Belediye Şirketlerine Geçecek Taşeron İşçi İkramiye Alacak mı?

Belediye Şirketlerine Geçecek Taşeron İşçi İkramiye Alacak mı? Belediye şirketleri ilave tediye ikramiye ödemesi yapabilir mi, Belediye ilave tediye ödemesi,

Belediye Şirketlerine Geçecek Taşeron İşçi İkramiye Alacak mı?

Belediye Şirketlerine Geçecek Taşeron İşçi İkramiye Alacak mı? Belediye şirketleri ilave tediye ikramiye ödemesi yapabilir mi, Belediye ilave tediye ödemesi, belediye şirketleri tediye ikramiye alma hakkı, belediye tediye ödeme tarihleri

Belediye Şirketlerine Geçecek Taşeron İşçi  İkramiye Alacak mı?

Belediye Şirketlerine Geçecek Taşeron İşçi İkramiye Alacak mı?

Bilindiği üzere 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile taşeron işçi olarak çalışan işçiler 4 D işçi kadrolarına atandılar.

Belediyelerde ve özel idarelerde taşeron firmada işçi olarak çalışanlar ise ilgili belediyelerin ve özel idare müdürlüklerinin kuracakları şirketlerde istihdam edilecekler.Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda işçi kadrosuna atanan kişilere 52 günlük ilave tediye ikramiye ödemesi yapılmıştı.Çalışmış olduğu kurumda direkt 4 D işçi kadrosuna atanan kişiler açısından ikramiye alınıp alınmayacağı hususunda herhangi bir tereddüt olmamakla birlikte belediyelere ve özel idarelere ait kurulacak şirketlere aktarılacak olan işçilere ilave tediye ikramiye ödenip ödenmeyeceği hususunda tereddütler yaşanmaktadır.Konuya ilişkin olarak belediye şirketlerinde çalışan işçilerin daha önceki yıllarda kendilerine devlet işçisi olmadıkları gerekçesi ile ikramiye ödenmeyen işçiler tarafından  açılan davalarda yargıtay başkanlığınca verilen kararlarda Belediyelerin şirketlerinde çalışan işçilerin 6772 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönünde karar verilmiştir.İlgili karar doğrultusunda Belediye ve Özel İdarelerdeki şirket kadrolarına geçecek olan taşeron işçilerinde ilave tediye ikramiye alacağını değerlendirmekteyiz.

BELEDİYE ŞİRKETLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE İLAVE TEDİYE ÖDENMESİ  İLGİLİ YARGITAY KARARI

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/21336 E - 2015/1391 K sayılı ve 12/02/2015 tarihli kararında; davacı vekili, davacının emeklilik nedeniyle şirketteki çalışmasına son verdiğini, çalıştığı dönem içerisinde işverenin davacıya kamu kuruluşlarında çalışanlara ödenmesi gereken ilave tediye alacağına dair ödeme yapmadığını ileri sürerek, ilave tediye alacağının hüküm altına alınmasını talep etmiştir. Davalı vekili, davalı şirketin kamu tüzel kişisi olmadığını ve 6772 sayılı Kanunun kapsamında değerlendirilemeyeceğini beyanla davanın reddini savunmuştur. Yerel Mahkeme değerlendirmesinde, toplanan kanıtlara göre somut olayda davalı B.. Ltd. Şti'nin özel hukuk tüzel kişiliğine sahip bir sermaye şirketi olduğu, ilave tediyeden yararlanabilmek için işverenin kamu işvereni olması gerektiği, hal böyle olunca davacının ilave tediye ücretinden faydalanamayacağı gözetilerek davanın reddine karar vermiştir.

Yargıtay incelemesinde;

İlave tediye alacağının kapsamı, yararlanacaklar, yararlanma şartları, miktarı ve ödeme zamanı 6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkındaki Kanun ile düzenlendiğini, Kanunun 1. maddesinde, Devlet ve ona bağlı kurumların hangileri olduğu, ayrıca yararlanacak kişilerin açıkça belirtildiğini, buna göre;

A. İşveren kapsamı yönünden Devlete ve ona bağlı olmak üzere,

1- Genel, katma ve özel bütçeli daireler,

2- Sermayesi değişen kurumlar,

3- Sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve bunlara bağlı kuruluşlar,

4- Belediyeler ve belediyelere bağlı kuruluşlar, 

5- 3460 ve 3659 sayılı Kanun kapsamına giren, sermayesinin tamamı Devlete ait olan veya bu sermaye ile kurulan iktisadi Devlet kuruluşlarının kapsamda olduğunu,

3460 sayılı Yasanın bugün itibari ile yürürlükte olan bir yasa olmadığını, 3659 sayılı Yasanın ise, banka ve Devlet kurumlarında çalışan memurların aylıkları ile ilgili düzenleme getirdiğini ve halen yürürlükte olduğunu, bu Yasanın 1. maddesinde, kapsama dâhil kurumların daha ayrıntılı açıklandığını belirtmiştir.

Yüksek Mahkeme bu kapsamda yukarıda belirtilen kurumlarca, sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurulan kuruluşlar ve bunların aynı nispette iştirakleriyle vücut bulan kurumlar, ticaret ve sanayi odaları ve borsalar veya satın alınıp belediyelere bağlanan müesseselerin de Kanun kapsamına alındığını değerlendirmiştir. 

Sonuç itibari ile Yüksek Mahkeme; 6772 sayılı Kanunda Belediyeler ve Belediyeye bağlı kuruluşların kanun kapsamında değerlendirileceğinin belirtildiğini, davalı şirketin %30 ortağı Bursa Büyükşehir Belediyesi, %20 ortağı Osmangazi Belediye Başkanlığı, %20 ortağı Yıldırım Belediye Başkanlığı, %2.8 ortağı Nilüfer Belediye Başkanlığı, %27,2 ortağı Buski Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü olduğunu, bu nedenle davalı şirketin 6772 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmesi ve davacının hak kazandığı ilave tediye alacağının tespit edilerek hüküm altına alınması gerektiğini belirtmiştir.

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2022, 20:04
YORUM EKLE