Memur mühendislik fakültesi bitirirse derece ve kademe ilerlemesi yapılır mı?

Memur mühendislik fakültesi bitirirse derece ve kademe ilerlemesi yapılır mı? genel idare hizmetlerindeki memur mühendislik fakültesi bitirirse ek derece

Memur mühendislik fakültesi bitirirse derece ve kademe ilerlemesi yapılır mı?

Memur mühendislik fakültesi bitirirse derece ve kademe ilerlemesi yapılır mı? genel idare hizmetlerindeki memur mühendislik fakültesi bitirirse ek derece kademe alabilir mi?

Memur mühendislik fakültesi bitirirse derece ve kademe ilerlemesi yapılır mı?

Memur mühendislik fakültesi bitirirse derece ve kademe ilerlemesi yapılır mı?

Memurun mühendislik bölümlerinden mezun olması durumunda mühendislik mezunu olanlara verilen bir dereceden faydalanıp faydalanmayacağı hususunda Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne ait görüş yazısı yazımız ekindedir.

T.C. ADALET BAKANLIĞI Personel Genel Müdürlüğü

Sayı : 32992892-E............/........... .../..../........

Konu : İntibak ...............

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

İlgi :.../.../2019 tarih ve .......... sayılı yazınız. İlgi yazı ekinde alınan .......... Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığının ......../...../2019 tarih ve ........... sayılı yazısı ile ............... Adliyesi Zabıt Kâtibi (..........) ............'nün Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunu olması nedeniyle, derece ve kademesine bir derece ilave edilip edilmeyeceği hususunda tereddüt hasıl olduğu belirtilerek, konuyla ilgili Genel Müdürlüğümüz görüşünün bildirilmesi istenilmiştir.

Bilindiği üzere; 657 sayılı Kanunun “Tahsis edilen sınıflar” başlıklı 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünde sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri sayılmış olup, (A) bendinde yer alan tabloda 4 yıl süreli yüksek öğretimi bitirenlerin memuriyete giriş derecesi 9 olarak gösterilmiştir. Buna ek olarak anılan hükmün (A) fıkrasının 2 nci bendinde; "Dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları, Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları, öğrenimlerine göre tesbit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar." hükmüne yer verilmiş, bu kapsamda 657 sayılı Kanunun 36/A-2 maddesinde dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden mühendis sıfatını almış olanların öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece ekleneceği hüküm altına alınmıştır.

Devlet Personel Başkanlığının 14/06/2013 tarih ve 9745 sayılı Görüş Yazısında; "...Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümü mezunlarının görev aldıkları hizmet sınıfına bakılmaksızın memuriyete giriş derece ve kademelerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 2 nci fıkrası hükmü uyarınca bir derece eklenmesi gerektiği mütalaa edilmektedir." şeklinde, Strateji Geliştirme Başkanlığının 25/02/2016 tarih ve 778 sayılı Görüş Yazısında; "...657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 2 nci fıkrası hükmü uyarınca, dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden mühendis sıfatını almış olanlar ile maddede belirtilen okullardan mezun olanların Devlet memuriyetine girmeleri halinde şarta bağlı olmaksızın memuriyet giriş derece ve kademelerine bir derece verilmesi gerekmekte olup, mühendislik fakültesi mezunu olarak genel idare hizmetleri sınıfında zabit katibi olarak görevine başlayan ancak, derece verilmeyen ilgiliye memuriyet giriş derece ve kademesine bir derece eklenmesi gerektiği, ..." şeklinde açıklamaya yer verilmiştir.

Yukarıdaki açıklamalar ile ilgilinin durumu birlikte değerlendirildiğinde; ................... Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü bitirerek Bilgisayar Mühendisi unvanı alan ilgilinin memuriyetine bir derece ilave edilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir. Bilgi edinilmesini rica ederim.

YORUM EKLE