İşkur Eski Hükümlü Çalıştırmayan Kamu Kurumlarına Ceza Kesecek

İşkur Eski Hükümlü Çalıştırmayan Kamu Kurumlarına Ceza Kesecek, kamu kurum ve kuruluşlarının eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu Kamu kurumlarında

İşkur Eski Hükümlü Çalıştırmayan Kamu Kurumlarına Ceza Kesecek

İşkur Eski Hükümlü Çalıştırmayan Kamu Kurumlarına Ceza Kesecek, kamu kurum ve kuruluşlarının eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu Kamu kurumlarında eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu ile ilgili düzenleme 4857 sayılı İş Kanununun 30. maddesinde yapılmıştır.İlgili kanunun Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu başlıklı 30. maddesinde yer alan hükme göre  kamu işyerlerin de  yüzde iki eski hükümlü işçiyi veya 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu veya 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kapsamına giren ve askerlik hizmetini yaparken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinde sayılan terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler

İşkur Eski Hükümlü Çalıştırmayan Kamu Kurumlarına Ceza Kesecek

İşkur Eski Hükümlü Çalıştırmayan Kamu Kurumlarına Ceza Kesecek

Bilindiği üzere kamu kurum ve kurumlarında taşeron işçilerin kadroya geçiş işlemleri askerlik veya doğum izni gibi nedenlerle izinli olan taşeron işçiler haricinde 02.04.2018 tarihi itibariyle tamamlandı.Taşeron işçileri kadroya geçmesi ile birlikte çoğu kamu kurumunun sürekli işçi kadrolarında artış meydana gelmiştir.Meydana gelen bu artış ile birlikte kamu kurum ve kuruluşlarının engelli ve eski hükümlü işçi çalıştırma yükümlülükleri ortaya çıkmış veya daha önce eski hükümlü ve engelli işçi çalıştırmak zorunda olan kamu kurumlarının çalıştıracağı işçi sayısında artış olmuştur.

Kamu kurumlarında eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu ile ilgili düzenleme 4857 sayılı İş Kanununun 30. maddesinde yapılmıştır.İlgili kanunun Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu başlıklı 30. maddesinde yer alan hükme göre  kamu işyerlerin de  yüzde iki eski hükümlü işçiyi veya 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu veya 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kapsamına giren ve askerlik hizmetini yaparken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinde sayılan terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler

Taşeron işçilerin kadroya geçiş işlemleri esnasında 657 sayılı kanunun 48. maddesinde sayılan suçlardan dolayı hüküm giydiğinden dolayı kadroya geçişi yapılamayan işçilerin eski hükümlü kapsamında direk kadroya alınması hususunda  Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Eski Hükümlü veya Terörle Mücadelede Malul Sayılmayacak Şekilde Yaralananların İşçi Olarak Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki yönetmeliğe eklenen geçici 1 inci madde ile kamu kurumlarına işkura başvuru yapmadan taşeron işçiler arasından eski hükümlü alma hakkı tanınmıştır.

Çoğu kamu kurumu ilgili madde kapsamında 4857 sayılı yasanın 30 maddesi kapsamında  çalıştırmak zorunda oldukları eski hükümlü kadrolarına atama yapmışlardır.

Ancak bazı kamu kurum ve kuruluşları eski hükümlü kadrolarına işçi almamışlardır.Kamu kurumunda çalışan İşçi sayısı 50 sayısını geçtiği halde eski hükümlü veya 3173 sayılı kanun kapsamında olanları çalıştırmayan kamu kurum ve kuruluşları idari para cezası  ile cezalandırılacaklardır.

Aşağıda  yayınlamış olduğumuz Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İstihdam Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca Kamu kurumlarına gönderilen 12.04.2008 tarihli ve 696 KHK ile İlgili mevzuatlar çerçevesinde Kamu kurum ve kuruluşlarının istihdamı konulu yazıda:

Kamu kurum ve kuruluşlarının 4857 sayılı yasanın 30. maddesi kapsamında çalıştırmaları gereken işçiler ile alakalı gerekli önlemlerin ivedikle alınması ilgili kanun maddesine göre işlem yapmayan kamu kurumlarına idari para cezası kesileceği bildirilmiştir.


 



Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2019, 10:04
YORUM EKLE