanununun Ek 2 maddesine göre yararlanabilecekleri mazeret izinleri aşağıda tablo halinde gösterilmiştir.

























4857 Sayılı Kanunun Ek 2 Maddesine Göre  İşçilerin Mazeret İzin Süreleri 
Eşinin doğum yapması hâlinde 5 gün
Evlenmesi hâlinde 3  gün
Eş ve çocuğunun ölümünde 3  gün
Ana, baba veya kardeşinin ölümünde 3  gün

Görüleceği üzere 4857 sayılı kanuna göre işçilere verilecek olan mazeret izinlerinde kanun maddesinde izinler gün hesabı olarak belirlenmiştir.Bu nedenle İş kanununa göre mazeret izni kullanacak olan kişilerin kullanacakları izinlerin hafta sonu tatiline veya resmi tatillere denk gelmesi halinde ilgili izin süreleri takvim günü üzerinden yapılacaktır.


Ancak işçinin bireysel veya toplu sözleşmesinde farklı bir gün üzerinden veya iş günü üzerinden anlaşma sağlanmış ise işçilerin mazeret izinlerinde sözleşme hükümleri uygulanacaktır.4857 sayılı kanunun ek 2 maddesi işçinin sözleşmesinde özel hüküm bulunmayan durumlarda geçerlidir.



4857 sayılı İş kanunu Mazeret İzin Maddesi


“Mazeret izni


EK MADDE 2- İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir. İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilir.”


Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2018, 11:56
YORUM EKLE