Kamu işçisi mal bildirimi vermek zorunda mı?

Kamu işçisi mal bildirimi vermek zorunda mı? 2020 yılında kamuda çalışan memurları mal bildirimi vermek zorundalar.Kamuda çalışan işçilerin mal bildirimi

Kamu işçisi mal bildirimi vermek zorunda mı?

Kamu işçisi mal bildirimi vermek zorunda mı? 2020 yılında kamuda çalışan memurları mal bildirimi vermek zorundalar.Kamuda çalışan işçilerin mal bildirimi verip vermeyeceği ise işçiler arasında merak konusu olmaktadır.

Kamu işçisi mal bildirimi vermek zorunda mı?

Kamu işçisi mal bildirimi vermek zorunda mı?

Kamuda 4 d li işçi olarak çalışan kişilerin mal bildirimi verip vermeyeceği işçiler ve kurumlarda merak konusu olmaktadır.

Bilindiği üzere hangi görevlerde bulunanların ne şekilde mal bildirimi vereceklerine ilişkin düzenleme Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik ile yapılmıştır.

İlgili yönetmeliğin Mal bildiriminde bulunacaklar başlıklı 3. maddesinde ise Mal Bildiriminde Bulunacak olan kişiler başlıklar halinde ayrıntılı olarak anlatılmıştır.İlgili yönetmeliğin 3. maddesinin d fıkrasında kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlara ilişkin düzenleme yapılmıştır.İlgili maddeye göre ” Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluş veya alt kuruluşlarda, kamu iktisadi teşebbüsleri (iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları) ile bunlara bağlı müessese, bağlı ortaklık ve işletmelerde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan ve kamu hizmeti gören kurum ve kuruluşlar ile bunların alt kuruluşlarında veya komisyonlarında aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurları, işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri,” mal bildirimi vermek zorundadır.

Yapılan düzenlemeden anlaşılacağı üzere kamu kurumlarında işçi olarak çalışanların mal bildirimi vermelerine ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır.

Devlet Personel Başkanlığınca düzenlenen mal bildirimine ilişkin iş ve işlemlerin anlatıldığı “Mal Bildirimine İlişkin Rehber” in Mal Bildiriminde Bulunmak Zorunda Olanlar ile Mal Bildiriminin verileceği makamlar kısmında “Buradan hareketle, 657 sayılı Kanunda belirtilen istihdam türlerinden işçiler hariç olmak üzere memur, sözleşmeli personel ve geçici personel ile diğer kamu görevlilerinin özlük işleri ile ilgili birime belirlenen zamanlarda mal bildirimlerini vermeleri gerekmektedir.” şeklinde açıklamada bulunulmuştur.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve Devlet Personel Başkanlığınca düzenlenen Mal Bildirimi Rehberinde yer alan açıklamalar neticesinde kamuda 4 li sürekli işçi kadrolarında çalışanların  Mal Bildirimi verme zorunluluğu bulunmamaktadır.

YORUM EKLE