Sözleşmeli Personelin Tayin Hakkı

4 B li Sözleşmeli Personelin Tayin Hakkı, 4 b sözleşmeli personel sağlık eğitim eş durumu tayin hakkı, 4 b li personel hangi durumlarda tayin hakkı vardır?

Sözleşmeli Personelin Tayin Hakkı

4 B li Sözleşmeli Personelin Tayin Hakkı, 4 b sözleşmeli personel sağlık eğitim eş durumu tayin hakkı, 4 b li personel hangi durumlarda tayin hakkı vardır? 4 b memur hangi durumlarda tayin isteyebilir

Sözleşmeli Personelin Tayin Hakkı

4 B li Sözleşmeli Personelin Tayin Hakkı,

Kamuda istihdam edilenlerden bir kısmı sözleşmeli personel statüsünde görev yapmaktadır. Sözleşmeli personel olarak görev yapanlar 06.06.1978 tarihli ve 15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'da yer alan düzenlemelere tabidir. Söz konusu düzenlemelerde sözleşmeli personelin hangi hallerde tayin hakkına sahip olduğuna dair düzenleme yapılmıştır.

Sözleşmeli personelin tayin hakkı ile ilgili hüküm Sözleşmeli Personel Çalıştırmasına İlişkin Esaslar'ın ek 3 üncü maddesi ile düzenlenmiştir. Sözleşmeli personelin kurumlar arası tayin hakkı bulunmamaktadır. Ancak kurum içi tayin hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla sözleşmeli personelin tayin talebinde bulunması için görev yaptığı kurumun birden fazla yerde birimi olması gerekir. Aksi takdirde tayin talebinde bulunamaz. Sözleşmeli personelin tayin talebinde bulunabileceği durumlar aşağıda sırasıyla incelenecektir.

a-)  4 B li Sözleşmeli Becayiş Yoluyla Tayin

Sözleşmeli personelin karşılıklı yer değiştirmesi yani becayiş yoluyla tayin olması mümkündür. Bunun için iki personelin aynı unvan ve hizmet niteliklerine haiz olması ve pozisyonun vizeli olduğu birimlerde fiilen en az bir yıl çalışmış olma şartını yerine getirmeleri gerekir. Ayrıca iki personelin talepte bulunması da şarttır.

Becayis yoluyla tayin talebinde kurumun tayin yapıp yapmama konusunda takdir yetkisi bulunmaktadır. Kurum hizmet icaplarını dikkate alarak bu talebi yerine getirmeyebilir.

b-) 4 B li Sözleşmeli Eş Durumuna Bağlı Tayin

Sözleşmeli personele eş durumuna bağlı olarak tayin talebinde bulunma hakkı tanınmıştır. Personelin bu haktan yararlanabilmesi için vizeli olduğu birimde en az bir yıl fiilen çalışması gerekir. Ayrıca geçiş yapacağı birimde aynı unvan ve niteliklere haiz boş kadro bulunması gerekir.

Memurun eşinin de belli şartları taşıması gerekir. Sözleşmeli personelin eşinin kamu görevlisi olması gerekir. Eşi bu statüde değilse sözleşmeli personelin tayin talebinde bulunması mümkün değildir. Sözleşmeli personelin eşinin kamu personeli olması dışında kurum içinde görev yeri değişikliğinin mümkün olmaması veya mevzuatı gereğince rotasyona tabi bir görevde bulunması gerekir.

Bütün bu şartları taşıması halinde de idare tayin yapıp yapmama konusunda takdir yetkisine sahiptir. 

c-) 4 B li Sözleşmeli Sağlık Sebebiyle Tayin

Sağlık sebebiyle tayin yapılması için personelin geçi yapacağı birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve görev yaptığı ildeki Devlet ve üniversite hastanesinde tedavisinin mümkün olmadığına dair sağlık kurulu raporunu kurumuna ibraz etmesi gerekir. Sözleşmeli personel kendisi , eşi ve çocukları ile bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası için sağlık sebebiyle tayin talebinde bulunabilir. 

Sağlık sebebiyle tayin işlemi personelin mazereti süresince geçerli olarak yapılır. Mazereti bittiği zaman eski pozisyonunun bulunduğu il sınırları içerisindeki aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyona yeniden atanır. Sağlık mazereti sebebiyle atama talebi kurum tarafından yerine getirilir. Bu hususta kurumun takdir yetkisi yoktur.

d-) 4 B li Sözleşmeli Şehit Eş Tayini

Eşi şehit olan personele bu hak bir defaya mahsus tanınmıştır. İdarenin takdir yetkisi yoktur. Tek şart aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmasıdır.

e-)  4 B li Sözleşmeli Can Güvenliği ve Eşin Vefatı Sebebiyle Tayin

Can güvenliği dolayısıyla tayin talebinde bulunabilmesi için pozisyonun bulunduğu yerde, kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü bulunduğu kişilerin can güvenliğinin tehlikeye düştüğünün asli veya mülki makamlarca belgelendirilmesi gerekir. Bu durumda olan personelin geçiş yapacağı birimde aynı unvan ve niteliğe haiz pozisyon bulunması gerekir.

Aynı maddede düzenlenen bir diğer tayin gerekçesi de personelin eşinin vefatıdır. Eşi vefat eden personelin de geçiş yapacağı birimde aynı unvan ve niteliğe haiz pozisyon bulunması gerekir.

Bu iki gerekçeyle tayin talebinde idarenin takdir yetkisi vardır. Kurumun hizmet gerekleri dikkate alınarak bu talep yerine getirilmeyebilir.

f-) 4 B li Sözleşmeli Talep Üzerine Tayin

Sözleşmeli personele isteği üzerine tayin hakkı da tanınmıştır. Bu haktan yararlanmak için personelin pozisyonun vizeli olduğu ilde en az üç yıl hizmet süresinin olması ve personelin geçiş yapmak istediği birimde aynı unvan niteliğe haiz boş pozisyon bulunması gerekir. Kişinin talebi idare tarafından hizmetin gereklerine göre belirlenecek usul ve esaslara göre yerine getirebilir. Bu tayini yapıp yapmama konusunda idarenin takdir yetkisi bulunmaktadır. İdareler, il gruplarından oluşan görev bölgeleri ve bu bölgeler için üç yıldan başlamak üzere farklı hizmet süreleri belirleyebilir. İsteğe bağlı tayin talebi vizeli boş kadrolara sözleşmeli personel alınmadan önce ve yılda bir kez yapılabilir.

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2019, 16:22
YORUM EKLE