4 D li İşçiye Kaç Çocuk İçin Çocuk Yardımı Verilir

Kamuda 4 D sürekli işçi kadrolarında çalışan işçilere ödenen çocuk yardımında sınırlama varmı, Her ikiside işçi olan eşlerin çocuk yardımı

4 D li İşçiye Kaç Çocuk İçin Çocuk Yardımı Verilir

Kamuda 4 D sürekli işçi kadrolarında çalışan işçilere ödenen çocuk yardımında sınırlama varmı, Her ikiside işçi olan eşlerin çocuk yardımı

4 D li İşçiye Kaç Çocuk İçin Çocuk Yardımı Verilir

4 D li İşçiye Kaç Çocuk İçin Çocuk Yardımı Verilir 

Kamuda 4 D işçi kadrosunda çalışan kişilere maaşları ile birlikte ödenen mali haklardan biriside çocuk yardımıdır. 4 d li İşçilerin  kaç çocuğa kadar çocuk yardımı alabileceği  hususu bireysel sözleşmelerinde veya işçiler adına yapılan toplu sözleşmede düzenlenmektedir. Taşeron işçi iken kadroya geçen işçilerin çocuk yardımına ilişkin hususlarıda Aile ve Çalışma Bakanlığınca belirlenmiştir.

Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğüce  Celal Bayar Üniversitesine verilen 98425987-045.02-E.58735  sayılı görüşte 4 D li işçilere yapılacak olan çocuk yardımına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.İlgili açıklamada yer alan düzenlemeye göre kamuda 4 d işçi kadrosunda görev yapan kişiler en fazla 3 çocuğu için çocuk yardımı alabilecektir.

Yine ilgili yazıda;

Evlenen çocuklar için işçiye çocuk yardımı verilmeyeceği,

18 yaşını dolduran çocuklar için çocuk yardımı verilmeyeceği

Yükseköğretim görev çocuklar için eğitimine devam etmek şartı ile 25 yaşına kadar çocuk yardımı verilebileceği,

Çalışan veya herhangi bir gelir getirici faaliyette bulunan çocuklar içinde işçi çocuk yardımı verilmeyeceği açıklamalarına yer verilmiştir.

Aile ve Çalışma Bakanlığınca verilen görüş yazısında yer alan bölüm aşağıda yer almaktadır.

696 sayılı KHK kapsamında, sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacak, Yüksek Hakem Kurulunca karara bağlanmış ve Bakanlığımızca 12/04/2018 tarihinde yayımlanmış hükümlerde yer alan çocuk yardımı başlıklı düzenlemeye göre işçilere, üç çocukla sınırlı olmak üzere her bir çocuk için her ay 25 (yirmibeş) TL/Ay çocuk yardımı yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Yüksek Hakem Kurulunun, 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilere yönelik olarak 02.04.2018 tarihinden sonra karara bağladığı toplu iş sözleşmelerinde çocuk

yardımı ile ilgili daha açık bir hükme yer verilerek "işçilere üç çocukla sınırlı olmak üzere her bir Çocuk için her ay 25 TL/Ay çocuk yardımı yapılır. Ancak evlenen çocuklar, 18 yaşını dolduran veya yükseköğrenime devam etmesi halinde 25 yaşım dolduran çocuklar ile kendi hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışan çocuklar (öğrenim görmekte iken tatil devresinde çalışanlar ile staj veya mesleki eğitim görenler hariç) için bu yardım ödenmez. Eşlerden ikisinin de aynı toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışması halinde bu yardım eşlerden yalnız birine ödenir." şeklinde değiştirmiştir.

YORUM EKLE