Üniversitede görev yapan 657 tabi idari personele başarı belgesi ve ödül nasıl verilir ?

Üniversitede görev yapan 657 tabi idari personele başarı belgesi ve ödül nasıl verilir ? üniversite idari personele 657 sayılı kanunun 122 maddesine göre

Üniversitede görev yapan 657 tabi idari personele başarı belgesi ve ödül nasıl verilir ?

Üniversitede görev yapan 657 tabi idari personele başarı belgesi ve ödül nasıl verilir ? üniversite idari personele 657 sayılı kanunun 122 maddesine göre başarı belgesi ve ödül verilmesi

Üniversitede görev yapan 657 tabi idari personele başarı belgesi ve ödül nasıl verilir ?

Üniversitede görev yapan 657 tabi idari personele başarı belgesi ve ödül nasıl verilir ?

Üniversitelerde başan belgesi ve ödülün hangi makam tarafından verileceği hususunda tereddütler yaşanmaktadır. Konuya ilişkin DPB lığınca daha önceki yıllarda verilmiş bir görüşte üniversitelerde 657 tabi olarak görev yapan personellere başarı belgesi ile ödülün 657 sayılı kanununun 122. maddesinde sayılan unvanlarda görev yapanlarca verileceği yönünde görüş verilmiştir.

Sayı : 31292642-109.01-E.4176

Konu : Başan belgesi ve ödül

SİNOP ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE

İlgi • 21/06/2016 tarihli 60077523-903.99-1566-1137 sayılı yazı.

Yükseköğretim kurumlannda başan belgesi ve ödülün hangi makam tarafından verileceği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurlan Kanununun 122 nci maddesinde; "Görevli oldukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle; kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında, kamu zararının oluşmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında, kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları tespit edilen memurlara, merkezde bağlı veya ilgili bakan, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından başarı belgesi verilebilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı hariç) görevli Devlet memurları için Millî Savunma Bakanı bu yetkisini devredebilir. Üç defa başan belgesi alanlara üstün başarı belgesi verilir.

Üstün başarı belgesi verilenlere, merkezde bağlı veya ilgili bakan ve illerde valiler tarafından uygun görülmesi hâlinde en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 200'üne kadar ödül verilebilir." hükmü yer almaktadır.

Üniversitelerde görev yapan idari personelin 657 sayılı Kanuna tabi olduğu ve bu Kanunun 122 nci maddesinde belirlenen haktan yine aynı maddede belirlenen şartların oluşması halinde yararlandırılabileceği, diğer bir deyişle üniversitelerde görev yapan 657 sayıh Kanuna tabi memurların olağan üstü bir başan göstererek kamu kaynaklarında önemli bir artışa neden olmalan ya da önemli bir kamu zararını engellemeleri durumunda Anayasamızın eşitlik ilkesi çerçevesinde tüm memurlar gibi taltif edilmeleri gerektiği kanuni haklarıdır.

Yukarıda yer verilen hükümde; Bakan, Vali ve Kaymakam inhisari olarak, sınırlı sayıda ve açıkça sayılarak söz konusu yetkiyi kullanma hususunda yetkili kılınmış olunduğundan üniversitelerde görev yapan memurlara başan ve üstün başan belgesinin mezkur Kanun hükmünde sınırlı olarak sayılan üç makamdan herhangi birisinin onayı ile, ödülün ise Bakan veya Vali onayı ile verilmesinin mümkün olacağı mütalaa edilmektedir.

Rica ederim.

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2020, 12:07
YORUM EKLE