İdari izindeki 4 d işçilerin yemek parası ödenecek

koronavirüs sebebiyle kamu kurum ve kuruluşlarında idari izin kullanan 4 d li işçilere izinli oldukları günler için yemek parası ödemesi yapılmaya devam

İdari izindeki 4 d işçilerin yemek parası ödenecek

koronavirüs sebebiyle kamu kurum ve kuruluşlarında idari izin kullanan 4 d li işçilere izinli oldukları günler için yemek parası ödemesi yapılmaya devam edilecek.İdari İzinli Sayılanların ve Dönüşümlü/Uzaktan Çalıştırılacakların Yol ve Yemek Yardımı

İdari izindeki 4 d işçilerin yemek parası ödenecek

İdari izindeki 4 d işçilerin yemek parası ödenecek 

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 4 D li işçilerden idari izin verilenlerin idari izinli oldukları günler içinde yemek parası alabileceği yönündeki Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünün 07.04.2020 tarih ve İdari İzinli Sayılanların ve Dönüşümlü/Uzaktan Çalıştırılacakların Yol ve Yemek Yardımı konulu yazısı yazımız ekindedir.

T.C.

AİLE,ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
Çalışına Genel Müdürlüğü

Sayı    : 58186755-010.99-E.876065

Konu : Sürekli İşçi (İdari İzinli Sayılanların ve Dönüşümlü/Uzaktan Çalıştırılacakların Yol ve Yemek Yardımı)

İlgi : 26.03.2020 tarihli ve 91822370-929-E. 10076 sayılı yazınız.

COVİD-19 ile mücadele kapsamında alınan önlemler gereğince ve salgın devam ettiği müddetçe idari izinli sayılan 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçişi yapılan personele bu günler için yol ve yemek yardımı ödemesi yapılıp yapılmayacağı konusundaki ilgi yazınız incelenmiştir.

Bilindiği gibi, 696 sayılı KHK’nin 127, maddesiyle 375 sayılı KHK'ye eklenen geçici 25. maddeye dayanılarak hazırlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 ve Geçici 24 üncü Maddelerinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar", 01.01.2018 tarihli ve 30288 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Anılan Tebliğde, kurumlar ve hizmet alımı sözleşmesi itibarıyla, hak sahipliği açısından kapsam, sürekli işçi kadrosuna geçirilme süreci, tespit komisyonu, inceleme kriterleri, ilan, tespit komisyonu kararına itiraz ve süresi, sınava girmeye hak kazananların belirlenmesi, sınavlara ilişkin hususlar, işçi kadrosuna geçirilme ve benzeri hususlar düzenlenmiştir.

Tebliğin 21.maddesinde de sürekli işçi kadrolarına geçirilenlerin ücreti ile diğer mali ve sosyal haklarına ilişkin hususlar düzenlenmiştir.

Bu çerçevede, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca işlemler yürütülmektedir.

Ayrıca, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127 nci maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen geçici 23 ve 24 üncü maddeleri ile, sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarına ilişkin şartları Yüksek Hakem Kunılu'nca karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesi hükümleri esas alınmak suretiyle belirlenmiş ve Bakanlığımızca 12/04/2018 tarihinde ilan edilmiştir.

akanlığımız internet sayfasında yayımlanan ve Yüksek Hakem Kurulunca karara bağlanan "375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23. Maddesi Uyarınca İdarelerce Sürekli İşçi Kadrolarına Geçirilen İşçilerin Ücret İle Diğer Mali Ve Sosyal Haklarının Belirlenmesinde Esas Alınacak Toplu İş Sözleşmesinin "Aylık Ücretle Birlikte Ödenen Sosyal Yardımlar" başlıklı maddesinin;

"B-YEMEK YARDIMI" başlıklı alt bendinde, "İşçilere fiilen çalışılan günler için bir öğün yemek verilir. Yemek verilmediği takdirde karar tarihinden itibaren fiilen çalışılan günler için 5,00(beş) TL/Giin tutarında yemek bedeli ödenir.",

"C-TAŞIT YARDIMI" başlıklı alt bendinde de, "Mevcut uygulamaya devam edilir." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer yandan, 22/03/2020 tarihli 31076 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı'mn "COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler" konulu 2020/4 Genelge'de, "Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir Buna dair usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için üst yönetici; bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için bakan; taşra teşkilatları (bakanlıklarca belirlenmemiş ise) ile mahalli idareler, bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başkanı; diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenir. Bu belirleme yetkisi devredilebilir.

Bu kapsamda dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılır.

Bu Genelge kapsamında esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanlar bıı sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine geti r m iş sayılırlar. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşittir. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklıdır...." denilmektedir.

Yüksek Hakem Kurulunca karara bağlanan söz konusu toplu iş sözleşmesi hükmü ile Cumhurbaşkanlığı'mn "COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler" konulu 2020/4 Genelgesinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda;

Esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanların bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılması ve söz konusu çalışanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük haklarının saklı olması nedeniyle 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçişi yapılan personele bu gün ler içi n yemek yardımı ödemesi, yol yardımında ise mevcut uygulamaya devam edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Ancak, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununa göre, işçilerle işverenler arasında hizmet akdinden, toplu iş sözleşmesinden veya İş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının kesin olarak çözüme bağlanması görev ve yetkisi iş mahkemelerine ait bulunmaktadır.

Bilgilerinizi rica ederim.

YORUM EKLE