Bankalara Ait ATM Cihazı Konulmak Üzere Gayrimenkul Kiralama İşlemleri KDV’den Müstesnamıdır?

Bankalara Ait ATM Cihazı Konulmak Üzere Gayrimenkul Kiralama İşlemleri KDV'den Müstesnamıdır?, atm yeri kiralama işlemlerinde kdv durumu,

Bankalara Ait ATM Cihazı Konulmak Üzere Gayrimenkul Kiralama İşlemleri KDV’den Müstesnamıdır?

Bankalara Ait ATM Cihazı Konulmak Üzere Gayrimenkul Kiralama İşlemleri KDV’den Müstesnamıdır?, atm yeri kiralama işlemlerinde kdv durumu,

Bankalara Ait ATM Cihazı Konulmak Üzere Gayrimenkul Kiralama İşlemleri KDV’den Müstesnamıdır?

Bankalara Ait ATM Cihazı Konulmak Üzere Gayrimenkul Kiralama İşlemleri KDV’den Müstesnamıdır?

Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşları bağlı oldukları mevzuat çerçevesinde mülkiyetinde ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar ile mal ve haklarını kiralayabilirler.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Gayri Menkul Sermaye İradı başlıklı” Beşinci Bölümünde yer alan 70/’inci maddesinde bahsedildiği üzere idarelerin gayrimenkul kiralama işlemlerinden doğan kazançları Gelir Vergisi Kanunu açısından gayrimenkul sermaye iradı kabul edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Verginin Konusu İşlemler” başlıklı 1. Maddesinin 3. Fıkrasında “……….

f) Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri,

g) Genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetleri,

….” denilerek yukarıda sayılan idarelerin teslim ve hizmetleri ile bunların taşınmazlarını veya mal ve haklarını kiralaması işlemlerinin Katma Değer Vergisi kanunu çerçevesinde KDVye tabi tutulması gerektiğinden bahsedilmiştir.

Adı geçen kanunun 17/4-d maddesinde ise iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinin KDV'den müstesna olduğu hükme bağlanmıştır. Bu hükümler çerçevesinde, kamu idareleri, dernekler, vakıflar, belediyeler iktisadi işletme olmadıklarından bunlara ait gayrimenkullerin kiralanması işlemleri prensip olarak KDV'den müstesnadır.

Dolayısıyla, kamu idareleri, devlet üniversiteleri, dernekler, vakıflar ve belediyelere ait olup bunların iktisadi işletmelerine dahil bulunmayan gayrimenkullerin ATM konulmak üzere bankalara kiralanması işlemleri Kanunun 17/4-d maddesine göre KDV’den müstesnadır.

Ancak, kiralanan taşınmaz, bizatihi iktisadi işletme niteliğinde ise veya taşınmaza bağlı işletme hakkı v.b. hakların kiralanması söz konusu ise (kantin, çay ocağı, voli mahalli, dalyan, taş, kireç, kum, kömür ocaklarının kiralanması gibi) KDV Kanununun sözü edilen 17/4-d maddesinde düzenlenen istisna kapsamına girmeyen bu tür kiralama işlemleri KDV'ye tabidir.

Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 24/06/2009 tarih ve B.07.1.GİB.0.01.54/5417-2452 sayılı , 27/01/2005 tarih ve B.07.0.GEL.0.53/5317-2003-3846 sayılı özelgeleri ile ATM konulmak üzere taşınmaz kiralama işlemlerinin KDV ‘den istisna olacağı belirtilmiştir.

YORUM EKLE