İşçi Yıllık İzin Süre Hesaplama

İşçi Yıllık İzin Süre Hesaplama İşçi yıllık izin sürelerinin hesabında yıl

İşçi Yıllık İzin Süre Hesaplama

İşçi Yıllık İzin Süre Hesaplama İşçi yıllık izin sürelerinin hesabında yıl

İşçi Yıllık İzin Süre Hesaplama

İşçi Yıllık İzin Süre Hesaplama


İşçi yıllık izin sürelerinin hesabında yıl hesabının nasıl yapılacağı işçiler arasında merak konusu olmaktadır.İşçinin yıllık izninin kaç gün olacağı işçinin aynı işverene bağlı olarak çalışmış olduğu günlerin toplamına göre belirlenmektedir.İşçinin senelik izin haklarının hesaplanmasında takvim yılına göre değil işçinin iş yerinde çalışmaya başladığı günden itibaren hizmet sürelerinin toplamına göre işlem yapılmalıdır.İşçinin yıllık izin hakkı kaç gündür sorusunun cevabını iş  kanununda yapılmıştır.


Yıllık izin süresi, işyerindeki kıdeme göre hesaplanır. Eğer işçinin işyerinde bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dâhil) hizmeti varsa yıllık izin süresi 14 günden; beş yıldan fazla on beş yıldan az hizmeti varsa 20 günden; on beş yıl ve daha fazla hizmeti varsa 26 günden az olamaz.


-Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden,


-Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,


-On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden, az olamaz.


Ancak, on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.


Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) hizmeti olanlar, ancak beş yıllık hizmet sürelerini doldurduktan sonra hak kazandıkları yıllık izinlerini 20 gün üzerinden kullanabilirler. Örneğin 01.04.2010 tarihinde işe girmiş olan bir işçi, 01.04.2011’da 1. hizmet yılını, 01.04.2012’da 2.’sini, 01.04.2013’de 3.’sünü, 01.04.2014’de 4.’sünü ve 01.04.2015’da 5. hizmet yılını doldurmuş olacaktır.


Söz konusu işçi 5 yıllık hizmet süresini doldurduktan sonra 01.04.2015 tarihinde hak kazanacağı yıllık iznini 20 gün üzerinden kullanabilecektir.


Yukarıda anlatmaya çalışmış olduğumuz işçinin yıllık izin süreleri kanunda yer alan asgari izin süreleri olup işverenle imzalanacak olan toplu sözleşme veya bireysel iş sözleşmelerinde izin süreleri daha uzun olarak belirlenebilir.Ancak toplu sözleşmeye veya bireysel sözleşmeye kanunda belirlenen asgari sürelerin altında bir izin süresi belirlenemez.


İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.


Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar


İşçilerin Birikmiş Yıllık İzinlerini kullandırımı


İş Kanunun da kullandırılmayan izinlerin yanacağına dair bir hüküm yoktur. Aksine, kullandırılmayan izinlerin iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle son bulması halinde ücretinin ödeneceği,hatta işçinin son ücreti üzerinden ödeneceği hükmü vardır.


İş Kanunu, izin kullandırmayan işverenliğe yaptırım getirdiği gibi,işçi lehine izin hakkını saklı tutmuştur.İş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren zamanaşımı süresi 5 yıldır.İş sözleşmesi feshedilen işçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde dava açmak şartıyla kullanmadığı yıllık izinlerin tümünün karşılığını alacaktır (Yrg.9.HK:2003/12999).


Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2018, 11:35
YORUM EKLE