Sınıf Öğretmenlerinin Ek Ders Ücreti

Sınıf Öğretmenlerinin Ek Ders Ücreti, Sınıf Öğretmenleri Kaç Saat Ek Ders Ücreti Alabilir?

Sınıf Öğretmenlerinin Ek Ders Ücreti

Sınıf Öğretmenlerinin Ek Ders Ücreti, Sınıf Öğretmenleri Kaç Saat Ek Ders Ücreti Alabilir?

Sınıf Öğretmenlerinin Ek Ders Ücreti

Sınıf Öğretmenlerinin Ek Ders Ücreti

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan  sınıf öğretmenlerine ek ders ödemesi yapılmaktadır. Bu çalışmamızda sınıf öğretmenlerine ödenecek ek ders ücreti konusunda bilgi vermeye çalışacağız.

Okullarda görevli yönetici ve öğretmenlerin ek derslerine ilişkin hükümler Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da yer almaktadır. Söz konusu kararda yönetici ve öğretmenlerin girebilecekleri ek ders saatleri  belirlenmiş olup konuya ilişkin detaylı düzenlemeler yapılmıştır.

Sınıf öğretmenlerinin ek ders görevlerine ilişkin hükümler Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da  yer almaktadır.  Sınıf öğretmenleri haftada 18 saat aylık karşılığı ders görevi yürütürler. Öğretmenlere aylık karşılığı girdikleri ders görevi sebebiyle ek ders ücreti ödemesi yapılmaz. İsminden de anlaşılacağı üzere, 18 saatlik ders görevi sınıf öğretmenin aldığı maaşın karşılığı girmek zorunda olduğu ders görevidir. Sınıf öğretmenleri bu yükümlülüğünü öncelikle alanlarında yerine  getirirler. Bunun mümkün olmaması durumunda ise ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek suretiyle aylık karşılığı ders görevini yerine getirirler.

Sınıf öğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında okuttukları her ders saati ek ders görevi sayılır. Ancak, bu şekilde verilecek ek ders görevi haftada 12 saati geçemez. Sınıf öğretmenleri 18 saati aylık karşılığı ders görevi, 12 saati ise ek ders görevi olmak üzere haftada 30 saat derse girerler.

Öğretmenlere ayrıca ders dışı hazırlık planlama görevi karşılığı ek ders ücreti ödenmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar gereği, sınıf öğretmenlerine aylık ve ücret karşılığı okuttukları her 10 saat için 1 saat ek ders ücreti ödenir. Sınıf öğretmenleri haftada 30 saat derse girdikleri için haftalık 3 saat ek ders ücreti daha ödenir. Böylece, sınıf öğretmenlerine toplam 15 saat ek ders ücreti ödenir. Sınıf öğretmenlerine nöbet tutmaları halinde haftalık 3 saat ek ders ücreti ödenmektedir.

Bunların dışında;

-Yetiştirme, okuma-yazma ve uyum kurslarında görev yapanlara haftada 10 saate kadar,

-Yatılı ve pansiyonlu okullarda; öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim, öğretim ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her belleticilik görevi için 4 saat,

Yatılı ve pansiyonlu okullarda; öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim, öğretim ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerden 24 saat süreyle nöbet tutanlara ilave olarak 3 saat (Ek Ders Saatlerine ilişkin Karar'da  ek ders ücreti 2 saat iken 4 üncü dönem toplu sözleşme gereği 3 saat ödenmektedir.),

-Ders dışı eğitim çalışmaları sebebiyle haftada 6 saat,

ek ders görevi verilebilir. Sınıf öğretmenine ihtiyaca ve görev yaptığı okula göre bunlardan biri ya da birkaç tanesi ek ders görevi olarak verilebilir. Mukabilinde de girdiği ders saati karşılığı ek ders ücretinden faydalanır.


Sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlerin ek ders hesaplamasına ilişkin detaylı bilgi daha önce verilmiş olup tekrara kaçmamak için burada anlatılmamıştır.

Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2019, 21:56
YORUM EKLE